Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O zi luminoasă în istoria românilor bihoreni

20 aprilie 1919

O zi luminoasă în istoria românilor bihoreni

În viața fiecărei comunități există momente importante care au marcat istoria acesteia. Pentru orădeni, și în general pentru bihoreni, data de 20 aprilie 1919 are o importanță aparte, deoarece s-a instaurat administrația românească în aceste locuri. Decizia unirii românilor cu Regatul României a fost luată la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918, dar conjunctura internațională din iarna - primăvara anului 1919 a făcut ca doar într-o parte a Transilvaniei să intre armata și administrația românească.

Românii din Bihor și din Oradea așteptau cu înfrigurare și cu nerăbdare ca armată română să ajungă și aici. Schimbările politice din Ungaria din martie 1919, instaurarea Republicii Ungare a Sfaturilor au agravat și mai mult situația românilor din Crișana și Maramureș, aflați încă sub stăpânirea maghiară. Pe de altă parte, riscul ca Revoluția bolșevică să se extindă în întreaga Europă a determinat Puterile Aliate să facă tot posibilul pentru a împiedica acest lucru. Din nou, conjunctura internațională s-a dovedit favorabilă nouă, aliații având nevoie de o armată disciplinată, curajoasă și fidelă regelui Ferdinand, pentru înfrângerea pericolului roșu.
Operațiunile armatei române s-au declanșat în 16 aprilie 1919, după ce trupele maghiare efectuaseră un atac în trei sectoare ale frontului. După patru zile, străpungând bariera naturală a Munților Apuseni, trupele române conduse de generalul Traian Moșoiu, și-au deschis drum spre câmpie, cucerind localitățile Satu Mare, Carei, Beiuș, Salonta.
Cum s-au desfășurat evenimentele din ziua de 20 aprilie 1919, într-o Sfântă Zi a Paște, le găsim prezentate în lucrarea episcopului Roman Ciorogariu, Zile trăite.
„Coriolan Pop, Sever Andru, Sever Erdei, Gheorghe Morar, Nicolae Firu și căpitanul Halász au plecat cu automobilul la Tileagd să refereze generalului Moșoiu asupra primejdiei, în care ne aflam. Generalul Moșoiu, cu generalul Sachelarie și Holban, aflând de situația din Oradea, iau hotărârea de-a nu mai aștepta ziua de mâine, când voiau să intre în Oradea [....]. Când am ieșit de la biserică la ora 11.30, se ivește prima patrulă de roșiori, în frunte cu locotenentul Teodorescu, împodobiți cu lilieci, floarea primăverii. Publicul imens adunat în piață, credea că sunt francezii, ..... și erupe în frenetice Vive la France, soldații la răspund Vive la România, după ei vehicolele cu soldații împodobiți și aceștia cu liliecii aruncați asupra lor și cântând La arme.. M-au podidit lacrimile...".
Cu doar câteva zile în urmă, reprezentanții românilor bihoreni fuseseră arestați de trupele bolșevice, iar, acum, în 20 aprilie 1919, armata română a readus ordinea și liniștea în Oradea. Intrarea armatei române în Oradea închidea cercul intern al unirii care s-a deschis, prin hotărârea luată democratic la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.
20 aprilie 1919 era și sfânta Zi de Paște, ziua Învierii, când Isus a biruit moartea, prin Învierea Sa. Roman Ciorogariu asociază minunea Învierii lui Isus Hristos cu renașterea națiunii române, după 1000 de ani de dominație străină. Un adevărat miracol pentru români! Dar minunile sunt făcute prin oameni, prin implicarea, curajul și viziunea conducătorilor și prin sacrificiul ostașilor.
Dar lacrimile sale erau de bucurie, deoarece atunci când a ieșit din Biserică Catedrală a văzut primele trupe române care intrau în piața orașului. Armata română aduce liniștea și ordinea în Oradea și oferea o perspectivă curajoasă a viitorului națiunii române din părțile sale vestice, atât de frumos exprimată în cuvântarea rostită de generalul Traian Moșoiu la ieșirea din Primărie: „De azi încolo Dumneavoastră sunteți cetățeni ai României Mari. Aceasta nu este numai o vorbă spusă într-un moment de elan, ci este o realitate vie. Sunteți anexați și alipiți de trupul Țării Românești pe vecii vecilor".
Armata română își va continua misiunea de luptă, până la înfrângerea trupelor bolșevice din Ungaria, salvând Europa de pericolul sovietizării.
Dar intrarea armatei române în Oradea s-a făcut cu multe sacrificii și pierderi de vieți omenești. S-a plătit un tribut greu pentru ca noi, cei de față, să trăim în aceste noi frontiere. Datoria noastră, a celor prezenți, față de realizările înaintașilor noștri este de-a le cunoaște și, apoi, de-a le onora prin cinstirea faptelor și a sacrificiilor lor, așa cum o facem astăzi, dar și printr-un patriotism asumat și demn, prin muncă susținută și onestă. Iar atunci când se pomenește numele român/România să fim mândri de originea noastră, de faptele înaintașilor și de realizările noastre.
La mulți ani cetățenilor români din Oradea și Bihor! La mulți ani, României. Glorie veșnică eroilor!
(Sorin Şipoş)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:47:56 Ora standard a Europei de Est