Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Experiențe de neuitat

Explorăm cele mai frumoase peșteri, o întâmplare inedită, trăită în „Săptămâna verde”

Experiențe de neuitat

Am explorat două dintre cele mai frumoase și unice peșteri din România: Peștera Meziad și peștera cu cristale din mina Farcu. Adevărate expediții de speologie, realizate sub îndrumarea doamnei diriginte Lavinia Rațiu, căreia îi mulțumesc în numele tuturor colegilor.

Wow! am exclamat când am zărit ,,portalul" impresionant al peșterii Meziad (16 metri înălțime și 10 metri lățime). Gândul mi-a zburat imediat la filmele science-fiction, unde printr-un portal magic puteai călători în timp, sau în alte lumi îndepărtate. Iar magnificul ,,portal" al peșterii Meziad e demn de scena unui astfel de film! Explorarea peșterii de abia acum începea. Alături de colegii mei din clasele a VI-a D și a VI-a A de la Școala Gimnazială ,,Dacia", însoțiți de doamnele profesoare Lavinia Rațiu și Delia Tarr, am pornit în ,,expediție". Uitați ce am descoperit: peștera Meziad este o rezervație naturală, unde poți găsi rămășițe ale ursului de peșteră, rămășițe care sunt astfel expuse încât formează un schelet complet, dar și ale omului primitiv, cea mai cunoscută urmă fiind craniul unui tânăr.
Te poți bucura de tot ce poate oferi peștera pe cel mai lung traseu de peșteră din țară, de 1,2 km, unde poți admira diversele formațiuni care s-au format în milioane de ani, ele luând forme din cele mai neașteptate, precum a unui pantof cu toc imens, a unei mâini ieșite din cer, a unui boboc de floare, gata să înflorească sau chiar a unui imens candelabru. Aaaa, da! Să nu uităm de imensa populație de lilieci care trăiesc în peșteră, aceștia fiind spre surprinderea mea, ,,dresați". După peștera Meziad am vizitat mina Farcu, cunoscută pentru minunatele sale cristale de calcit din care provine bauxita, din care se face aluminiul. La început părea o mină banală în comparație cu grandioasa peșteră Meziad, dar apoi am văzut muzeul minerilor de la intrarea în mină, care era foarte interesant și în final am realizat că m-am înșelat când am văzut minunatele cristale strălucitoare și modelate de natură într-un mod spectaculos. Cristalele erau încântătoare, cu formele lor aparte care te uimeau din prima secundă. Ghidul care ne însoțea ne-a spus că sclipiciul care strălucea peste tot în peșteră, este ,,ingredientul" esențial pentru ca să se formeze viitoarele cristale, și că datorită umidității, peștera/mina este încă într-o perioadă de dezvoltare și încă pot apărea noi formațiuni.
Am aflat multe lucruri interesante, ocazie cu care am apreciat munca minerilor care au scos la iveală aceste bijuterii ale naturii.
Ziua s-a încheiat într-un mod relaxant și plăcut! Cu toții am savurat o pizza delicioasă și o înghețată la un local din Beiuș.
Săptămâna Verde = distracție, cunoaștere și explorare!
Voi ce activități interesante ați făcut în Săptămâna verde?
#pesteraMeziad, #minaFarcu, #săptămânaverde
Andrei Popovici
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Experiențe de neuitat.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:05 Ora de vară a Europei de Est