Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Duminica părinților și copiilor”

Ieri, a fost sărbătorită, pentru prima oară,

„Duminica părinților și copiilor”

În organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Inspectoratului Școlar și a Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, duminică (7 iunie 2009), la noua Catedrală Ortodoxă Română „Învierea Domnului” din Oradea, a fost sărbătorită, pentru prima oară, „Duminica părinților și copiilor”.

 „Prin hotărârea din luna februarie 2009 a sfântului Sinod, în prima duminică după 1 Iunie, se sărbătorește „Duminica părinților și copiilor”, ca un omagiu pe care biserica îl aduce familiei creștine, în general, părinților și copiilor, în special”, după cum a ținut să precizeze preotul profesor Radu Rus, consilierul pe învățământ al eparhiei, directorul Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”.
 Evenimentul a fost adus la cunoștința creștinilor ortodocși prin pastorala PS Sale Sofronie Drincec, episcop al Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei, care a fost citită, duminică, în toate bisericile ortodoxe, ca un cuvânt de învățătură la slujba duminicală.
 „Dedicăm acest spectacol tuturor copiilor și părinților orfani”
„A fost o duminică specială, în care m-am simțit copil pe parcursul întregului program. Mi-am adus aminte de când eram copil. Toți am fost odată copii. Mama mea m-a crescut singură. Sunt ceea ce sunt datorită ei. Sunt mulți copii și părinți orfani. Dedicăm acest spectacol tuturor copiilor și părinților orfani...”
  L-am citat pe episcopul Oradiei, PS. Sa Sofronie Drincec, care a ținut să se destăinuiască la finalul spectacolului, în fața asistenței, și a mamei sale.
  Omagiu părinților și copiilor
  Programul de cântece și versuri prezentat în fața altarului de către grupuri de copii și soliști vocali s-a constituit, așa după cum a subliniat preotul profesor Radu Rus, organizatorul principal și moderatorul manifestării, într-un omagiu adus părinților și copiilor.
  Și-au dat concursul: un grup de copii de la Grădinița nr. 10, condus de educatoarea Mimi Elvira Vancea, Carla Florian și Alexandra Neag (soliste vocale, elevele profesoarei Anamaria Gal, de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea), grupul vocal al claselor a IV-a A și C, îndrumat de înv. Șandor Traier, prof. Mirela Rus și Ioana Șandor (acompaniament chitară), Măriuca Popa, de la Liceul de Artă din Oradea (eleva profesoarei Angela Popescu), prof. Anamaria Gal (cu o priceasnă – „Lângă salcia înaltă”) și un grup de elevi de la Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, condus de părintele diacon Ștefan Lakatos. 
60 de premii pentru câștigătorii olimpiadei județene și naționale de religie
Dl Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, a făcut cunoscute numele câștigătorilor olimpiadei de religie, etapa județeană și națională, iar PS Sa episcopul Sofronie Drincec și părintele profesor Radu Rus au înmânat diplomele și premiile.
 Iată câștigătorii, pe clase:
 La clasa a V-a: Perneș Tudor, de la Șc."Dacia" din Oradea - premiul  I, Cireap Gabriel, de la Șc. "Dacia' - pr. II, Cîmpan Ioana, de la  Șc. "Dacia'  - pr. II, Gherman Sebastian, de la Șc. ",A. Mureșanu" - pr. III, Lăcătuș Cătălin, de la Șc. "A. Mureșanu" - pr. III, Ungur Maria, de la Șc.  "Dacia", Bunta Gladia-Samira, de la Șc. din Păgaia și Haniș Camelia, de la Șc. "Miron Pompiliu" Ștei - câte o mențiune.
La clasa a VI-a: Fence-Coste Alexandra, de la Lic. T. din Bratca - premiul I,  Mierluț Dana, de la Șc. "A. Mureșanu" - pr.I, Beltechi Diana, de la Școala din Marghita - pr.II,  Mateaș Anca, de la Lic. T. din Bratca - pr. II, Pop Bianca, de la Șc. "Dacia" - pr. II,
Căbuța Bianca, de la Șc. "O. Doamna'  - pr.  III,  Moș Cătălin, de la Șc. „Miron Pompiliu” Ștei, Pușcaș Darius, de la Șc. din Marghita,  
 Druță Nicolae, de la Șc. din  Dernișoara, Lazăr Mădălina, de la "A. Mureșanu", Lele Daria, Lic.. Ped. ,,I. Vulcan'  - mențiuni.
1        Codilă Diana              7            S08 ,,Dacia' Oradea        I
2        Cioci Mircea                7            S08 ,,Dacia' Oradea          II
3        Romocea Claudia        7            S08 ,,A. Mureșanu"           II
4        Cheregi Valentina       7             S08 Dernișoara                 III
5        Ias Cosmin                   7             S08 Marghita                  MENTIUNE
6        Mate Andreea              7             S08 „Miron P.” Ștei        MENTIUNE
1       Arusoaei Andrada       8             S08 ,,O. Doamna'           I
2       Cuc Giulia-Andreea      8             S08 ,,N. Bălcescu'           II
3       Hepuțiu Ana                  8             S08 ,,A. Mureșanu"          II
4       Jurj Bogdan                   8             S08 Marghita                   III
5       Lup Andrada Diana       8             S08 Aleșd                         MENTIUNE
6      Sălăgean Antonia            8            Lit. ,,Onisifor Ghibu'        MENTIUNE
1       Ghenț Lavinia               9            C.N. ,,M. Eminescu'        I
2       Naghiu Mădălina           9             C.N. ,,M. Eminescu'         II
3       Paul Ioana-Larisa          9             Lit. ,,Onisifor Ghibu'       III
4       Stan Andrada                  9             C.E. ,,P. Cosma"               III
5       Secară Denisa                 9             C.E. ,,P. Cosma"            MENÞIUNE
6       Lup Roxana                    9             C.N. ,,O. Goga“ Mar.     MENÞIUNE
7       One Roxana                    9             C.N. ,,E.Gojdu'              MENÞIUNE
8       Tulvan Antonia               9            Gr.I. „Unirea” Ștei         MENÞIUNE
1       Ias Crina                     10              C.N. ,,O. Goga “ Mar.     I
2       Laza  Anamaria           10              C.N „Avr. Iancu” Ștei     II
3       Fildan Daniela             10              C.E. ,,P. Cosma"             III
4       Moise Angela               10               Lit "L. Blaga"                 III
5       Paul Marius                 10               C.E. ,,P. Cosma"           MENTIUNE
6      Anderes Alexandra       10               C.N. ,,O. Goga “ Mar.   MENTIUNE
7       Filipcic Ioana               10              Lit. ,,Onisifor Ghibu'      MENTIUNE
8       Mihuța Anamaria         10          C.N. „Samuil V.” Beiuș      MENTIUNE
1      Mihele Claudia            11          C.E. ,,P. Cosma" Oradea   I
2      Benea Florica              11          C.T. „Al. Roman” Aleșd     I
3      Vaida Teodora             11          C.E. ,,P. Cosma" Oradea   III 
4      Cheregi Larisa              11           Lit "L. Blaga" Oradea     MENTIUNE 5      Vaida Adriana              11          C.E. ,,P. Cosma"              MENTIUNE
6      Bronț Maria                  11           L. Artă Oradea                 MENTIUNE
1      Deac Ioana                  12           C.E. ,,P. Cosma"              I
2      Copos Anca                  12            C.N. ,,E.Gojdu'               II
3      Dan Giorgiana             12            CN „Avr. Iancu” Ștei      III
4       Popa Adina                   12            L. Artă Oradea                MENTIUNE 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Duminica părinților și copiilor”.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:25:00 Ora standard a Europei de Est