Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Căutându-L cu dor pe Dumnezeu, toate binecuvântările le vom primi în dar din partea lui Hristos...”

Marți, în cea de-a treia zi de Paști, am fost la Mănăstirea Izbuc

,,Căutându-L cu dor pe Dumnezeu, toate binecuvântările le vom primi în dar din partea lui Hristos...”

Marți, 18 aprilie 2023, în cea de-a treia zi de Paști, ne-am propus să participăm la Sfânta Liturghie tocmai la Mănăstirea Izbuc, păstorită de părintele arhimandrit Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc, din 2009.

,,Această pericopă evanghelică se citește nu numai astăzi, în a treia zi de Paști, ci ea se citește în tot anul, între cele 12 pericope evanghelice ale Învierii, care se citesc în fiecare dimineață, la slujba Învierii. Dumnezeu să ne ajute ca să înțelegem și noi Învierea lui Hristos, așa cum au înțeles-o, în cele din urmă, și ucenicii. Și Hristos să învieze în sufletul nostru, în inima noastră și să-l căutăm pe Dumnezeu din toată inima noastră; căutându-l cu dor, toate binecuvântările le vom primi în dar din partea lui Hristos, cel care a pătimit, a murit și a înviat; apoi s-a înălțat la ceruri, șade de-a dreapta Tatălui, de unde iarăși va să vină să judece viii și morții, a căruia Împărăție nu va avea sfârșit", a spus, printre altele, părintele arhimandrit Mihail Tărău, în cuvântul de învățătură.
Vineri, de Izvorul Tămăduirii, la Mănăstirea Izbuc, va fi sărbătorit hramul mănăstirii
Tot din cuvântul părintelui stareț Mihai Tărău, aveam să aflăm că vineri, 21 aprilie, în Săptămâna Luminată, de Izvorul Tămăduirii, va fi sărbătorit hramul mănăstirii, o sărbătoare pe cinste, la care participă, în fiecare an, peste 50 de preoți, iar sfânta și dumnezeiasca Liturghie arhierească va fi săvârșită de preasfințitul părinte Sofonie, episcopul ortodox al Oradiei.
Așa după cum a precizat părintele stareț, sărbătoarea va începe joi, seara, de la ora 19.00, cu slujba de priveghere, umată de o procesiune la Izvorul Maicii Domnului, unde se vor înălța cântări și rugăciuni, Taina Sfântului Maslu, molidve și dezlegări, și Liturghia de la miezul nopții.
Vineri dimineața, la ora 7.00, se va sfinți apa la Izvor, iar la ora 8.00, va începe sfânta Liturghie, săvârșită de preasfințitul părinte episcop Sofronie, înconjurat de un număr mare de preoți și diaconi, după cum spuneam anterior.
După sfânta Liturghie, se vor împărți credincioșilor flacoane de câteo jumătate de litru cu apă din Izvorul de la Izbuc, fiind pregătite pentru acest eveniment peste 10.000 de asemenea flacoane cu apă.
Duminică, 23 aprilie, la Mănăstirea Izbuc, va fi târnosită noua biserică ridicată în incinta mănăstirii
Duminică, 23 aprilie, în Duminica Tomii, fiind sărbătorit Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință, la Mănăstirea Izbuc va fi târnosită de către preasfințitul părinte episcop Sofronie, dimpreună cu soborul mănăstirii, noua biserică ridicată în incintă, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 3 noiembrie 2021, când s-a făcut pomenirea mutării moaștelor Sf. Mare Mucenic Gheorghe în Plestina (mai exact în Lida).
Pe lângă racla din argint care adăpostește părți din moaștele Sf. Mare Mucenic Gheorghe, în biserică se mai găsește o icoană pictată și sfințită în Sfântul Munte Athos, dăruită de marele fotbalist care a fost Mihai Neșu, dăruită în 2016.
Așadar, la Mănăstirea Izbuc, se vor întâmpla vineri și duminică, două evenimente notabile, care îmbogățesc istoria acestei mănăstiri, care în 2028, va sărbători centenarul reactivării sale (în 1928).
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, puteți urmări o secvență video din cuvântul de învățătură rostit de părintele arhimandrit Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc...
Ovidiu Dan

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:12:19 Ora de vară a Europei de Est