Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Viața cu boala Parkinson - perspective și opțiuni

Eveniment

Viața cu boala Parkinson - perspective și opțiuni

Cu ocazia lunii dedicate conștientizării bolii Parkinson, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Spitalul Auxologico President și Asociația Filantropia Oradea, au organizat un eveniment dedicat pacienților cu boala Parkinson și aparținătorilor acestora.

   Evenimentul a avut loc în data de 25.04.2023 la Spitalul Auxologico President și a avut ca scop conștientizarea cu privire la evoluția și simptomele acestei afecțiuni degenerative, dar și prezentarea diferitelor opțiuni de terapie și a practicilor de îmbunătățire a calității vieții pacienților. Acesta a întrunit specialiști din diferite domenii, precum neurologie, recuperare medicală și psihologie, care au abordat  diferite aspecte asociate bolii, precum evoluția medicală a bolii, variantele de tratament, creșterea calității vieții și recuperarea pacienților cu boala Parkinson, precum și implicațiile psihologice ale afecțiunii.
Evenimentul a debutat cu un cuvânt de început din partea domnului manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dr. Gheorghe Carp. Acesta a vorbit despre importanța conștientizării bolii Parkinson și a subliniat intenția unei bune colaborări între Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor și Spitalul Auxologico President, pentru a veni în sprijinul pacienților cu această afecțiune.
          A urmat prezentarea doamnei Zagavei Emilia-Paula, președinte al Asociației Bolnavilor de Parkinson și a Altor Afecțiuni Neurologice Degenerative ,,Sufletul Lalelelor". Doamna Zagavei,  ,,poet, scriitor, pacient și președinte de asociație" și ,,vocea pacienților", după cum s-a descris cu propriile cuvinte, a povestit despre experiența personală cu boala Parkinson.
Președinte al Asociației Filantropia Oradea, domnul pr. Laurențiu Lazăr, a abordat aspecte legate de boală din punct de vedere al împăcării cu sine și a adus în discuție Centrul de zi al asociației, din Oradea.
            Doamna dr. Monica Sabău, medic primar neurologie și șefa Secției Clinice Neurologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a luat cuvântul și le-a vorbit pacienților și aparținătorilor despre aspectele medicale ale bolii Parkinson. Doamna doctor a explicat că boala Parkinson este o afecțiune degenerativă, progresivă a sistemului nervos. Aceasta se manifestă prin degradarea neuronilor de la nivelul trunchiului cerebral. Datorită pierderii acestor neuroni care produc dopamina, pacienții dezvoltă simptomele specifice bolii, având dificultăți din ce în ce mai mari cu mișcările controlate. Medicul a discutat despre dificultatea diagnosticării bolii, mai ales în fazele incipiente și a descris simptomatologia specifică, care include cunoscutele simptome motorii, precum tremor și rigiditate musculară, dar și simptome precum tulburări la nivelul sistemului digestiv și urinar, tulburări de somn, sau manifestări psihosomatice. Doamna doctor a descris și variantele de tratament, menționând faptul că în momentul de față se poate vorbi doar despre tratamentul simptomatic.
Dr. Giuliano Zebbelin, medic primar medicină fizică și reabilitare, împreună cu dr. Gherle Anamaria, medic specialist recuperare medicală, din cadrul Spitalului Auxologico President, le-au vorbit pacienților  despre practicile de recuperare și reabilitare în cazul bolii Parkinson. Conform acestora, un rol foarte important în controlul simptomelor și în îmbunătățirea calității vieții pacienților o are efortul fizic, inclusiv dansul.
           Doamna Delia Daniela Brânzaș, psiholog clinician în cadrul secției Clinice Neurologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a abordat impactul psihologic al bolii Parkinson. Aceasta a vorbit despre reacția la diagnostic a pacienților, deteriorarea cognitivă și psihologică și a evidențiat importanța psihologului pentru pacientul cu Parkinson.
           Evenimentul s-a finalizat cu un atelier de kinetoterapie și tangoterapie, sub îndrumarea doamnei fiziokinetoterapeut, Ioana Franciuc și a doamnei instructor Valeria Mangra. Astfel, pacienții s-au bucurat de momente frumoase în care au dansat tango, dansul fiind o terapie recomandată pentru boala Parkinson.
Lisa Crăiuţ

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:09:04 Ora standard a Europei de Est