Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ceremonie militară, de Ziua Eroilor!

Astăzi, 25 mai,

Ceremonie militară, de Ziua Eroilor!

Joi, 25 mai 2023, începând cu ora 9.00, va avea loc Ceremonia militară cu prilejul Zilei Eroilor.

Manifestările se vor desfășura la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", Capela Municipală și monumentele/mormintele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski" Oradea, după următorul program:
9.00 - 11.30 - Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului, săvârșită la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe";
11.30 - 12.00     - Deplasarea de la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" la  Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski";
12.00 - 12.02     - Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă;
12.02 - 12.04 -  Intonarea Imnului național al României;
12.04 - 12.05 -  Moment de reculegere în semn de cinstire și pomenire pentru  eroii români și străini;
12.05 - 12.20 - Slujbă de pomenire oficiată de preotul Penitenciarului Oradea;
12.20 - 12.35 -  Alocuțiuni privind semnificația Zilei Eroilor;
12.35 - 12.40 -  Scurt moment artistic;
12.40 - 12.55     - Festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori, succesiv, la:   
  • Monumentul „Vulturul" al Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial;
  • Monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989;
  • Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Monumentul Militarilor Unguri căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial.
12.55 - 13.00  - Defilarea detașamentului de onoare;
13.00 - Încheierea activității.
România sărbătorește Ziua Eroilor în onoarea curajului și sacrificiului suprem al celor care și-au dedicat viața în slujba țării. În fiecare an, prin Legea nr. 48/1995 s-a restabilit ca Ziua Eroilor să fie comemorată în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, la fel ca în perioada interbelică. Acest fapt întărește credința că jertfa lor nu a fost în zadar, eroii noștri fiind primiți de-a dreapta Tatălui.
Ziua Eroilor este un moment solemn în care ne oprim să reflectăm asupra moștenirii acestor bravi luptători care au dat totul pentru apărarea patriei. Fie că au fost soldați în timpul marilor conflicte ale secolului XX, participanți la Revoluția din decembrie 1989 sau eroi anonimi care și-au pierdut viața în misiuni de pace sau în lupta împotriva terorismului, ei au demonstrat devotament, curaj și spirit de sacrificiu exemplare.
În această zi specială, invităm întreaga națiune română să se unească în recunoștință și solidaritate față de eroii noștri. Oferim respectul nostru necondiționat familiilor celor căzuți în luptă și tuturor veteranilor care au servit cu onoare și curaj. Amintirea lor va dăinui mereu în inimile noastre și vor rămâne eroi eterni ai României. În semn de respect pentru popoarele lumii este adus un omagiu și soldaților străini care au căzut pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă ne-au fost inamici sau aliați.
Instituția Prefectului - județul Bihor a transmis o informare instituțiilor deconcentrate și autorităților publice locale cu prevederile HG nr. 417/2023 pentru aprobarea Programului manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 25 mai 2023 privind următoarele activități:
*în data de 25 mai 2023 - Ziua Eroilor, la ora 12.00, în toate lăcașurile de cult se trag clopotele, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se păstrează un moment de reculegere. Festivitățile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălțării Domnului.
*autoritățile administrației publice locale, în limita prevederilor bugetare aprobate, pot organiza - în ziua de 25 mai 2023 -, cu sprijinul și participarea garnizoanelor militare, unităților de învățământ, cultelor religioase, asociațiilor de veterani și al altor organizații neguvernamentale, ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și programe proprii de comemorare a eroilor României, în funcție de specificul local, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum și la cimitire, parcele de onoare și monumente de război;
*manifestări de comemorare a eroilor, cu caracter neoficial, pot avea loc în toate localitățile în care sunt cimitire/parcele de onoare sau monumente ale eroilor români.
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:39 Ora de vară a Europei de Est