Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O zi luminoasă în istoria românilor bihoreni

20 aprilie 1919

O zi luminoasă în istoria românilor bihoreni

În viața fiecărei comunități există momente importante care au marcat istoria acesteia. Pentru orădeni, și în general pentru bihoreni, data de 20 aprilie 1919 are o importanță aparte, deoarece s-a instaurat administrația românească în aceste locuri. Decizia unirii românilor cu Regatul României a fost luată la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918, dar conjunctura internațională din iarna - primăvara anului 1919 a făcut ca doar într-o parte a Transilvaniei să intre armata și administrația românească.

Românii din Bihor și din Oradea așteptau cu înfrigurare și cu nerăbdare ca armată română să ajungă și aici. Schimbările politice din Ungaria din martie 1919, instaurarea Republicii Ungare a Sfaturilor au agravat și mai mult situația românilor din Crișana și Maramureș, aflați încă sub stăpânirea maghiară. Pe de altă parte, riscul ca Revoluția bolșevică să se extindă în întreaga Europă a determinat Puterile Aliate să facă tot posibilul pentru a împiedica acest lucru. Din nou, conjunctura internațională s-a dovedit favorabilă nouă, aliații având nevoie de o armată disciplinată, curajoasă și fidelă regelui Ferdinand, pentru înfrângerea pericolului roșu.
Operațiunile armatei române s-au declanșat în 16 aprilie 1919, după ce trupele maghiare efectuaseră un atac în trei sectoare ale frontului. După patru zile, străpungând bariera naturală a Munților Apuseni, trupele române conduse de generalul Traian Moșoiu, și-au deschis drum spre câmpie, cucerind localitățile Satu Mare, Carei, Beiuș, Salonta.
Cum s-au desfășurat evenimentele din ziua de 20 aprilie 1919, într-o Sfântă Zi a Paște, le găsim prezentate în lucrarea episcopului Roman Ciorogariu, Zile trăite.
„Coriolan Pop, Sever Andru, Sever Erdei, Gheorghe Morar, Nicolae Firu și căpitanul Halász au plecat cu automobilul la Tileagd să refereze generalului Moșoiu asupra primejdiei, în care ne aflam. Generalul Moșoiu, cu generalul Sachelarie și Holban, aflând de situația din Oradea, iau hotărârea de-a nu mai aștepta ziua de mâine, când voiau să intre în Oradea [....]. Când am ieșit de la biserică la ora 11.30, se ivește prima patrulă de roșiori, în frunte cu locotenentul Teodorescu, împodobiți cu lilieci, floarea primăverii. Publicul imens adunat în piață, credea că sunt francezii, ..... și erupe în frenetice Vive la France, soldații la răspund Vive la România, după ei vehicolele cu soldații împodobiți și aceștia cu liliecii aruncați asupra lor și cântând La arme.. M-au podidit lacrimile...".
Cu doar câteva zile în urmă, reprezentanții românilor bihoreni fuseseră arestați de trupele bolșevice, iar, acum, în 20 aprilie 1919, armata română a readus ordinea și liniștea în Oradea. Intrarea armatei române în Oradea închidea cercul intern al unirii care s-a deschis, prin hotărârea luată democratic la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.
20 aprilie 1919 era și sfânta Zi de Paște, ziua Învierii, când Isus a biruit moartea, prin Învierea Sa. Roman Ciorogariu asociază minunea Învierii lui Isus Hristos cu renașterea națiunii române, după 1000 de ani de dominație străină. Un adevărat miracol pentru români! Dar minunile sunt făcute prin oameni, prin implicarea, curajul și viziunea conducătorilor și prin sacrificiul ostașilor.
Dar lacrimile sale erau de bucurie, deoarece atunci când a ieșit din Biserică Catedrală a văzut primele trupe române care intrau în piața orașului. Armata română aduce liniștea și ordinea în Oradea și oferea o perspectivă curajoasă a viitorului națiunii române din părțile sale vestice, atât de frumos exprimată în cuvântarea rostită de generalul Traian Moșoiu la ieșirea din Primărie: „De azi încolo Dumneavoastră sunteți cetățeni ai României Mari. Aceasta nu este numai o vorbă spusă într-un moment de elan, ci este o realitate vie. Sunteți anexați și alipiți de trupul Țării Românești pe vecii vecilor".
Armata română își va continua misiunea de luptă, până la înfrângerea trupelor bolșevice din Ungaria, salvând Europa de pericolul sovietizării.
Dar intrarea armatei române în Oradea s-a făcut cu multe sacrificii și pierderi de vieți omenești. S-a plătit un tribut greu pentru ca noi, cei de față, să trăim în aceste noi frontiere. Datoria noastră, a celor prezenți, față de realizările înaintașilor noștri este de-a le cunoaște și, apoi, de-a le onora prin cinstirea faptelor și a sacrificiilor lor, așa cum o facem astăzi, dar și printr-un patriotism asumat și demn, prin muncă susținută și onestă. Iar atunci când se pomenește numele român/România să fim mândri de originea noastră, de faptele înaintașilor și de realizările noastre.
La mulți ani cetățenilor români din Oradea și Bihor! La mulți ani, României. Glorie veșnică eroilor!
(Sorin Şipoş)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:07 Ora de vară a Europei de Est