Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire cu executorul judecătoresc Beiușan Bogdan

Luni, în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră ,,Agora”

Întâlnire cu executorul judecătoresc Beiușan Bogdan

Luni, 27.03.2023, în Aula Albastră a Universității ,,Agora", a avut loc o întâlnire cu domnul Beiușan Bogdan, executor judecătoresc în cadrul Societății de Executori Judecătorești ,,Beiușan", eveniment organizat de către Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră.

Întâlnirea a fost mediată de către lect. univ. dr. Felix Popescu, membru al Centrului. În sală au fost prezenți studenți de la specializările Drept (anii I, II, III) și Poliție Locală (anii I, II).
În deschiderea întâlnirii, domnul Felix Popescu a mulțumit invitatului pentru faptul că a dat curs invitației de a avea o prelegere, a doua oară, în fața studenților Universității ,,Agora", în speranța că această vizită va avea o incidență anuală, având în vedere că profesia de executor judecătoresc, prin activitatea sa specifică, implică foarte multă răspundere, ca finalitate a circuitului procesual civil. Studenții au fost încurajați să ghideze discuția prin întrebări, pentru a depăși tiparele unei prelegeri clasice, didactice.
Printre întrebări și răspunsuri, domnul Beiușan Bogdan a explicat ce presupune profesia liberală de executor judecătoresc, etapele și condițiile de accedere la o astfel de profesie: deținerea diplomei de licență în domeniul drept, examenul de intrare în profesie, respectiv perioada de stagiatură, precum și alte aspecte interesante: competența teritorială, faptul că executorii aparțin de o cameră în subordinea curților de apel de pe lângă judecătoriile de resort, funcționează în baza unei legi de reglementare a profesiei și sub coordonarea Uniunii executorilor judecătorești la nivel național, respectând un cod deontologic propriu.
În cadrul expunerii, accentul s-a pus pe prezentarea procedurilor de executare silită, discuția fiind canalizată pe direcția executării bunurilor mobile și a bunurilor imobile, pragul financiar de la care se dispune executarea bunurilor imobile în cazul în care debitorul nu dispune de venituri sau conturi bancare ce pot fi poprite sau alte bunuri mobile, procedura de licitație a imobilului, respectiv procedura de punere sub sechestru - în cazul bunurilor mobile. S-a menționat și faptul că executorii judecătorești nu au competența de a popri salarii, pensii obținute sau de a pune sub sechestru bunuri mobile, imobile deținute în altă țară, dar au competența de a pune în executare o sentință civilă dată de instanțele judecătorești dintr-o altă țară, dacă implică un debitor ce se află în raza teritorială de competență a executorului.
Aspectul cel mai important l-a constituit prezentarea măsurilor de informatizare a procedurilor de executare - faptul că există o platformă multifuncțională în care executorul judecătoresc interacționează cu alte instituții ale statului înspre facilitarea procedurilor, precum și faptul că încă mai există loc de îmbunătățiri.
Dl. Beiușan Bogdan a făcut referire și la instituția validării popririi, un instrument esențial în combaterea situațiilor în care, din diferite motive, se încearcă tergiversarea sau sustragerea de la executarea silită. Studenții au fost interesați și de contestația la executarea silită, invitatul punctând faptul că executarea propriu-zisă decurge până la pronunțarea instanței. Studenții au mai dezbătut și un amănunt mai puțin mediatizat, acela că numărul posturilor scoase la concurs pentru executorii stagiari este foarte limitat - propunerile de vacantare fiind făcute de către camerele de executori judecătorești și depind de acceptul uniunii executorilor și al ministerului de resort. O consecință ce derivă din acest fapt a constituit punctul final al discuțiilor, acela că există pentru stagiari și o dificultate în a-și găsi un executor pe lângă care să își efectueze stagiul. Toate aceste discuții au ridicat un semn de întrebare, dacă nu există oare o necesitate în a schimba legea care reglementează profesia de executor?
În încheiere, dl. Felix Popescu a mulțumit domnului Beiușan Bogdan pentru modul interesant și interactiv în care s-a desfășurat întâlnirea cu studenții Universității ,,Agora".

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:09 Ora de vară a Europei de Est