Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mobilizare exemplară, parteneriat de succes, inițiativă și creativitate!

În ,,Săptămâna verde”,

Mobilizare exemplară, parteneriat de succes, inițiativă și creativitate!

La Grădinița cu Program Prelungit Nr. 45 din Oradea, programul ,,Săptămâna verde" s-a desfășurat în perioada 27 - 31.03.2023, și a cuprins o serie de activități interesante și captivante, prilej cu care copiii au aflat multe lucruri noi despre protejarea mediului și folosirea asumată a resurselor naturale.

,,Pic-pic și pica-pica"!
       În debutul programului, i-am avut alături pe reprezentanții Companiei de Apă Oradea, care le-au povestit preșcolarilor noștri despre rolul apei și importanța ei în viața omului, precum și circuitul apei în natură; foarte atractive au fost experimentele făcute pentru conștientizarea importanței apei și semnalele trase de invitații noștri în direcția stopării risipei de apă și ocrotirii resurselor naturale. Întâlnirea s-a finalizat cu povestea ,,Pic-pic și pica-pica".
Să ne protejăm și să ne conservăm ,,aurul verde"!
       Aflându-ne în plin sezon, în etapa ce se cheamă ,,Luna Pădurii" (15 martie -15 aprilie), nu puteam să nu ne îndreptăm privirea și atenția spre ,,aurul verde", spre pădurea mult îndrăgită de toți copiii. Prin discuții pe baza imaginilor și a filmulețelor, s-a subliniat grija pe care trebuie să o avem pentru protejarea și conservarea pădurilor, bogăția noastră fără seamăn, ,,plămânul verde al Terrei", cum se mai spune.
Cum reciclăm selectiv deșeurile
       În cea de-a treia zi, ne-am bucurat de oaspeți dragi în mijlocul nostru. I-am invitat pe prietenii noștri dragi de la Celestica Oradea, care ne-au familiarizat, atât practic, cât și teoretic cu noțiuni de reciclare/cum reciclăm selectiv deșeurile și ne-au îndemnat să fim bătăioși, perseverenți și convingători cu cei mari în lupta pentru cauza colectării și reciclării deșeurilor.
 Copaci și flori plantăm/Grădinița să o înfrumusețăm!
        Joi, am avut următoarea deviză: Copaci și flori plantăm/Grădinița să o înfrumusețăm! Cu mic, cu mare, copii și părinți, ne-am mobilizat exemplar pentru o activitate practică de plantare de puieți și flori în curtea grădiniței, profitând de parteneriatul pe care în avem cu Direcția Silvică, domniile lor acordându-ne materialul necesar și uneltele speciale, precum și tot sprijinul pentru reușita plantării.
Parada ECO
       În cea de-a cincea zi, putem spune că am încununat seria activităților dedicate protejării mediului, printr-un regal mult așteptat de întreaga suflare a colectivului nostru de copii, părinți și întreg personalul angajat, ne spune doamna director, prof. Sanda Maria Caba, deoarece într-un cadru festiv, copiii de la fiecare grupă au defilat și și-au etalat costumele din materiale reciclabile în cadrul evenimentului, intitulat Parada ECO, costume minunate, inedite, nemaipomenite, realizate de ei împreună cu părinții și bunicii. Iar la finalul zilei a avut loc și o expoziție în care au fost prezentate jucării realizate de copiii ajutați și îndrumați de părinți.
Mulțumim părinților și pe această cale, prin intermediul presei, pentru implicare și disponibilitate!
       ,,În concluzie, în ,,Săptămâna verde", am urmărit să înmulțim inițiativele ce pot fi urmate de fiecare dintre noi și adaptate în mod creativ și original la nivelul învățământului preșcolar pentru a porni în lupta pentru protejarea planetei; copiii însușindu-și o serie de comportamente, deprinderi și abilități în vederea formării viitorului adult responsabil și implicat al societății de mâine", a conchis doamna director, prof. Sanda Maria Caba.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Mobilizare exemplară, parteneriat de succes, inițiativă și creativitate!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:43:29 Ora standard a Europei de Est