Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Ne vrem cadrele didactice înapoi”!

Vocea Consiliului Județean al Elevilor Bihor

,,Ne vrem cadrele didactice înapoi”!

La începutul săptămânii trecute, sindicatele au anunțat o grevă generală a profesorilor începând cu luni, 22 mai 2023, pe o perioadă nedeterminată și precedată de o grevă de avertisment ce a avut loc miercuri, 17 mai. Empatizăm alături de cadrele noastre didactice și susținem ferm faptul că sistemul de învățământ din România nu este nici pe departe unul care să se bucure de o finanțare adecvată sau care să prioritizeze actorii din educație.

Totuși, în contextul actual, tragem un semnal de alarmă asupra modului în care este afectat procesul de predare-învățare-evaluare din școli și lipsa de comunicare dintre cei implicați. Consiliul Județean al Elevilor Bihor a primit mai multe sesizări din partea consiliilor școlare din teritoriu privind situația unităților de învățământ unde profesorii participă în procent de peste 50% la grevă, unde elevii din anii terminali au fost anunțați că nu li se va încheia media și deci, nu pot intra în bacalaureat, sau unde ceilalți elevi nu știu dacă li se va consemna absența de profesorii care nu și-au anunțat participarea.
,,Vrem să ne încheiem anul școlar! Suntem elevii acestui sistem de doisprezece ani, nu e vorba doar despre noi, elevii claselor de a douăsprezecea, ci despre toți elevii din sistemul preuniversitar, nu merităm să fim șantajul unui protest dintre niște angajați și angajatorul lor, ne vrem profesorii și mentorii înapoi! Opriți jocul!", a declarat Emanuel Negru, președinte CȘE al Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu", una dintre cele mai mari unități de învățământ din Bihor, care atât el, cât și colegii lui sunt la un pas de a nu intra în BAC.
Elevii au nevoie de răspunsuri
Declarațiile decidenților fie se contrazic reciproc, fie sunt incomplete, iar singurii care au de pierdut suntem noi, elevii, și cadrele didactice care nu fac decât să își susțină drepturile, în măsura în care legislația le permite. Înțelegem, suntem solidari și considerăm întemeiate principiile din spatele grevei, însă solicităm, de asemenea, în calitate de reprezentanți ai tuturor elevilor bihoreni, ca vocea noastră să nu fie ignorată și ca  beneficiarii primari ai educației să nu fie trași pe nedrept în poziții limită în ceea ce privește situația lor școlară.
,,Nu ni se pare normal și acceptabil într-un sistem care pretinde să fie cu și pentru elevi să nu știm dacă mâine mergem sau nu la școală sau noi, ca structură de reprezentare, să nu putem răspunde cu certitudine colegilor noștri, ce în urmă cu o săptămână se pregăteau de înscrierea la examene, dacă peste o săptămână mai au garanția asta. Ne susținem cadrele didactice și promovăm nevoia imediată de finanțare în educație, dar acest lucru nu înseamnă că nu o să luăm atitudine în cazul în care actul educațional și elevii vor avea de suferit", este poziția președintelui Consiliului Județean al Elevilor Bihor, Ioana Butaru.
De aceea, avem nevoie urgent de clarificări privind siguranța și supravegherea elevilor în școli, asigurări pentru cei care nu știu dacă într-o săptămână se vor putea sau nu înscrie la examenele naționale și o mobilizare din partea decidenților la nivel național în sensul unor răspunsuri concrete, rapide și satisfăcătoare pentru solicitările reprezentanților profesorilor.
Comunicat transmis de Consiliul Județean al Elevilor Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:13 Ora de vară a Europei de Est