Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primul loc la Concursul național „Călători prin istorie”, etapa finală, de la Constanța

Echipajul clasei a VII-a de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea s-a clasat pe

Primul loc la Concursul național „Călători prin istorie”, etapa finală, de la Constanța

,,Nu obliga un copil să învețe cu forța ori prin asprime, ci îndeamnă-l spre ceea ce îi amuză mintea, astfel încât să fii capabil într-o măsură sporită să descoperi cu acuratețe talentul specific fiecăruia", spunea Platon.

Abordarea extracurriculară a conținuturilor educaționale axate pe formarea de competențe, permite profesorului și mai ales elevilor, să ,,călătorească" în imaginație și creativitate, păstrând centrată rigoarea științifică.
Istoria este o disciplină extrem de ofertantă în acest sens iar provocarea de a ne înscrie și participa la Concursul național ,,Călători prin istorie", a venit natural, cu mult entuziasm.
Paleta extinsă a timpului istoric stabilit de Regulamentul concursului, ne-a facilitat identificarea unei perioade, a unor evenimente de anvergură, în istoria noastră națională.
Daniela Sopota, profesorul de istorie la clasa a VII-a, a propus copiilor patru scenarii, pentru secțiunea Artă dramatică a concursului amintit. După îndelungi analize și opinii pro și contra, copiii au optat pentru ,,Un crâmpei de viață, în vreme de război", un scenariu care a surprins o filă din cotidianul primului război mondial, o secvență ilustrând preocupările Reginei Maria și ale doamnelor de la curte, pentru ceea ce se întâmpla pe front, respectiv o secvență în care Cătălina Vasile Toderoiu (Ecaterina Teodoroiu) și-a convins prietenii și familia să se implice în tumultul evenimentelor.
Astfel, la etapa județeană, a Concursului național „Călători prin istorie", după o confruntare acerbă cu șapte echipaje înscrise, copiii de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea s-au clasat pe primul loc, impresionând prin sensibilitate, talent și dăruire.
Îmbinând adevărul istoric cu actul artistic, prestația eminescienilor a fost apreciată ca fiind una excepțională, de către comisia națională de evaluare, întrunită la Constanța, în data de 20 mai, aducându-le un binemeritat loc întâi, drept răsplată, orelor și zilelor de muncă, dăruire din partea copiilor și sprijin din partea părinților. Deosebită și caldă recunoștință, ajutorului profesionist oferit de scenograf Oana Cernea și actor Florian Silaghi - Teatrul ,,Regina Maria" Oradea.
Speciale și calde felicitări, micilor actori:
Laurențiu Ardelean - povestitorul
Letiția Maria Ardelean - Regina Maria
David Gabriel Balla - fratele Ecaterinei Teodoroiu
Erik Bunea - Regele Ferdinand
Denisa Maria Burlea - Veronica
Vivien Anett Chiș - Ilinca
Ana Olivia Gaidoș - Ana
David Piscoi - soldatul
Allegra Maria Popa - Ecaterina Teodoroiu
Alexandra Serac - Clara
Mara Iunia Tătar - Elena
Tamara Blanka Torzsa - mama Ecaterinei Teodoroiu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:53:56 Ora standard a Europei de Est