Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pod verde pentru viitor” – un liant între România, Italia și Turcia

În cadrul celei de-a doua mobilități din cadrul proiectului Erasmus+

„Pod verde pentru viitor” – un liant între România, Italia și Turcia

Un grup de șase elevi și doi profesori însoțitori de la Instituto Comprensivo „D. Bramante" - Italia și cinci elevi și trei profesori însoțitori de la Gül Çetin Kaur Anatolian High School din Turcia, au participat în perioada 27 - 31.03.2023 la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia la cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului „Green bridge for future", proiect Erasmus+ - parteneriate pentru cooperare pe domeniul Educației școlare - KA210 (parteneriate la scară mică/ de mică anvergură), având ca număr de referință 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099.

Toate activitățile din cadrul mobilității au fost gândite în concordanță cu tematica proiectului, respectiv sensibilizarea elevilor privind necesitatea conservării biodiversității și a reducerii poluării mediului înconjurător, dezvoltarea unui comportament responsabil privind protecția mediului.
Motivând participanții să facă schimb de opinii și impresii, facilitând schimburi de experienţe, de idei noi şi de bune practici pentru dezvoltare durabilă au fost implementate activități de învățare reciprocă și ateliere de lucru, precum:
Luni: primirea partenerilor; prezentarea prin intermediul unor postere a școlilor partenere, comunităților; activități/ateliere de confectionare a unor obiecte din produse reciclabile și/ sau alte activități green - clasele primare; activitate discover Roșia: Cheile Albioarei și Platoul Runcuri
Marți: desfășurarea unor ateliere meșteșugărești: cusut, țesut, olărit - descoperirea culturii locale prin obiceiuri și tradiții; activitate/vizită la Peștera cu Cristale Farcu, a împrejurimilor
Miercuri: activități la Băile Felix (un microclimat unic în Europa datorită izvoarelor termale, cresc specii rare de nuferi/lotuşi - precum Nufărul alb) și Oradea (descoperirea unor bune practici relevante din perspectiva dezvoltării durabile a unui oraș)
Joi: activitate demonstrativă despre reconstrucție ecologică și gestionare durabilă a pădurilor, susținută de specialiști din cadrul Ocolului Silvic Dobrești Bihor; „The forests and forestry in Romania" activitate susținută de conferențiar dr. ing. Tudor Stancioiu de la Facultatea de Silvicultura din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov; Aventura off-road pentru descoperirea într-un mod inedit a unor elemente ale biodiversitătii
Vineri: vizită culturală la Biserica Ortodoxă; activități experiment; atelier de creație plastică/pictură; jocuri și activități sportive
Și putem adăuga acestor activități și diverse activități interculturale, cum ar fi: prezentări despre istoria, obiceiurile și tradițiile locale, degustarea unor preparate tradiționale românești etc. Toate acestea credem noi că au contribuit la consolidarea comunității ecologice a proiectului „Green bridge for future" și nu numai, au impulsionat participanții să devină cetățeni activi și conștienți.
Această mobilitate a fost nu doar o săptămână în care s-a dezvoltat colaborarea printr-un transfer de practici creative, fiecare participant a avut ceva de învățat, s-a dezvoltat comunicarea, participanții putând să-și perfecționeze, exerseze limbi străine în contexte reale, în special engleza, dar,  a fost și o experienţă de neuitat, plină de momente inedite, prietenii şi amintiri pentru o viaţă.
Prof. Maria Ujoc

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:32 Ora de vară a Europei de Est