Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități de succes în cadrul programului educativ ,,Școala altfel”

La Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea

Activități de succes în cadrul programului educativ ,,Școala altfel”

La Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", Săptămâna altfel este încă o dovadă a faptului că, într-un mediu școlar valoros se desfășoară o muncă de calitate, iar elevii noștri vin cu propuneri de activități pe care să le realizăm în această perioadă foarte mult așteptată!

În Săptămâna Școala altfel, elevii clasei a IV-a C au desfășurat activități extrașcolare interesante:   
1. Excursie la Brad, Târgu Jiu, Orșova, Timișoara
           Însoțiți de doamna prof. Bunta Simona, elevii au fost într-o excursie de studiu până pe malurile Dunării.
Prima oprire a fost la Brad, unde au vizitat Muzeul Aurului, care a luat ființă în anul 1896. Aici am putut admira colecția care are peste 1.300 de exponate din aur găsite în minele din țară și din toată lumea. Acestea nu au fost prelucrate nici de meșteri aurari, nici de bijutieri. Copiii au admirat aici formele cele mai spectaculoase: steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume.
În Târgu Jiu am vizitat ansamblul sculptural, operele vestitului sculptor român Constantin Brâncuși, omagiul adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial. Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, un ansamblu, moștenirea cea mai de preț pe care Brâncuși a lăsat-o României.
Grupul excursioniștilor a fost cazat la Hostel Izvorul Rece, în localitatea Brebina, de unde am plecat a doua zi în croazieră pentru a ne bucura de priveliștea Cazanelor Dunării și pentru a vedea vestitul chip al lui Decebal, sculptat în stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova. Sculptorul a lucrat timp de zece ani, perioadă în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume.
            Am ajuns și la Muzeul hidrocentralei Porțile de Fier 1. Aici am vizitat cu mare interes expoziții de: Etnografie și artă populară: costume populare, interior turcesc cu obiecte provenite de pe insula Ada Kaleh, care a fost înghiţită de apele Dunării în anul 1968, odată cu formarea lacului de acumulare de la Hidrocentrala Porţile de Fier I. Științele Naturii: Remarcabile sunt rocile tipice zonei Porțile de Fier. Hidrocentrala de la Porțile de Fier I este cea mai mare din România, una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre. În Sala Turbinelor am admirat cele șase turbine Kaplan, cu o putere instalată a fiecăreia de 194,5 MW, greutatea unei turbine fiind de peste 3.000 de tone.
Ne-a impresionat apoi Mănăstirea Mraconia, construită în 1523 de către Nicolae Gârlişteanu, ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre.
În drum spre casă, ne-am oprit la Timișoara, municipiul de reședință al județului Timiș, devenit Capitala culturală europeană 2023. Aici am admirat Catedrala Mitropoliei Banatului, simbol al orașului de pe malul râului Bega, construită între 1936 și 1941.
A fost o excursie de studiu reușită deoarece am trăit momente pline de emoții, momente de  neuitat. Am văzut locuri frumoase și ne-am îmbogățit mintea și sufletul cu lucruri (informații) folositoare și cu bucurii pe care nu le trăiești decât rareori. Vremea a fost plăcută și... iar și iară, am împărtășit experiențe inedite, alături de prietenii și colegii noștri de drum, elevii din clasa a IV-a B, însoțiți de prof. Vasilica Ienei și de cei din a VIII-a C, coordonați de prof. Prodan Emil.
Revenind la Săptămâna altfel, trecem în revistă și alte activități (întâmplări) remarcabile:
 
Spectacol de magie cu cei doi tineri magicieni profesioniști, Eduard și Bianca. Aceștia ne-au pus la dispoziție un spectacol de magie care conține efecte vizuale impresionante, momente comice, momente interactive, iluzii mari de scenă. Cei doi ne-au surprins în mod plăcut, iar evenimentul rămâne ... unicat!
Vizită la Serviciul de Ambulanță
Aici copiii s-au familiarizat cu măsurile de acordare a primului ajutor. Li s-a explicat ce comportament trebuie să adopte atunci când se confruntă cu o situație de urgență și ce e bine să facă în diferite situații de urgență, atunci când cineva de lângă ei suferă o pierdere a stării de conștiență. După explicații, elevii au avut ocazia să aplice în practică cele auzite, exersând pe un manechin.
Ne antrenăm mintea - Sudoku pentru copii
Vorbim despre un joc mintal foarte complex. Am identificat împreună numere și am aflat că, în spatele identificării lor, există un mare efort care prezintă beneficii pentru creier. Și acest lucru a fost dovedit de știință. În concluzie, ne-am distrat, dar ne-am antrenat și creierul...!
Profesor Simona Bunta

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:15 Ora de vară a Europei de Est