Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O delegație a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în vizită la Primăria Oradea

Astăzi, de la ora 19.00, la Teatrul ,,Regina Maria”, ultimul spectacol susținut în cadrul Turneului „Săptămâna Patimilor”

O delegație a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în vizită la Primăria Oradea

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin" marchează la Oradea 60 de ani de la prima repetiție, în ultimul spectacol susținut în cadrul Turneului „Săptămâna Patimilor".

Luni (10 aprilie 2023), o delegație din care au făcut parte Leila Popovici, director al Programului Național Cantus Mundi, Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră, Cezar Verlan, dirijor secund al aceluiași cor, Ana-Maria Rusu, formator Cantus Mundi și Adina Iacob, reprezentant zonal pentru județul Bihor al Programului Național Cantus Mundi au fost prezenți la Primăria Oradea, unde au fost primiți de primarul Florin Birta și de viceprimarul Antonia Nica.
„Ne bucurăm că ați ales Oradea ca fiind unul dintre cele șapte orașe în care să susțineți un spectacol înainte de Sărbătoarea Învierii Domnului, mai ales că mâine, chiar în ziua concertului, sărbătoriți șase decenii de la prima repetiție a corului. Orașul nostru are toată deschiderea pentru a găzdui astfel de evenimente culturale, căutate din ce în ce mai des de locuitori‘', a menționat primarul Florin Birta.
„De câțiva ani deja, Madrigalul, prin Programul Național Cantus Mundi, motivează, educă, susține și încurajează fenomenul muzical coral și de educație muzicală, venind în întâmpinarea profesorilor de muzică și a dirijorilor. Mâine vom vedea în concertul propus și 180 de copii ce vor cânta alături de dumneavoastră, fapt ce le va influența, într-un fel sau altul, percepția față de cor, coralitate, echipă, un singur suflu. Ne bucurăm că existați, că v-ați reinventat astfel încât să apropiați și mai mult iubitorii de muzică și de frumos de tot ceea ce înseamnă cântul coral și nu numai. Vă prețuim și vă suntem recunoscători pentru faptul că dați sens acestui început de primăvară", a transmis și viceprimarul Antonia Nica.
În fiecare dintre spectacole, corul îmbină actoria cu scenografia și muzica pentru a prezenta momentele celei mai importante săptămâni pentru creștini. La Oradea, concertul va avea loc astăzi, 11 aprilie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului de Stat „Regina Maria".
„Vă mulțumim mult pentru că ne-ați primit. Oradea este ultimul oraș în care concertăm în cadrul turneului național, iar aici ne simțim ca acasă. Ne dorim mult să putem colabora pe viitor, poate reușim să derulăm un proiect comun, mai ales că avem multe inițiative. Am rămas impresionați de frumusețea orașului și a clădirilor, inclusiv de clădirea Palatului administrativ al cărui istoric l-am aflat", a precizat Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin".
Un atelier muzical cu multe exemple de bună practică
Tot luni, timp de două ore, la Liceul Greco - Catolic „Iuliu Maniu", profesoara Ana-Maria Rusu a susținut un atelier de lucru în cadrul căruia profesorilor de muzică, învățătorilor și educatorilor prezenți le-au fost împărtășite practici și resurse menite să dezvolte educația muzicală a elevilor.
Pentru a oferi publicului o adevărată călătorie sonoră premergătoare Paștelui, repertoriul special ales de dirijorii Anna Ungureanu și Cezar Verlan include lucrări românești - printre care amintim fragmentul din celebrul „Florilegiu bizantin" - impresionanta colecție de muzică pascală structurată de Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal, dar și lucrări internaționale, precum fragmentul din „Credo", parte a impresionantei „Missa în do minor" (K427), de Wolfgang Amadeus Mozart.
„Experiența profundă și emoționantă a actului artistic de pe scenă va fi completată de inserții dramatice ale tinerilor actori Corneliu și Pavel Ulici, precum și de prezența corurilor de copii, active în Programul Național Cantus Mundi în fiecare oraș. Astăzi (marți), pe scena Teatrului de Stat din Oradea, vom marca și 60 de ani de la prima repetiție a Corului Național de Cameră, deci va fi un eveniment de o însemnătate desăvârșită", a menționat Leila Popovici, director al Programului Național Cantus Mundi.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:47:06 Ora standard a Europei de Est