Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premierul României a fost prezent la deschiderea șantierului Nokian Tyres

Joi, 11 mai,

Premierul României a fost prezent la deschiderea șantierului Nokian Tyres

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a participat joi, 11 mai 2023, la începerea oficială a lucrărilor pentru construirea fabricii de anvelope a companiei finlandeze Nokian Tyres. Fabrica din Oradea va fi prima din lume cu zero emisii de dioxid de carbon.

La evenimenul organizat pe amplasamentul viitoarei fabrici au participat premierul României, Nicolae Ciucă, ambasadoarea Finlandei în România, Marjut Akola, directorul general executiv al Nokian Tyres, Jukka Moisio, și primarul Municipiului Oradea, Florin Birta.
Printre cei prezenți, s-au numărat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prefectul județului, Dumitru Țiplea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și alți reprezentanți ai autorităților și ai companiei Nokian Tyres.
 „Au fost menționate peste 40 de alte locații în 40 de țări, unde ar fi putut alege ca această investiție să înceapă. Când vine vorba de o asemenea competiție, există o anumită strângere de inimă legată de șansa de a fi ales pentru un asemenea proiect. Autoritățile locale au fost cele care practic au setat cadrul pentru ca această investiție să se desfășoare, iar de la Guvern am venit cu garanțiile de sprijin. Este o investiție care va asigura beneficii pentru toți actorii implicați în acest proiect", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.
Directorul general executiv al companiei Nokian Tyres a subliniat că decizia de a investi  în Oradea este una strategică și a fost luată ținând cont de factori precum sustenabilitatea și competitivitatea pe termen lung.  
Investiția Nokian Tyres din Oradea se ridică la 650 de milioane de euro și va crea aproximativ 500 de locuri de muncă noi. Primele anvelope produse aici ar putea ajunge pe piață în anul 2024.
Ceea ce face astăzi Nokian la Oradea este un lucru foarte important pentru că vine cu această investiție să consolideze Oradea și județul Bihor ca un pol regional industrial competitiv, pentru că aduc noi tehnologii, competență, determinare, exigență și aceste lucruri sunt factori ai dezvoltării. Este cea mai mare investiție din Oradea și județ din ultimii ani.
Noi, ca autorități locale, avem un respect pentru toți cei care investesc la noi, pentru că prin aceste investiții și prin munca lor asigură oportunități pentru cetățenii noștri, asigură impozite și ne oferă capacitatea de a oferi servicii publice bune", a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
La finalul discursurilor, reprezentanții companiei Nokian Tyres și oficialitățile prezente au marcat simbolic începerea lucrărilor, punând la temelia fabricii primele lopeți cu nisip.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:35 Ora de vară a Europei de Est