Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mobilitate de grup la poalele vulcanului Etna, în cadrul Acreditării Erasmus +

Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” Oradea

Mobilitate de grup la poalele vulcanului Etna, în cadrul Acreditării Erasmus +

La sfârșitul lunii martie 2023, s-a desfășurat mobilitatea în cadrul Acreditării Erasmus + 2021-1-RO01-KA120-SCH000044007, în cadrul căreia, 14 elevi și doi profesori însoțitori de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, au participat timp de o saptămână la activitățile inițiate de către gazdele lor, elevi și profesori de la Istituto Professionale di Stato per i Servizi di Enogastronomia e Ospitalità Alberghiera, ,,Giovanni Falcone" Giarre, Italia.

Elevii au fost selectați din diferite clase de liceu în urma unui riguros proces de selecție, iar profesorii însoțitori au asigurat pregătirea, susținerea și diseminarea activităților și experiențelor trăite.
În prima zi a activităților, după primirea oficială de către direcțiunea școlii gazde, s-a realizat un tur al școlii echipa venită din România fiind ghidată de către elevii de la secțiunea turism și ospitalitate. Elevii români şi italieni au realizat împreună o activitate de conștientizare a schimbărilor climatice a nevoii de sustenabilitate a propriului stil de viață. Apoi, în grupe mixte, româno-italiene, s-au creat postere tematice având ca subiect sustenabilitatea, poluarea și alte probleme de mediu, în cadrul unui atelier de lucru Eco-creativ, demonstrând astfel competențe artistice și creative, dar şi abilități de-a lucra în echipă.
În următoarea zi, s-au prezentat aplicații eco-friendly de către elevii din Sicilia, iar după prezentare cu toții am fost invitaţi să le utilizăm în vederea promovării unui stil de viață prietenos cu mediul. Elevii au realizat împreună o activitatea de ecologizare în jurul școlii, în numele spiritului și angajamentului civic, cu accent pus pe puterea muncii în echipă de-a schimba obiceiuri și stereotipuri.
În a treia zi, am vizitat Timpa di Acireale - arie naturală protejată și au avut loc activități de educație pentru protecția mediului, realizate de către CEA Acireale - un spațiu de acțiune creat de către Legambiente Acireale, localizat în satul de pescari Santa Maria la Scala, unde conștientizarea necesităților și importanța ariilor naturale protejate ne-a amintit de ariile protejate din România. Ziua a patra a început cu o prezentare a unei acțiuni extraordinare de regenerare a pădurii Milo localizată pe Etna, urmată de o prezentare interactivă a vulcanilor din Sicilia, realizată de către vulcanologul Boris Behnche de la National Institute of Geophysics and Volcanology, în cadrul căreia ne-am familiarizat cu diferite aspecte ale erupțiilor vulcanice și ale biodiversității prezente pe cel mai înalt vulcan activ din Europa, urmată în ziua a cincea a mobilității de escaladarea ghidată a vulcanului mai exact a celui mai recent crater apărut în urma ultimei erupții.
Diseminarea activităților de conștientizare a schimbărilor climatice și a necesităților de constituire a unor atitudini civice sperăm să contribuie la formarea unor motivații și acțiuni responsabile din partea tinerei generații.
Prof. Popa Teodora Felicia
Prof. Belteghi Lioara Maria

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:23 Ora de vară a Europei de Est