Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Modulul IV, la clasa a IV-a C

La Şcoala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Oradea

Modulul IV, la clasa a IV-a C

După cum s-au obişnuit deja, la elevii clasei a IV-a C de la Şcoala Gimnazială ,,Avram Iancu", Oradea, fiecare modul este unic prin ceea ce descoperă, ceea ce fac, ceea ce învaţă frontal, individual, în echipe la şcoală şi în afara şcolii.

Pe lângă elementele de rutină zilnică planificate organizat şi în detaliu în fiecare newsletter săptămânal, cireaşa de pe tort a reprezentat-o şi de această dată momentele spontane apărute, activităţile derulate care au venit în împlinirea nevoilor elevilor sau adaptate evenimentelor zilnice, situaţiilor neprevăzute. Considerăm că anumite momente au caracterizat în mod pozitiv acest modul:
*activităţile variate din Săptămâna verde (la şcoală şi în excursie)
*diseminarea lecturii pe februarie (Povestiri istorice) şi martie (Făt-Frumos din lacrimă)
*activități practice de dimineață (pinterest, krokotak, twinkl etc)
*experimente la ştiinţe (proprietăţile apei, amestecuri, separarea amestecurilor, dizolvare etc.)
*finalizarea proiectului naţional ,,Reţeaua prieteniei", etapa a II-a
*activităţi în cadrul proiectului educativ judeţean ,,Copil ca tine sunt eu"!
*adunarea selectivă a capacelor cu suflet!
*alăturarea campaniei Asociaţiei Piticot ,,Un Paşte mai bun pentru semenii noştri"
*participare la tradiţionalul Târg de mărţişoare
*șezătoarea de la şcoală cu mămici şi pitici pentru confecţionarea produselor pentru târg
*declaraţia uriaşă pentru fiinţa cea mai dragă, mama
*plicurile colorate cu provocări ale Zânei Primăvara
*atelier de încondeiat ouă la muzeu
*ouă buclucaşe de la Kinder cu exerciţii la română
*procente cu plăcinte de Ziua degustării plăcintelor
*marcarea Zilei Mondiale a Apei, cu joc şi bilele albastre
*marcarea Zilei Sindromului Down, cu mesaje şi ciorapi desperecheaţi
*marcarea Zilei Mondiale a Teatrului, cu câteva scenete pentru copii     
*îngrijirea plantei aromatice personale
*marcarea Zilei Fericirii, cu umplerea şi golirea unor borcane speciale
*marcarea Săptămânii Prieteniei (a V-a ediţie) la clasa delfinilor, cu o sumedenie de activităţi tematice
*marcarea Zilei Internaţionale a Umbrelei, prin desene şi jocuri în curtea şcolii
*participare la etapa locală a Olimpiadei de limba şi literatura română, cu rezultate meritorii
*marcarea Zilei Eco a şcolii cu verde, mesaje speciale şi lectură cu aceeaşi tematică
*surprize dulci şi jocuri noi în pauze
*participare la Taina Spovedaniei şi Împărtăşaniei, în Postul Paştelui, alături de doamna profesoară de religie, Iovan Florica şi de doamna învăţătoare
*orele de istorie şi română, coordonate de domnii profesori de la gimnaziu (Goman Lucian, Joldoş Crina)
*priceasnă învăţată împreună cu părintele Toader Gheorghe Adrian
*feedbackurile utile sub diverse forme (aparat foto, joben, post- ituri etc) de pe parcursul săptămânilor *resursele diverse utilizate la lecţii sau activităţi şcolare şi extraşcolare (manuale digitale, liveworksheets, worddwall, aplicaţii la muzică, materiale PowerPoint etc)
    Ne apropiem cu paşi repezi de cel de-al cincilea modul, de finalul ciclului primar. Nădăjduim că timpul petrecut ca şi colectiv al acestei clase va fi unul prielnic de dobândire de noi cunoştinţe, de formare de priceperi şi deprinderi necesare perioadei următoare ce vine, şi bineînţeles de acumulare a unor momente unice în cufărul amintirilor.
Până atunci, vacanţă relaxantă! Sărbători Pascale cu sănătate, pace şi bucurii tuturor!
Prof. Monica Toader

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:07 Ora standard a Europei de Est