Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Recepția oficială a donației de carte din partea Federației Comunităților Evreiești din România

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a organizat, astăzi,

Recepția oficială a donației de carte din partea Federației Comunităților Evreiești din România

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor a organizat astăzi (duminică, 7 mai 2023, de la ora 17.00), împreună cu Federația Comunităților Evreiești din România, Consiliul Județean Bihor și Revista de cultură „Familia", un eveniment cultural pentru a face cunoscută donația de carte evreiască pe care instituția a primit-o, recent, din partea Federației Comunităților Evreiești din România, 207 titluri, respectiv 9.370 de exemplare, volume importante pentru studierea istoriei și culturii evreiești.

Donația este un semn de respect și apreciere pentru Biblioteca Județeană, dar și pentru comunitatea orădeană și bihoreană, în egală măsură, după cum au subliniat organizatorii evenimentului, desfășurat în holul central al instituției.
La manifestare, au onorat cu prezența: domnul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, domnul Felix Koppelman, președintele Comunității
Evreilor din Oradea, domnul Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, domnul Florin Birta, primarul municipiului Oradea, domnul Gheorghe Carp, alți reprezentanți ai unor instituții locale și județene, prieteni și invitați ai organizatorilor, alături de doamna Ancuța Șchiop, manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" Bihor, alți angajați ai bibliotecii, precum și reprezentanți ai presei...
De această generoasă donație vor beneficia mulți alții, parteneri ai instituției
Aflăm din comunicatul de presă că din această donație se vor îmbogăți și instituțiile partenere: ,,bibliotecile comunale din Nojorid, Sântandrei, Săcădat, Diosig, Tinca, Budureasa, Tria, biblioteca Universității din Oradea, a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, precum și bibliotecile următoarelor instituții de învățământ liceal: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Colegiul Național „Mihai Eminescu", Liceul Teoretic „Floare de Lotus" din Sânmartin, Liceul Teoretic „Constantin Șerban" din Aleșd, dar și alte biblioteci școlare din Bihor și din județul Sălaj. De asemenea, distribuția volumelor a depășit granițele României, beneficiari ai acestei donații fiind și cititori din Ucraina, unde au fost distribuite peste 700 de volume"...
,,Istoria acestui oraș nu poate fi scrisă fără istoria comunității evreiești"
În cuvântul său, domnul inginer Ilie Bolojan, președintele C.J. Bihor, a mulțumit Federației Comunității Evreiești din România pentru această donație de carte, arătând că ,,pentru orașul Oradea, în principal, istoria acestui oraș nu poate fi scrisă fără istoria comunității evreiești. Pentru că orașul Oradea arată așa cum arată ca rezultat al creației de sute de ani a celor trei comunități importante, româno-maghiare și evreiești care și-au pus amprenta asupra orașului nostru de-a lungul acestei conviețuiri și prezența mea și a domnului primar este un semn de respect pentru ceea ce a făcut comunitatea evreiască pentru orașul și pentru județul nostru".
,,Realizările comunității evreiești sunt strâns legate de autoritățile locale"
Domnul Felix Koppelman, președintele Comunității Evreilor din Oradea, a subliniat faptul că realizările comunității evreiești sunt strâns legate de autoritățile locale, fiind amintită perioada în care domnul președinte, ing. Ilie Bolojan, a fost primarul Oradiei. ,,Realizările noastre nu s-ar fi ridicat la nivelul de astăzi, mult peste tot ceea ce există în România, fără bunăvoința, respectul, ajutorul moral și material primit pentru dezvoltarea acestei comunități. Și mă bucur că și dânsul (domnul ing. Ilie Bolojan - n.n.) apreciază că suntem niște cetățeni loiali ai acestei țări, și mai mult, loiali acestui județ", a adăugat domnul Felix Koppelman.
,,Nu doar un popor al cărții, ci și cartea unui popor"
Într-un stil de mare orator, domnul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputat în Parlamentul României, ne-a captat atenția și ne-a bucurat cu picanteriile asezonate, legate de întâmplări și fapte reale legate de experiența domniei sale ca deputat, dar și printr-o incursiune în istoria comunității evreiești. ,,Vreau să știți înainte de orice altceva că pentru mine Oradea este acasă, chiar dacă m-am născut într-o altă zonă a țării. E de altfel comunitatea, din cele 39 de comunități evreiești care există în țară, Oradea este localitatea pe care am vizitat-o cel mai des de la începutul mandatelor de deputat și ulterior și de președinte al comunității. M-am simțit ca acasă și așa că o să-mi permiteți să vorbesc așa cum aș vorbi acasă". Am mai aflat apoi că domnul Silviu Vexler și-a început campania pentru Parlamentul României în Oradea... ,,și cred că această alegere mi-a purtat noroc până astăzi", după cum apreciază chiar domnia sa. Din vorbă în vorbă, am realizat că nu întâmplător, a ajuns la Oradea această donație ,,nu doar un popor al cărții, ci și cartea unui popor", vorba deputatului și președintelui Silviu Vexler.
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea să vă delectați și să aflați mult mai multe, chiar noutăți în premieră, din cele două secvențe video postate.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email
marți, 26 noiembrie 2024, 03:55:06 Ora standard a Europei de Est