Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Francesco Miraglia, avocat al Tribunalului din Madrid și Bolognia

Joi, la C.C.O.C. ,,Agora

Francesco Miraglia, avocat al Tribunalului din Madrid și Bolognia

În data de 23 martie 2023, Universitatea ,,Agora" a avut un invitat special, pe Francesco Miraglia, avocat al Tribunalului din Madrid și Bolognia, care a prezentat studenților de la Facultatea de Științe Juridice si Administrative cartea „Avocatul copiilor. Prea multă putere fără control: așa se construiește falsul abuz în familie și custodia ilegală".

    Francesco Miraglia are o vastă experiență în dreptul familiei, respectiv drepturile minorilor și o bună colaborare cu comunitățile internaționale, aspecte care l-au și determinat să accepte invitația Universității ,,Agora". La întâlnirea cu distinsul avocat au fost prezenți și dl Radu Florian, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, dna Laura Dumitrana Rath Boșca, directorul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (C.C.O.C.), dna Sidonia Lupaș, consilier juridic în cadrul Asociației Smile, dl av. Marc Darius etc. Dna Violeta Puștea, reprezentantul dlui avocat în România, a avut și calitatea de translator la acest eveniment. 
    Ca și alte comunități de origine străină, cetățenii români din Italia se trezesc de prea multe ori supuși intervenției serviciilor sociale, care îndepărtează copiii și tinerii din familii, pentru a-i încredința structurilor și comunităților. Problema copiilor străini scoși din casele lor reprezintă o adevărată urgență, urgență care ar trebui să fie luată în considerare de către instituțiile abilitate care au obligația de a interveni. Adesea, din cauza lipsei de înțelegere a limbii italiene și a legilor, zeci de copii și tineri de origine străină sunt luați din familiile lor în fiecare an și încredințați structurilor și comunităților de primire, spre deosebire de alte țări europene, unde autoritățile preferă ca aceștia să rămână cu membrii familiei.
    Comunitățile străine din Italia, care se opun și depun eforturi mari pentru a stopa acest fenomen,  au inițiat o fructuoasă colaborare cu distinsul avocat Francesco Miraglia, care a urmărit de-a lungul timpului cazurile minorilor îndepărtați din propriile familii pe baza unor false motive. Acesta îi ajută pe membrii comunităților străine în deslușirea și înțelegerea legilor italiene. De asemenea, avocatul Francesco Miraglia are o colaborare strânsă cu instituțiile și cetățenii din Ecuador și Senegal, pe care îi reprezintă în cazurile legate de minori. Acesta a scris și a distribuit, împreună cu asociația Peribimbi.it, broșura „Servicii sociale, plasament și parenting: ceva de clarificat".
    După prezentarea cărții, a avut loc o dezbatere extrem de interesantă, s-au prezentat cazuri reale, cazuri pe care distinsul avocat Francesco Miraglia le-a rezolvat în prestigioasa sa carieră.
Evenimentul s-a desfășurat în Aula Albastră pe parcursul a două ore.
    Suntem recunoscători dlui avocat pentru că a împărtășit studenților Universității ,,Agora" din vasta experiență juridică și expertiza sa, contribuind, astfel, la dezvoltarea cunoștințelor juridice ale acestora.
 De asemenea, mulțumim dnei Violeta Puștea, reprezentantul domniei sale în România, pentru această oportunitate.
Director C.C.O.C.,
Laura Dumitrana Rath Boșca

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:14 Ora de vară a Europei de Est