Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

98% (decizia corectă)!

Teatrul Regina Maria se pregătește pentru o nouă premieră

98% (decizia corectă)!

Trupa „Iosif Vulcan" a Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera spectacolului „98% (decizia corectă)", de Andreea Tănase, regia Cătălin Mardale, care va avea loc în 23 aprilie, de la ora 19, la Sala Arcadia.

Spectacolul are ca public țintă adolescenții și tratează un subiect sensibil cu care societatea noastră încă se confruntă: sarcina în perioada adolescenței și caruselul socio-emoțional în care sunt prinși cei care se confruntă cu un asemenea eveniment. Adiacent tematicii principale, este adus în discuție un alt subiect relevant pentru tineri: bullyingul în școli.
Spectacolul se înscrie în programul de educație inițiat de Teatrul Regina Maria, care se adresează tinerilor, și are ca scop crearea unui safe spot de dezbatere pe marginea unor subiecte de actualitate, care sunt încă tratate ca fiind tabu în societatea noastră. După reprezentațiile care vor fi susținute organizat pentru licee vor avea loc discuții cu un psiholog școlar pe marginea subiectului dezvoltat în spectacol.
Totodată, „98% (decizia corectă)" este proiectul depus de către regizorul Cătălin Mardale în cadrul programului „Start-up Regie Teatru", lansat de Teatrul Regina Maria în luna ianuarie 2022 și desemnat câștigător.
Cătălin Mardale a absolvit specializarea Regie Teatru, clasa prof. Gelu Badea, în cadrul Universității „Babeș Bolyai", Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca, unde urmează și studiile doctorale în cadrul departamentului Teatru și Artele spectacolului. A regizat spectacolul „Prah", de Spiró Győrgy la Teatrul Municipal Baia Mare și o serie de spectacole în mediul independent, colaborând în acest sens cu Reactor de Creație și Experiment și Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca.
De cele mai multe ori, adolescentele care se confruntă cu o sarcină neaşteptată sunt ori blamate, ori ignorate pur şi simplu. Pe lângă şocul emoţional pe care îl trăiesc într-o astfel de situaţie, în România, mamele-adolescente se confuntă şi cu lipsa serviciilor. Un raport Salvaţi Copiii, arată că 5 din 10 adolescente gravide nu au fost controlate de medicul ginecolog în timpul sarcinii.
Prin spectacolul pe care îl propun vreau să trag un semnal de alarmă, pe de-o parte. Pe de alta, însă, nu vreau să fac din Iza o victimă. Dimpotrivă. Aceasta va deveni o voce puternică pentru toate adolescentele care s-au confruntat cu o sarcină. (Cătălin Mardale)
Scenografia și animațiile proiectate în spectacol îi aparțin lui Răzvan Chendrean, iar din distribuție fac parte actorii: Giorgiana Coman, Lucia Rogoz, Sorin Ionescu, Carina Bunea, Tudor Manea, Angela Tanko, Petra Panait, Eugen Neag și David Constantinescu.
La premieră va fi prezentă și autoarea dramatică Andreea Tănase, care a răspuns provocării noastre de a participa la serie de discuții cu publicul despre text, sursele de inspirație, nevoia de a trata subiecte arzătoare și de a pune o oglindă în fața societății actuale.
Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!
Premiera va avea loc în 23 aprilie 2023, de la ora 19.00, la Sala Arcadia, iar următoarele reprezentații în 27 aprilie și 10 mai. Biletele s-au pus deja în vânzare la agenția teatrului (deschisă marți și joi de la ora 12.00 la 18.00, miercuri și vineri între orele 10.00 și 14.00, sâmbătă între orele 11.00 și 13.00 sau cu o oră înainte de spectacole) și on-line de pe Eventim.ro.
Mai multe informații despre spectacol și echipă găsiți pe site-ul Teatrului Regina Maria.
Vă așteptăm cu drag la teatru!
Ramona Gabriela Nemeș,
secretar artistic

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:59 Ora standard a Europei de Est