Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea

Copiii din Husasău de Criș au visat..., dar au și realizat o excursie

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea

Manifestările organizate la Școala cu clasele I-VIII din Husasău de Criș cu prilejul sărbătoririi Zilei copilului s-au încheiat, vineri (5 iunie 2009), în mod fericit, cu o „incursiune” la Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea.

 Protagoniștii ieșirii peste fruntariile județului au fost artizanii manifestărilor de la 1 Iunie, dascălii: Ortanța Cristian, Teodor Șandor, Adriana Ioana Popa și Camelia Durne, care și-au putut finaliza proiectele grație sprijinului primit din partea primarului comunei, dl Dumitru Togor.
 Excursia de vineri este a șasea „etapă” a proiectului educațional „Clase vecine”, derulat pe parcursul acestui an școlar, după acțiunile „De Crăciun”, „Jocurile zăpezii”, „Oul de Paști”, „Ziua Europei” și „Ziua copilăriei”. Ieșirea în peisaj este un prilej de eliberare, cunoaștere (de îmbogățire a cunoștințelor și a relațiilor... de prietenie), de a admira frumusețile și de a trăi momente inedite, în situații diferite și în ținuturi nemaivăzute. Bucuria a început să se reverse de la urcarea în „autocar”, iar dimensiunile spectacolul au crescut pe măsură ce tot mai mulți artiști au prins a se dezlega la limbă, încât, la întoarcere, aveam să „contabilizăm”, împreună cu minunații lor dascăli, o „armată” de vedete: Ema - actrița, Bogdan – timidul tenace, Mădălina – păpușa, Naomi – liderul (clasei a III-a), Marin – dansatorul, Mădălina și Enima – recitatoarele, Paula – cântăreața, Florin – ambițiosul (vedetele clasei a II-a), Sergiu – cel mai tare, nu din parcare, ci în materie cenușie, Alex – cumințelul, Ioana – ochi de înger, Jonny și Denisa – cântăreții („veteranii”... clasei a IV-a), Raul – visătorul, Andrei – fițosul, Daniela – vedeta, Camelia – filosoful, și Patricia – artista (cinci dintre vedetele clasei I). Ca fotoreporter, am fost concurat de o blondă grozavă – Bianca Ciordaș (din clasa a V-a), foarte isteață..., căreia nu-i scăpa nimic.
 Excursioniști din Tilecuș și  Brusturi...
Vă puteți imagina cu cine ne-am întâlnit prin Cluj-Napoca, la Grădina Botanică și la Ciucea? Cu siguranță că nu puteți ghici, așa după cum nici noi nu am putut intui: cu elevi și dascăli din Tilecuș și Brusturi, Sibiu, Cluj-Napoca și Oradea (de la Școala „Dacia”), cu excursioniști din Italia, aflați și ei cu treburi de îmbogățire spirituală ca și noi și de relaxare totală, pe care ți-o oferă doar excursia și lectura. Câte lucruri noi nu au văzut și aflat copiii din Husasău de Criș la Grădina Botanică și la Ciucea, locuri pe unde nu au mai călcat! Câte nu au povestit în autobuz, cu partenerul de alături și în grupul de prieteni, la râu ori la iarbă verde. Pentru că, la Ciucea, după vizitarea muzeului și poza de familie din fața mausoleului lui Octavian Goga, Doru ne-a scos la iarbă verde, unde fiecare a fost liber să mănânce ce vrea (ce avea de-acasă sau ce și-a cumpărat la întoarcere), să zburde, să intre în apă (în apa cristalină a unui râu domol, apă care nu trecea de genunchiul unui copil de clasa întâi), să joace fotbal sau să învețe jocuri noi de la Corina – economista (din a XII-a), o veritabilă dăscăliță, ca și soruța sa (Camelia).
Despre tot ceea ce au văzut și au reținut ei (cu mintea lor de „artiști- plimbăreți”), vor avea ocazia să scrie, marți (luni, fiind liberi... de Rusalii), în compunerea pe care le-au promis-o dascălii lor.
Cert este că fiecare a trăit momente inedite, la relanti sau cu intensitate și tensiune variabile, în „pădurea clujeană”, urcând sau coborând, la râu sau la joacă, recitând sau cântând, de voie, din plăcere sau pentru a se „prosti”, la o vârstă când totul este posibil imaginației, voinței și ambiției lor de copii... răsfățați!  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:48:10 Ora standard a Europei de Est