Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Pod verde pentru viitor” – un liant între România, Italia și Turcia

În cadrul celei de-a doua mobilități din cadrul proiectului Erasmus+

„Pod verde pentru viitor” – un liant între România, Italia și Turcia

Un grup de șase elevi și doi profesori însoțitori de la Instituto Comprensivo „D. Bramante" - Italia și cinci elevi și trei profesori însoțitori de la Gül Çetin Kaur Anatolian High School din Turcia, au participat în perioada 27 - 31.03.2023 la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia la cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului „Green bridge for future", proiect Erasmus+ - parteneriate pentru cooperare pe domeniul Educației școlare - KA210 (parteneriate la scară mică/ de mică anvergură), având ca număr de referință 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099.

Toate activitățile din cadrul mobilității au fost gândite în concordanță cu tematica proiectului, respectiv sensibilizarea elevilor privind necesitatea conservării biodiversității și a reducerii poluării mediului înconjurător, dezvoltarea unui comportament responsabil privind protecția mediului.
Motivând participanții să facă schimb de opinii și impresii, facilitând schimburi de experienţe, de idei noi şi de bune practici pentru dezvoltare durabilă au fost implementate activități de învățare reciprocă și ateliere de lucru, precum:
Luni: primirea partenerilor; prezentarea prin intermediul unor postere a școlilor partenere, comunităților; activități/ateliere de confectionare a unor obiecte din produse reciclabile și/ sau alte activități green - clasele primare; activitate discover Roșia: Cheile Albioarei și Platoul Runcuri
Marți: desfășurarea unor ateliere meșteșugărești: cusut, țesut, olărit - descoperirea culturii locale prin obiceiuri și tradiții; activitate/vizită la Peștera cu Cristale Farcu, a împrejurimilor
Miercuri: activități la Băile Felix (un microclimat unic în Europa datorită izvoarelor termale, cresc specii rare de nuferi/lotuşi - precum Nufărul alb) și Oradea (descoperirea unor bune practici relevante din perspectiva dezvoltării durabile a unui oraș)
Joi: activitate demonstrativă despre reconstrucție ecologică și gestionare durabilă a pădurilor, susținută de specialiști din cadrul Ocolului Silvic Dobrești Bihor; „The forests and forestry in Romania" activitate susținută de conferențiar dr. ing. Tudor Stancioiu de la Facultatea de Silvicultura din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov; Aventura off-road pentru descoperirea într-un mod inedit a unor elemente ale biodiversitătii
Vineri: vizită culturală la Biserica Ortodoxă; activități experiment; atelier de creație plastică/pictură; jocuri și activități sportive
Și putem adăuga acestor activități și diverse activități interculturale, cum ar fi: prezentări despre istoria, obiceiurile și tradițiile locale, degustarea unor preparate tradiționale românești etc. Toate acestea credem noi că au contribuit la consolidarea comunității ecologice a proiectului „Green bridge for future" și nu numai, au impulsionat participanții să devină cetățeni activi și conștienți.
Această mobilitate a fost nu doar o săptămână în care s-a dezvoltat colaborarea printr-un transfer de practici creative, fiecare participant a avut ceva de învățat, s-a dezvoltat comunicarea, participanții putând să-și perfecționeze, exerseze limbi străine în contexte reale, în special engleza, dar,  a fost și o experienţă de neuitat, plină de momente inedite, prietenii şi amintiri pentru o viaţă.
Prof. Maria Ujoc

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:02:21 Ora standard a Europei de Est