Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Standarde de calitate mai ridicate pentru suplimentele alimentare

Senatorul Adrian Hatos propune

Standarde de calitate mai ridicate pentru suplimentele alimentare

Senatorul PNL Adrian Hatos cere autorităților să-i protejeze mai bine pe consumatorii de produse naturiste. Principalul instrument juridic prin care poate să fie atins acest obiectiv este modificarea codului CAEN în așa fel încât să fie reglementată mai bine activitatea farmaciilor și magazinelor naturiste pentru a permite un control mai strict. Totodată, modificarea ar presupune și responsabilizarea operatorilor, respectiv adoptarea unor standarde de calitate ridicate pentru protejarea consumatorilor de suplimente alimentare.

Senatorul orădean solicită Ministerului Muncii și INS să facă aceste modificări, pentru că, susține el, formularea acestei clase prin codul CAEN este foarte generală.
De asemenea, acesta i-a întrebat pe reprezentanții celor două instituții dacă iau în considerare promovarea unor modificări ale încadrării în grupa majoră COR (Codul Ocupațiilor din România), precum și înființarea unor cursuri de specializare pentru personalul implicat în această activitate.
În plus, Adrian Hatos dorește și să afle ce măsuri au în vedere INS și Ministerul Muncii pentru a combate pericolele asociate cu comercializarea și publicitatea (insuficient reglementată) a suplimentelor alimentare, dar și pentru informarea corectă a consumatorilor acestor produse și protejarea stării de sănătate a acestora.
Doresc să aduc în discuție reglementarea funcționării magazinelor naturiste, precum și a pieței de suplimente alimentare și produse naturiste în general. Întrebarea este cu atât mai relevantă cu cât piața suplimentelor alimentare este bine reprezentată la nivel național și se află în ascensiune. Astfel, operatorii care funcționează în domeniul comercializării produselor naturiste își desfășoară activitatea pe codul CAEN 4729 - Comerț cu amănuntul al altor produse alimentare, în magazine specializate. Această clasă include vânzarea cu amănuntul de produse lactate și ouă și vânzarea cu amănuntul de alte produse alimentare. Având în vedere formularea foarte generală a prezentei clase, codul CAEN 4729 poate fi autorizat de companii din diverse domenii de activitate, fapt care determină o comercializare extinsă a suplimentelor alimentare", spune Adrian Hatos.
Suplimentele alimentare sunt comercializate în farmacii, drogherii, magazine naturiste, hipermarketuri/supermarketuri, magazine de cosmetice, platforme online de tip marketplace, companii Multi-Level-Marketing (MLM).
Riscuri necunoscute
Deși funcționează după coduri CAEN diferite, atât hipermarketurile/supermarketurile, cât și magazinele de cosmetice, platformele online de tip marketplace și companiile MLM au autorizat codul CAEN 4729 - Comerț cu amănuntul al altor produse alimentare, în magazine specializate drept cod secundar de activitate, evidențiază senatorul orădean.
Pornind de la rezultatele unui studiu privind profilul consumatorului român de suplimente alimentare și plante aromatice derulat în 2016-2017, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare INCDBA semnalează probleme referitoare la expunerea populației la riscuri necunoscute legate de consumarea unor produse ale căror calitate și siguranță pot fi neconforme, promovarea excesivă, lipsa de informații corecte și complete, vânzarea produselor fără avertizări privind potențiale efecte secundare care pot rezulta din interacțiunea suplimentelor cu tratamentul medicamentos, automedicație, tratarea ineficientă a unor boli, precum și accesul la suplimente alimentare prin canale necontrolate (exemplu: platforme de tip marketplace, companii MLM)", a arătat Adrian Hatos.
De asemenea, mai precizează el, Consiliul Concurenței din România atrage atenția asupra necesității reglementării comercializării și publicității suplimentelor alimentare.
Un demers în această direcție îl constituie Legea suplimentelor alimentare nr. 56/2021, care prevede comercializarea suplimentelor alimentelor care au în compoziție vitamine și minerale în baza certificatului de notificare emis de Ministerul Sănătății.
Actul normativ nu se adresează și suplimentelor alimentare obținute doar din plante, care pot avea, la rândul lor, efecte secundare negative. Totodată, este important de precizat că, la nivelul Uniunii Europene, reglementarea suplimentelor alimentare urmărește informarea corectă a consumatorului și protejarea stării de sănătate a acestuia prin responsabilizarea operatorilor și adoptarea unor cerințe ridicate de calitate și siguranță alimentară", a mai spus senatorul.
Fără cunoștințe în domeniu
El notează și că nouăsprezece state membre au adoptat norme naționale pentru reglementarea utilizării plantelor și asigurarea unui control mai strict al efectelor acestora asupra sănătății.
Un alt aspect menționat de Hatos este că personalul care lucrează în astfel de magazine este încadrat ca „lucrători în domeniul serviciilor - Vânzător de produse naturiste". Iar, în opinia lui Adrian Hatos, acest fapt nu presupune deținerea unor cunoștințe specializate în domeniu.
Părțile interesate susțin nevoia de personal calificat, care să poată asista și consilia clienții prin cunoștințele și competențele specifice acestui domeniu de activitate, dobândite prin urmarea unor cursuri de specializare înființate în cadrul școlilor postliceale. Astfel, o încadrare mai potrivită ar fi în grupa majoră 3 - Tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic, alături de asistenții medicali de farmacie", este de părere senatorul Hatos.
Cabinetul parlamentar al senatorului Adrian Hatos

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 23:18:57 Ora de vară a Europei de Est