Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Mobilitate găzduită de Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna”

Proiectul de parteneriat Erasmus +KA 210 ,,Environmental Education in Action”

Mobilitate găzduită de Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna”

Prima mobilitate din cadrul proiectului de parteneriat Erasmus +KA 210 ,,Environmental Education in Action", - parteneriate școlare, s-a desfășurat în perioada 3 -7 aprilie 2023, găzduită de Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna".

Participanții au fost cadre didactice de la școlile și instituțiile partenere din proiect: Zespol Szkolno - Przedszkolny Nr.1 (Polonia), Educational Center for Environmental and Sustainability of Karpenisi (Grecia), Istituto Comprensivo di Pontassieve (Italia), HamzaYerlikaya Ortaokulu (Turcia), Sivas Dorteylul Ortaokulu (Turcia) și Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna"(România).
În prima zi,  membrii echipei de proiect au vizitat Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna", unde au fost întâmpinați de cadrele didactice ale școlii, de echipa Nature Savers și de elevi ai școlii îmbrăcați în costume tradiționale. Echipa României a făcut o prezentare despre România, Oradea și județul Bihor, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" și sistemul de învățământ românesc. De asemenea, s-au prezentat  activitățile desfășurate în cadrul proiectului de către echipa gazdă. La această întâlnire, dna Joanna Lyko-Dominik a prezentat activitățile relevante derulate în cadrul proiectului. A fost organizată o vizită în școală, participanții având ocazia să intre în săli de clasă, în laboratoare școlare și să participe la momente din activitățile elevilor. A fost și o zi de conectare la atmosfera și cultura locală a orașului pentru oaspeții care, însoțiți de un ghid turistic și cadre didactice gazde, au descoperit cele mai importante obiective turistice din Oradea.
A doua zi, echipa de proiect a vizitat clădirea D a Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna", unde a plantat panseluțe în curtea școlii împreună cu echipa Nature Savers. Elevii echipei Nature Savers au prezentat toate activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect Erasmus. Programul a continuat cu o vizită în stațiunea turistică Băile Felix, unde membrii proiectului au plantat arbuști. În ultima parte a zilei, oaspeții s-au bucurat de o excursie la Peștera Urșilor.
Joi, s-au derulat activități pe platforma eTwinning, s-au realizat acțiuni de diseminare pe Facebook, pe site- ul web al școlii, astfel având loc un schimb de experiență, de idei în ceea ce privește desfășurarea proiectului. În continuare, a avut loc o recepție care s-a finalizat cu ceremonia de înmânare a certificatelor Erasmus. A doua parte a zilei a fost rezervată unor vizite cu caracter cultural: Cetatea Oradea și muzeul din incinta acesteia, Muzeul ,,Țării Crișurilor", dar şi centrul orașului.
În ultima zi a întâlnirilor din această mobilitate, echipa de proiect a discutat despre schimbul de experiență care a avut loc pe tot parcursul săptămânii. S-au apreciat activitățile din cadrul Eco Art Workshopul desfășurate în Oradea, iar întâlnirea a fost considerată un real succes și o oportunitate pentru schimbul de bune practici.
Prof. Băran Cristina

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:55:53 Ora standard a Europei de Est