Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O sută de mesteceni plantați în amintire

Primul parc tematic din Oradea

O sută de mesteceni plantați în amintire

Joi după-amiază (20 aprilie 2023), zeci de orădeni care au „adoptat" un mesteacăn în Parcul Salca în memoria unei persoane dragi, plecate din viață, s-au întâlnit într-o atmosferă emoționantă pentru a inaugura primul parc tematic din Oradea.

Povestea persoanelor pentru care au fost sădiți cei 100 de mesteceni poate fi citită prin scanarea codului QR de pe plăcuțele atașate la țărușul fiecărui mesteacăn.
„Prin acest proiect putem spune că, într-o anumită măsură, noi, cei care suntem vremelnic călători în această lume, am încercat să prelungim și să securizăm, atât cât se poate, memoria celor atât de dragi nouă, plecați de mai multă sau mai puțină vreme la cele veșnice. Citându-l pe Irvin D. Yalom, putem spune că: ,,Voi muri cu adevărat atunci când se va duce și ultimul om care poartă cu sine amintirea existenței mele. Atunci voi fi cu adevărat mort, când nu voi mai exista în memoria nimănui", a afirmat viceprimarul Antonia Nica.
Proiectul a prins viață pornind de la propunerea Asociației ZI de BINE, coordonată de doamna Melania Medeleanu, la care Primăria Oradea a răspuns pozitiv.
Prin urmare, pe amplasamentul stabilit de la marginea parcului Salca, înspre strada Prieteniei, s-au desfășurat în ultimele săptămâni lucrările de amenajare a parcului „Plantați în amintire".
Mesteacănul este un arbore cu o puternică valoare simbolică în numeroase tradiții și mitologii, în parcul tematic „Plantați în amintire" fiecare mesteacăn purtând povestea unui om drag, plecat dintre noi.
Pe lângă mesteceni, a fost plantat un ginkgo biloba, supranumit și arborele vieții, precum și câteva exemplare de pin, amelanchier, corn european și alun, menite să completeze aspectul estetic al noii amenajări. În preajma aleilor și la intersecțiile acestora au fost create zone cu compoziții din plante perene, ierboase și arbuști, acoperite cu mulci din tocătură de lemn. Parcul a fost dotat cu bănci și coșuri pentru deșeuri, iar la intrarea dinspre strada Meiului există un totem personalizat, realizat din Cor-ten.
Amenajarea a fost realizată pe o suprafață de aprox. 4.000 mp, iar valoarea totală a investiției a fost de 461.869,09 lei cu TVA, din care 358.555,56 lei sponsorizare din partea Asociației Zi de Bine, finanțare asigurată de partenerul strategic al asociației, Leroy Merlin. Primăria Oradea a susținut realizarea sistemului de irigații prin picurare a zonelor cu plante perene, precum și realizarea aleilor din piatră naturală, lucrări în valoare totală de 103.313,50 lei cu TVA inclus.
În continuare, Primăria Oradea va prelua proiectul și va asigura serviciile de salubrizare și de întreținere, prin societățile prestatoare cu care are contracte în derulare și va supraveghea menținerea și funcționarea normală a parcului.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:49 Ora standard a Europei de Est