Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tradiții românești”, concurs interjudețean, aflat la cea de-a VI-a ediție

Proiectul regional de folclor și tradiții a ajuns, astăzi, pe scena Palatului orădean

„Tradiții românești”, concurs interjudețean, aflat la cea de-a VI-a ediție

,,Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor", spunea Alberto Lleras Camargo.

Proiectul educativ ,,Tradiții românești", concurs regional de folclor și tradiții, este coordonat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea și se află la ediția a VI-a, cuprins la poziția 242, în C.A.E.R. al M.E., anul școlar 2022-2023.
Datorită stării de pandemie, din primăvara anului 2019, nu am mai organizat concursul cu participare directă, pe scenă.
Activitățile proiectului se adresează elevilor din învățământul de masă, integrat, special, preșcolar, primar, gimnazial și liceal și constă în două evenimente cultural-educative: Festivalul regional ,,Șezătoarea la români" - concurs regional de folclor și tradiții cu participare directă, desfășurat în 6 aprilie 2023, pe scena Palatului Copiilor din Oradea, și Concursul - expoziție: ,,Suflet curat de primăvară - Mărțișor", desfășurat anterior, în luna martie 2023.
Prin proiectul educativ ,,Tradiții românești" ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul socio-cultural actual în care, prin intermediul mijloacelor media, se promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi.
Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie și ritm.
Toate acordurile de parteneriat din cadrul acestui proiect educativ și-au propus colaborarea dintre aplicant şi parteneri în vederea organizării şi desfăşurării de activităţi extraşcolare legate de sărbătoarea Crăciunului, celebrarea Micii Uniri, frumusețea sărbătorii de Dragobete, Mărțișorul - despre care putem să spunem că la reuniunea Comitetului UNESCO din Coreea de Sud, a fost aprobată includerea acestuia în patrimoniul cultural al Organizației.
        Dorim să învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a dansului şi cântecului românesc, a meşteşugurilor tradiţionale atât de mult apreciate în ţară cât şi în afara ei.
De aceea am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român.
Primăvara este anotimpul renaşterii şi al bucuriei. Noi toţi considerăm acest anotimp ca  un nou început. Micul obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu care apare în tradiţia românilor şi care este considerat un simbol al primăverii din cele mai vechi timpuri, este Mărţişorul.
       Am dorit ca sosirea primăverii să fie întâmpinată cu multă voioşie, culoare şi poftă de muncă, atât în şcoala noastră cât şi în instituţiile partenere prin lucrări realizate de elevi pentru expoziţia - concurs „Suflet curat de primăvară - Mărţişor" din cadrul proiectului educativ ,,Tradiţii româneşti".
În cadrul proiectului educativ ,,Tradiții românești", activitatea pe care am numit-o sugestiv ,,Șezătoare" urmărește să împlinească forța spirituală tămăduitoare a poporului român, de cunoaștere și valorizare a datinilor străbune.
Șezătoarea am gândit-o ca un spectacol cu cortina deschisă, cuprinzând 43 de momente de prezentare de costume populare, ștergare, ii, obiecte decorative specifice diferitelor zone și de interpretare de pricesne și cântece populare din repertoriul folcloric al copiilor pe scena Palatului Copiilor din Oradea; am admirat astfel costume populare, obiecte tradiționale din diferite zone ale țării (Bihor, Satu Mare, Arad, Cluj, Timiș, Mehedinți, Suceava) și ne-am bucurat ascultând grupuri vocale mai mari sau mai mici și soliști vocali talentați, de la preșcolari la liceeni, mesageri de nădejde, iubitori de folclorul, emoționând juriul avizat și publicul prezent în sală.
În cadrul a două ateliere de încondeiat ouă, amenajate în holul de la intrare, membri ai Ansamblului folcloric al Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Căbești, coordonați de prof. Micula Adrian și David Gheorghe, au încondeiat ouă (un obicei străvechi din zona Drăgoteni, Bihor), folosind  bizarca, un instrumentul specific pentru încondeiat.
Felicităm echipa de proiect pentru buna organizare și desfășurare a celor două evenimente: profesorii: Lăcrimioara Adina Șipoș (director), Angela Ioana Marușca (director adjunct), Maria Serafim, Adina Cărădan, Liliana Canalaș, Simona Indrecan, Raluca Petruț, Georgeta Laslo, Sanda Turcuș, Melinda Deneș, Crina Ban, Crina Lezeu, Loredana Cruceru, Dorina Tocuț, Ioana Hedea, Lucia Romanski, Ligia Avram, Eniko Balla, Daniela Bot, Mihaela Bele, Florina Nica, Simona Artiulian...
Pe Facebook (în pagina de EDUCAȚIE Facebook OviDan), veți putea vedea și audia și două momente video de pe scenă și din atelierul de încondeiat ouă.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Tradiții  românești”, concurs interjudețean, aflat la cea de-a VI-a ediție.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:10 Ora de vară a Europei de Est