Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Oradea se pregătește de FITO

11 zile intense de teatru

Oradea se pregătește de FITO

Teatrul Regina Maria anunță cu bucurie desfășurarea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, care va avea loc în perioada 1-11 iunie 2023. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea).

Spectatorii bihoreni, dar și turiștii care vizitează la începutul lunii iunie Oradea sunt invitați să se bucure de 11 zile intense de teatru, în care vor avea ocazia să vizioneze 26 de spectacole de la teatre renumite din întreaga țară și de peste graniță, două concerte, dar și să participe la lansări de carte și discuții despre teatru.
Anul acesta Festivalul Internațional de Teatru Oradea va cuprinde trei mari secțiuni: secțiunea Concurs - Festivalul de Teatru Scurt, Secțiunea Spectacole Invitate - Off Concurs și secțiunea Outdoor.
Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc, prima ediție a avut loc în anul 1976. Până în anul 2013, când a fost creat conceptul FITO, care a fost gândit ca un eveniment mai amplu, a funcționat ca un festival de sine stătător. Din 2013 a devenit secțiunea principală a Festivalului Internațional de Teatru Oradea și are caracter competitiv. Anul acesta a ajuns la ediția cu numărul XXVI și cuprinde un număr de 17 spectacole care vor concura pentru cele cinci premii acordate de juriu. Selecția a fost realizată de către conducerea Teatrului Regina Maria, iar juriul este format din trei personalități ale lumii teatrale, și anume: criticii de teatru Doru Mareș, Elisabeta Pop și Mircea Morariu.
Secțiunea Spectacole Invitate - Off Concurs este dedicată special orădenilor și aduce în fața spectatorilor șapte producții excepționale, dintre care musicalul de top „Familia Addams", spectacolele „Seaside Stories" și „Ierbar", regizate de Radu Afrim, și „Plugarul și Moartea", spectacol regizat de Silviu Purcărete.
De asemenea, anul acesta festivalul are o dimensiune internațională puternică. Spectacole din Japonia, Polonia, Georgia și Republica Moldova se vor juca în cadrul secțiunilor concurs și off-concurs. Teatrul „Alexei Mateevici" din Chișinău concurează cu spectacolul „Eu sunt vântul", Meskheti State Drama Theatre din Georgia cu „'Til death do us part" și Polski Teatr Tańca, Poznań din Polonia cu „Romeos & Julias Unplagued. Traumstadt" în cadrul secțiunii concurs - Festivalul de Teatrul Scurt, iar Theatre Company 1980 din Tokyo, Japonia ne invită să facem o incursiune în cultura niponă prin „Balada de la Narayama".
Secțiunea Outdoor vine cu o surpriză de zile mari. Pe lângă spectacolele stradale de teatru, „Nunta" (9 iunie) și „Grand Hostel Timișoara" (6 iunie), care vor avea loc la Cetatea Oradea și au intrarea gratuită, publicul este invitat în 4 iunie, de la ora 21.00, în Piața Unirii la concertul „Zdob și Zdub". Înainte de marele concert, tot în Piața Unirii, de la ora 18.00, publicul tânăr este invitat să-i asculte pe CRISSTIA b2b STRIGOI.
Iubitorii de carte sunt invitați la lansările de carte, din 5 și 10 iunie, de la ora 11.00, la Librăria Humanitas, și la spectacolul-lectură „Autorul", de Radu Herjeu, în 8 iunie, de la ora 18.00, la Casa Darvas-LaRoche.
Și anul acesta își dau întâlnire la Oradea nume mari ale teatrului românesc, dintre care îi amintim pe actorii Mariana Mihuț, Ofelia Popii, Marius Manole, dar și regizori, critici și directori de teatru.
Evenimentul de lansare al festivalului va avea loc în data de 31 mai, de la ora 19.00, în Piața Regele Ferdinand I (în fața teatrului) printr-un concert al Grupului Iza, o emblemă a folclorului autohton. La eveniment sunt invitați toți orădenii, intrarea fiind gratuită.
Mulțumim tuturor celor care sunt alături de noi: partenerilor principali VPK Packiging, Optica Ovidiu, partenerilor Corex, NRGO, Asociația Teatrul Anonim, Librăriile Humanitas, Impress Media,  partenerului de mobilitate D&C Oradea, sponsorilor: Familia Darabont, Izvorul Minunilor, Restaurant Cofetăria La Teatru, Hotel Astoria, Hotel Continental, InterRegional Călători, Florăria Je t'aime, partenerilor media: Bihoreanul, Cotidianul Crișana, Jurnal Bihorean, Bihon, Revista Zile și Nopți, Bihorștiri, Evenimente Oradea, Agerpres, Magic FM, Oradea în Direct, Aleșd Online, InfoOradea, UZP Bihor, Utopium, OviDan.
Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrului de marți până sâmbătă în intervalul orar 10.00 - 18.00 sau online pe Eventim.ro. Pentru informații suplimentare și rezervări de bilete, vă invităm să sunați la numărul de telefon: 0359.452.324.
Vă așteptăm cu drag la FITO!
Dometi Florina & Nemeș Ramona

Trimite email
sâmbătă, 1 februarie 2025, 03:12:23 Ora standard a Europei de Est