Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

98% (decizia corectă)!

Teatrul Regina Maria se pregătește pentru o nouă premieră

98% (decizia corectă)!

Trupa „Iosif Vulcan" a Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera spectacolului „98% (decizia corectă)", de Andreea Tănase, regia Cătălin Mardale, care va avea loc în 23 aprilie, de la ora 19, la Sala Arcadia.

Spectacolul are ca public țintă adolescenții și tratează un subiect sensibil cu care societatea noastră încă se confruntă: sarcina în perioada adolescenței și caruselul socio-emoțional în care sunt prinși cei care se confruntă cu un asemenea eveniment. Adiacent tematicii principale, este adus în discuție un alt subiect relevant pentru tineri: bullyingul în școli.
Spectacolul se înscrie în programul de educație inițiat de Teatrul Regina Maria, care se adresează tinerilor, și are ca scop crearea unui safe spot de dezbatere pe marginea unor subiecte de actualitate, care sunt încă tratate ca fiind tabu în societatea noastră. După reprezentațiile care vor fi susținute organizat pentru licee vor avea loc discuții cu un psiholog școlar pe marginea subiectului dezvoltat în spectacol.
Totodată, „98% (decizia corectă)" este proiectul depus de către regizorul Cătălin Mardale în cadrul programului „Start-up Regie Teatru", lansat de Teatrul Regina Maria în luna ianuarie 2022 și desemnat câștigător.
Cătălin Mardale a absolvit specializarea Regie Teatru, clasa prof. Gelu Badea, în cadrul Universității „Babeș Bolyai", Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca, unde urmează și studiile doctorale în cadrul departamentului Teatru și Artele spectacolului. A regizat spectacolul „Prah", de Spiró Győrgy la Teatrul Municipal Baia Mare și o serie de spectacole în mediul independent, colaborând în acest sens cu Reactor de Creație și Experiment și Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca.
De cele mai multe ori, adolescentele care se confruntă cu o sarcină neaşteptată sunt ori blamate, ori ignorate pur şi simplu. Pe lângă şocul emoţional pe care îl trăiesc într-o astfel de situaţie, în România, mamele-adolescente se confuntă şi cu lipsa serviciilor. Un raport Salvaţi Copiii, arată că 5 din 10 adolescente gravide nu au fost controlate de medicul ginecolog în timpul sarcinii.
Prin spectacolul pe care îl propun vreau să trag un semnal de alarmă, pe de-o parte. Pe de alta, însă, nu vreau să fac din Iza o victimă. Dimpotrivă. Aceasta va deveni o voce puternică pentru toate adolescentele care s-au confruntat cu o sarcină. (Cătălin Mardale)
Scenografia și animațiile proiectate în spectacol îi aparțin lui Răzvan Chendrean, iar din distribuție fac parte actorii: Giorgiana Coman, Lucia Rogoz, Sorin Ionescu, Carina Bunea, Tudor Manea, Angela Tanko, Petra Panait, Eugen Neag și David Constantinescu.
La premieră va fi prezentă și autoarea dramatică Andreea Tănase, care a răspuns provocării noastre de a participa la serie de discuții cu publicul despre text, sursele de inspirație, nevoia de a trata subiecte arzătoare și de a pune o oglindă în fața societății actuale.
Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!
Premiera va avea loc în 23 aprilie 2023, de la ora 19.00, la Sala Arcadia, iar următoarele reprezentații în 27 aprilie și 10 mai. Biletele s-au pus deja în vânzare la agenția teatrului (deschisă marți și joi de la ora 12.00 la 18.00, miercuri și vineri între orele 10.00 și 14.00, sâmbătă între orele 11.00 și 13.00 sau cu o oră înainte de spectacole) și on-line de pe Eventim.ro.
Mai multe informații despre spectacol și echipă găsiți pe site-ul Teatrului Regina Maria.
Vă așteptăm cu drag la teatru!
Ramona Gabriela Nemeș,
secretar artistic

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:01:25 Ora de vară a Europei de Est