Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dans și jocuri, împreună cu „amicii” orădeni

Ieri, la Fughiu,

Dans și jocuri, împreună cu „amicii” orădeni

Dincolo de valențele instructiv-educative pe care le urmăresc inițiatorii proiectelor școlare, aceste parteneriate devin punți între suflete, cele mai accesibile mijloace de a lega prietenii, atât între copii, cât și între dascăli (din școli, localități și țări diferite).

 Ne-am convins de acest adevăr și miercuri, 3 iunie 2009, participând la proiectul educațional care se derulează între Grădinița din Fughiu (reprezentată de educatoarele Raita Dorina și Florița Durgheu) și Grădinița nr. 47 – „Amicii” din Oradea (reprezentată de director Georgeta Bara și educatoarele: Lia Hule, Maria Gabor, Alina Ferche și Szabo Rodica).
 Îmi este imposibil de cuprins în cuvinte atmosfera, entuziasmul, trăirile fiecărui copil din Fughiu la sosirea orădenilor. Fețele lor ușor crispate și privirile curioase, curând, s-au luminat și înviorat, când au făcut cunoștință cu „amicii” orădeni, mult mai degajați și prietenoși, iar în curte, dansând și cântând împreună, au dat să se deschidă ca niște trandafiri mângâiați de razele soarelui. Baloanele și coifurile primite în dar le-au dat aripi și i-au legat sufletește de prietenii lor de proiect.
 Deși proiectul a demarat în septembrie 2008, cu discuții pe marginea noului curriculum, copiii nu au apucat să se întâlnească și să se cunoască până acum, toate cele patru întâlniri de proiect s-au desfășurat doar între cadrele didactice ale celor două grădinițe (schimb de portfolii, mese rotunde și activitate demonstrativă la Grădinița nr. 11 din Oradea, structura Grădiniței nr. 47 – „Amicii”).
 La reuniunea de la Fughiu, partenerii de proiect au avut și un invitat special, pe dna Viorica Indrea, directorul Grădiniței nr. 42 – „Maria” din Oradea. De asemenea, din delegația orădenii au mai făcut parte administratorul unității, dna Stela Gal și îngrijitoarele Silvia Bogdan și Elena Gug. În sprijinul educatoarelor gazdă au venit toți părinții copiilor, care și-au demonstrat ospitalitatea și măiestria în arta culinară, pregătind plăcinte, gogoși, minciunele, clătite și sucuri pentru toată suflarea prezentă la reuniunea de la Fughiu.
 După momentul artistic din curtea grădiniței și înmânarea simbolurilor prieteniei, partenerii de proiect au pornit să viziteze gospădăria unei familii din Fughiu vestită pentru cultivarea legumelor în solarii (Corb Florica). Încă de la poartă, copiii au dat cu ochii de orătăniile atât de prietenoase, care nu s-au panicat deloc la vederea copiilor. În solarii, pătlăgelele roșii și plantele de castraveți îi întreceau la înălțime pe mulți dintre copii.
 O masă pe cinste și jocuri pe malul Crișului Repede
 Încă o aruncătură de băț și copiii s-au trezit pe malul Crișului Repede unde și-au instalat tabăra pentru circa o oră, preț în care s-au ambalat motoarele ... la iarbă verde, au mâncat pe cinste, s-au jucat și au zburdat ca niște mielușei, bucuroși de libertate și binecuvântați de astrul ceresc care le-a îmbujorat obrajii tot timpul șederii lor pe malul Crișului Repede.
 Au mai povestit pe autocar până la grădiniță, după care s-au despărțit bucuroși de cunoștință.
 Unii se vor mai revedea la viitoarele întâlniri de proiect, iar alții, probabil, vor ajunge peste ani colegi de clasă sau de școală în municipiul de pe Crișul Repede. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dans și jocuri, împreună cu „amicii” orădeni.
 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:52 Ora standard a Europei de Est