Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O delegație a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în vizită la Primăria Oradea

Astăzi, de la ora 19.00, la Teatrul ,,Regina Maria”, ultimul spectacol susținut în cadrul Turneului „Săptămâna Patimilor”

O delegație a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în vizită la Primăria Oradea

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin" marchează la Oradea 60 de ani de la prima repetiție, în ultimul spectacol susținut în cadrul Turneului „Săptămâna Patimilor".

Luni (10 aprilie 2023), o delegație din care au făcut parte Leila Popovici, director al Programului Național Cantus Mundi, Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră, Cezar Verlan, dirijor secund al aceluiași cor, Ana-Maria Rusu, formator Cantus Mundi și Adina Iacob, reprezentant zonal pentru județul Bihor al Programului Național Cantus Mundi au fost prezenți la Primăria Oradea, unde au fost primiți de primarul Florin Birta și de viceprimarul Antonia Nica.
„Ne bucurăm că ați ales Oradea ca fiind unul dintre cele șapte orașe în care să susțineți un spectacol înainte de Sărbătoarea Învierii Domnului, mai ales că mâine, chiar în ziua concertului, sărbătoriți șase decenii de la prima repetiție a corului. Orașul nostru are toată deschiderea pentru a găzdui astfel de evenimente culturale, căutate din ce în ce mai des de locuitori‘', a menționat primarul Florin Birta.
„De câțiva ani deja, Madrigalul, prin Programul Național Cantus Mundi, motivează, educă, susține și încurajează fenomenul muzical coral și de educație muzicală, venind în întâmpinarea profesorilor de muzică și a dirijorilor. Mâine vom vedea în concertul propus și 180 de copii ce vor cânta alături de dumneavoastră, fapt ce le va influența, într-un fel sau altul, percepția față de cor, coralitate, echipă, un singur suflu. Ne bucurăm că existați, că v-ați reinventat astfel încât să apropiați și mai mult iubitorii de muzică și de frumos de tot ceea ce înseamnă cântul coral și nu numai. Vă prețuim și vă suntem recunoscători pentru faptul că dați sens acestui început de primăvară", a transmis și viceprimarul Antonia Nica.
În fiecare dintre spectacole, corul îmbină actoria cu scenografia și muzica pentru a prezenta momentele celei mai importante săptămâni pentru creștini. La Oradea, concertul va avea loc astăzi, 11 aprilie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului de Stat „Regina Maria".
„Vă mulțumim mult pentru că ne-ați primit. Oradea este ultimul oraș în care concertăm în cadrul turneului național, iar aici ne simțim ca acasă. Ne dorim mult să putem colabora pe viitor, poate reușim să derulăm un proiect comun, mai ales că avem multe inițiative. Am rămas impresionați de frumusețea orașului și a clădirilor, inclusiv de clădirea Palatului administrativ al cărui istoric l-am aflat", a precizat Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin".
Un atelier muzical cu multe exemple de bună practică
Tot luni, timp de două ore, la Liceul Greco - Catolic „Iuliu Maniu", profesoara Ana-Maria Rusu a susținut un atelier de lucru în cadrul căruia profesorilor de muzică, învățătorilor și educatorilor prezenți le-au fost împărtășite practici și resurse menite să dezvolte educația muzicală a elevilor.
Pentru a oferi publicului o adevărată călătorie sonoră premergătoare Paștelui, repertoriul special ales de dirijorii Anna Ungureanu și Cezar Verlan include lucrări românești - printre care amintim fragmentul din celebrul „Florilegiu bizantin" - impresionanta colecție de muzică pascală structurată de Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal, dar și lucrări internaționale, precum fragmentul din „Credo", parte a impresionantei „Missa în do minor" (K427), de Wolfgang Amadeus Mozart.
„Experiența profundă și emoționantă a actului artistic de pe scenă va fi completată de inserții dramatice ale tinerilor actori Corneliu și Pavel Ulici, precum și de prezența corurilor de copii, active în Programul Național Cantus Mundi în fiecare oraș. Astăzi (marți), pe scena Teatrului de Stat din Oradea, vom marca și 60 de ani de la prima repetiție a Corului Național de Cameră, deci va fi un eveniment de o însemnătate desăvârșită", a menționat Leila Popovici, director al Programului Național Cantus Mundi.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:14 Ora de vară a Europei de Est