Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea

Copiii din Husasău de Criș au visat..., dar au și realizat o excursie

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea

Manifestările organizate la Școala cu clasele I-VIII din Husasău de Criș cu prilejul sărbătoririi Zilei copilului s-au încheiat, vineri (5 iunie 2009), în mod fericit, cu o „incursiune” la Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea.

 Protagoniștii ieșirii peste fruntariile județului au fost artizanii manifestărilor de la 1 Iunie, dascălii: Ortanța Cristian, Teodor Șandor, Adriana Ioana Popa și Camelia Durne, care și-au putut finaliza proiectele grație sprijinului primit din partea primarului comunei, dl Dumitru Togor.
 Excursia de vineri este a șasea „etapă” a proiectului educațional „Clase vecine”, derulat pe parcursul acestui an școlar, după acțiunile „De Crăciun”, „Jocurile zăpezii”, „Oul de Paști”, „Ziua Europei” și „Ziua copilăriei”. Ieșirea în peisaj este un prilej de eliberare, cunoaștere (de îmbogățire a cunoștințelor și a relațiilor... de prietenie), de a admira frumusețile și de a trăi momente inedite, în situații diferite și în ținuturi nemaivăzute. Bucuria a început să se reverse de la urcarea în „autocar”, iar dimensiunile spectacolul au crescut pe măsură ce tot mai mulți artiști au prins a se dezlega la limbă, încât, la întoarcere, aveam să „contabilizăm”, împreună cu minunații lor dascăli, o „armată” de vedete: Ema - actrița, Bogdan – timidul tenace, Mădălina – păpușa, Naomi – liderul (clasei a III-a), Marin – dansatorul, Mădălina și Enima – recitatoarele, Paula – cântăreața, Florin – ambițiosul (vedetele clasei a II-a), Sergiu – cel mai tare, nu din parcare, ci în materie cenușie, Alex – cumințelul, Ioana – ochi de înger, Jonny și Denisa – cântăreții („veteranii”... clasei a IV-a), Raul – visătorul, Andrei – fițosul, Daniela – vedeta, Camelia – filosoful, și Patricia – artista (cinci dintre vedetele clasei I). Ca fotoreporter, am fost concurat de o blondă grozavă – Bianca Ciordaș (din clasa a V-a), foarte isteață..., căreia nu-i scăpa nimic.
 Excursioniști din Tilecuș și  Brusturi...
Vă puteți imagina cu cine ne-am întâlnit prin Cluj-Napoca, la Grădina Botanică și la Ciucea? Cu siguranță că nu puteți ghici, așa după cum nici noi nu am putut intui: cu elevi și dascăli din Tilecuș și Brusturi, Sibiu, Cluj-Napoca și Oradea (de la Școala „Dacia”), cu excursioniști din Italia, aflați și ei cu treburi de îmbogățire spirituală ca și noi și de relaxare totală, pe care ți-o oferă doar excursia și lectura. Câte lucruri noi nu au văzut și aflat copiii din Husasău de Criș la Grădina Botanică și la Ciucea, locuri pe unde nu au mai călcat! Câte nu au povestit în autobuz, cu partenerul de alături și în grupul de prieteni, la râu ori la iarbă verde. Pentru că, la Ciucea, după vizitarea muzeului și poza de familie din fața mausoleului lui Octavian Goga, Doru ne-a scos la iarbă verde, unde fiecare a fost liber să mănânce ce vrea (ce avea de-acasă sau ce și-a cumpărat la întoarcere), să zburde, să intre în apă (în apa cristalină a unui râu domol, apă care nu trecea de genunchiul unui copil de clasa întâi), să joace fotbal sau să învețe jocuri noi de la Corina – economista (din a XII-a), o veritabilă dăscăliță, ca și soruța sa (Camelia).
Despre tot ceea ce au văzut și au reținut ei (cu mintea lor de „artiști- plimbăreți”), vor avea ocazia să scrie, marți (luni, fiind liberi... de Rusalii), în compunerea pe care le-au promis-o dascălii lor.
Cert este că fiecare a trăit momente inedite, la relanti sau cu intensitate și tensiune variabile, în „pădurea clujeană”, urcând sau coborând, la râu sau la joacă, recitând sau cântând, de voie, din plăcere sau pentru a se „prosti”, la o vârstă când totul este posibil imaginației, voinței și ambiției lor de copii... răsfățați!  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:10 Ora de vară a Europei de Est