Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dezvoltare profesională într-un mediu multicultural

Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta

Dezvoltare profesională într-un mediu multicultural

Colegiul salontan își mărește numărul dascălilor cu experiență Erasmus+ în formarea internațională. În cadrul unei mobilități Erasmus+, în Barcelona, o echipă formată din trei profesoare din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș" Salonta a descoperit, în luna aprilie 2023, cum noile tehnologii TIC revoluționează educația.

„Educația modernă se bazează pe tehnologie pentru a transforma procesul de învățare și a pregăti elevii pentru lumea digitală în continuă schimbare. Unul dintre proiectele-cheie care facilitează această tranziție este programul Erasmus+, care oferă oportunități de învățare internaționale și interculturale pentru studenți și profesori din întreaga Europă", ne-a declarat prof. Adina Harizomenov.
Pentru a explora potențialul noilor tehnologii în educație, în urma unei selecții organizate la nivelul unității de învățământ, profesoarele Adina Harizomenov, Roxana Ilieș și Claudia Vlad au participat recent la un curs Erasmus+ intitulat „ICT Tools for Education" (Instrumente TIC pentru Educație) în minunatul oraș Barcelona, din Spania. „A fost o experiență captivantă și inovatoare, care ne-a oferit oportunitatea de a descoperi noi metode și tehnologii în pedagogia modernă. Programul de formare a avut loc pe parcursul a cinci zile, în prima săptămână din aprilie, și a fost organizat de o echipă internațională de experți în domeniul educației și tehnologiei (Shipcon Group), care ne-au ghidat într-o călătorie interactivă și practică prin lumea tehnologiilor TIC aplicate în educație. Participanții la curs proveneau din diferite țări europene (Austria, Estonia, Finlanda, Lituania, Portugalia), ceea ce a creat o atmosferă multiculturală și stimulantă, în care am avut ocazia să împărtășim experiențe inedite și să învățăm unii de la alții", ne-a declarat prof. Claudia Vlad.
Cursul a fost structurat într-un mod interactiv și practic, combinând sesiuni teoretice cu exerciții practice. Participanții au avut ocazia să lucreze în echipe, să creeze și să partajeze resurse digitale, să experimenteze diferite instrumente TIC și să dezvolte proiecte de învățare bazate pe tehnologie. S-au abordat instrumente deja cunoscute de către cadrele didactice, cum ar fi Google Classroom, Kahoot, Mentimeter sau Padlet, dar s-au experimentat și diverse aplicații inovative, precum Blooket, Quizlet, Plickers, Jeopardy. Cursul s-a concentrat pe utilizarea acestor instrumente într-un mod creativ pentru a sprijini procesul de învățare și a îmbunătăți experiența de predare în clasă.
Această experiență benefică procesului educațional salontan a fost posibilă și prin aportul remarcabil al echipei de proiect Erasmus+ de la nivelul Colegiului Național „Teodor Neș" Salonta, formată din prof. Illyes Lajos Demeter (responsabil de proiect), prof. Dana Canahai, ec. Gabriela Hudișteanu și prof. Florentina Galea, directoarea instituției de învățământ. Totodată, profesorii și elevii salontani sunt susținuți în cadrul acestui proiect educațional de profesionalismul doamnei Angelica Anghel, expert VET în ANPCDEFP, precum și de numeroșii colaboratori din Cipru și Spania.
prof. Roxana Ilieș
Andrei Ovidiu Petrache

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:37 Ora de vară a Europei de Est