Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul loc la Concursul național „Călători prin istorie”, etapa finală, de la Constanța

Echipajul clasei a VII-a de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea s-a clasat pe

Primul loc la Concursul național „Călători prin istorie”, etapa finală, de la Constanța

,,Nu obliga un copil să învețe cu forța ori prin asprime, ci îndeamnă-l spre ceea ce îi amuză mintea, astfel încât să fii capabil într-o măsură sporită să descoperi cu acuratețe talentul specific fiecăruia", spunea Platon.

Abordarea extracurriculară a conținuturilor educaționale axate pe formarea de competențe, permite profesorului și mai ales elevilor, să ,,călătorească" în imaginație și creativitate, păstrând centrată rigoarea științifică.
Istoria este o disciplină extrem de ofertantă în acest sens iar provocarea de a ne înscrie și participa la Concursul național ,,Călători prin istorie", a venit natural, cu mult entuziasm.
Paleta extinsă a timpului istoric stabilit de Regulamentul concursului, ne-a facilitat identificarea unei perioade, a unor evenimente de anvergură, în istoria noastră națională.
Daniela Sopota, profesorul de istorie la clasa a VII-a, a propus copiilor patru scenarii, pentru secțiunea Artă dramatică a concursului amintit. După îndelungi analize și opinii pro și contra, copiii au optat pentru ,,Un crâmpei de viață, în vreme de război", un scenariu care a surprins o filă din cotidianul primului război mondial, o secvență ilustrând preocupările Reginei Maria și ale doamnelor de la curte, pentru ceea ce se întâmpla pe front, respectiv o secvență în care Cătălina Vasile Toderoiu (Ecaterina Teodoroiu) și-a convins prietenii și familia să se implice în tumultul evenimentelor.
Astfel, la etapa județeană, a Concursului național „Călători prin istorie", după o confruntare acerbă cu șapte echipaje înscrise, copiii de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea s-au clasat pe primul loc, impresionând prin sensibilitate, talent și dăruire.
Îmbinând adevărul istoric cu actul artistic, prestația eminescienilor a fost apreciată ca fiind una excepțională, de către comisia națională de evaluare, întrunită la Constanța, în data de 20 mai, aducându-le un binemeritat loc întâi, drept răsplată, orelor și zilelor de muncă, dăruire din partea copiilor și sprijin din partea părinților. Deosebită și caldă recunoștință, ajutorului profesionist oferit de scenograf Oana Cernea și actor Florian Silaghi - Teatrul ,,Regina Maria" Oradea.
Speciale și calde felicitări, micilor actori:
Laurențiu Ardelean - povestitorul
Letiția Maria Ardelean - Regina Maria
David Gabriel Balla - fratele Ecaterinei Teodoroiu
Erik Bunea - Regele Ferdinand
Denisa Maria Burlea - Veronica
Vivien Anett Chiș - Ilinca
Ana Olivia Gaidoș - Ana
David Piscoi - soldatul
Allegra Maria Popa - Ecaterina Teodoroiu
Alexandra Serac - Clara
Mara Iunia Tătar - Elena
Tamara Blanka Torzsa - mama Ecaterinei Teodoroiu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:26 Ora de vară a Europei de Est