Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Vino la școală azi pentru siguranța și liniștea de mâine”

Sâmbătă, la Vârciorog, a avut loc Conferința de lansare a proiectului

„Vino la școală azi pentru siguranța și liniștea de mâine”

Sâmbătă, 25.03.2023, a avut loc Conferința de lansare a proiectului ,,Vino la școală azi pentru siguranța și liniștea de mâine", cod F-PNRAS-1-2022-1282, proiect derulat în cadrul Schemei de Granturi din cadrul Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțat prin Componenta C15 - Educație a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în România.

         Scopul conferinței a fost de informare și publicitate a proiectului, precum și de identificare a unor modalități complementare de eficientizare a activităților propuse în proiect prin schimb de experiență cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Casei Corpului Didactic a județului Bihor, cu reprezentanți ai școlilor din județul Bihor la nivelul cărora se implementează proiecte de acest tip și nu numai, reprezentanți ai comunității locale, ai părinților și nu în ultimul rând foști elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Vârciorog.
           Alături de colectivul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Vârciorog, la eveniment au fost prezenți: domnul prof. dr. Abrudan Horea Florian - inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Avram Nicolae Ioan - inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. dr. Ștefănuț Alin Serafim - director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor, Cociuba Vasile - primarul comunei Vârciorog, preoții ortodocși Gherman Daniel Florin, Hodorog Florian Gavril, Mălan Teodor Florian de la nivelul comunei Vârciorog, inspectori școlari, directori de școli din județul Bihor, reprezentanți ai comunității locale, ai părinților, ai asociațiilor și firmelor de la nivelul comunei Vârciorog, ai foștilor elevi, profesori de la alte școli din județul Bihor cu care unitatea noastră școlară colaborează în cadrul diferitelor proiecte educaționale. Le mulțumesc tuturor, și pe această cale, pentru prezență, strădanie și efort.
            Agenda conferinței a fost una încărcată, dar și rezultatele pe măsură. După alocuțiunile de deschidere a conferinței, prof. Șaitoș Nicolae - manager de proiect, prof. Dudaș Alexandra Lăcrimioara, prof. Heredea Mihaela, prof. Lădar Răzvan Florin, prof. Moldovan Alexandra Florica - responsabili activități în cadrul proiectului au prezentat obiectivele proiectului, grupul țintă, activitățile propuse, rezultatele așteptate, indicatorii de rezultat, indicatorii de realizare, partenerii implicați în realizarea activităților, bugetul proiectului (824,053.58 lei - aprobat prin  Ordinul ministrului Educației nr. 3580/ 15.04.2022, 692,482.00 lei - valoare fără TVA și 131,571.58 lei - TVA), repartizarea acestuia pe tipuri de activități și capitole bugetare (Activități MATE, Activități de prevenire, Activități de intervenție - 539146,70 lei fără TVA - 77.86% din valoarea grantului, Digitalizarea procesului educaţional - 153335,30 lei fără TVA - 22,14% din valoarea grantului) și modalitățile de asigurare a sustenabilității proiectului.
             În partea a doua a activității au conferențiat:
*inspector școlar general, prof. dr. Abrudan Horea Florian - Abandonul școlar, de la cauze la efecte;
*inspector școlar general adjunct, prof. Avram Nicolae Ioan - Managementul situațiilor de abandon școlar;
*director CCD Bihor, prof. dr. Ștefănuț Alin Serafim - Reducerea abandonului școlar, prioritate a formării continue a cadrelor didactice;
*inspector școlar, prof. Erdeli Elena Maria - Dificultăți de învățare, semnal de avertizare timpurie a elevilor aflați în risc de părăsire timpurie a școlii;
*prof. dr. Tiurbe Verghelia - Conștientizarea rolului învățării, premisă a înlăturării abandonului școlar;
*inspector școlar, prof. preot Negruțiu Florin -  Facilități oferite școlilor prin accesarea fondurilor europene;
*prof. Tanc Mirela - Noul normal;
*director, prof. Curta Iosif - Digitalizarea, factor important în procesul instructiv- educativ, motivație pentru a rămâne la școală;
*prof. Șaitoș Alina Loredana - Colaborarea  școală - familie, în vederea creșterii motivației pentru învățare;
*consultant orientare școlară, Sasu Carmen - Orientarea școlară și profesională, factor cheie în creșterea speranței de viață școlară;
*director, prof. dr. Filimon Ruben - Facilități oferite de învățământul profesional și învățământul dual;
*director, prof. drd. Novac-Iuhas Alin Florin - Exemple de bune practici privind îmbunățățirea rezultatelor școlare;
*reprezentanți ai comunităţii locale: preot Gherman Daniel Florin, președinte Composesoratul Urbarial Măgura Vârciorog, Ungur Florin, medic Furiș Bogdan -Influențe cu impact pozitiv în creșterea speranței de viață școlară și optimizarea rezultatelor la învățătură - Puterea exemplului.
      Partea a treia a Conferinței a fost una interactivă, având scopul de a identifica modalități complementare de eficientizare a activităților propuse în proiect prin schimb de experiență și exemple de bune practici.
         Ultima parte a conferinței a constat într-o sinteză a activității și formularea concluziilor zilei.
         Concluzia finală a fost că prin muncă, seriozitate și colaborare se poate, că cei trei poli de acțiune, Școala - Familia - Comunitatea, trebuie să-și unească forțele pentru creșterea speranței de viață școlară, pentru binele, dezvoltarea și bunăstarea generațiilor prezente și viitoare de elevi.
         Cuvântul de încheiere i-a aparținut directorului Școlii Gimnaziale Nr. 1 Vârciorog cu citatul „Un copil, un profesor, o carte și un pix pot schimba lumea", cuvinte ale pakistanezei Malalei Yousafzai, laureată a premiului Nobel pentru Pace 2014.
          Acesta a mulțumit tuturor celor care au răspuns prezent invitației la această conferință, pentru implicare, pentru efort, pentru sugestii și nu în ultimul rând pentru punctele de vedere expuse, dorindu-le tuturor putere de muncă, realizări pe toate planurile și și cel mai mai mult sănătate, pentru că sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Vino la școală azi pentru siguranța și liniștea de mâine”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:43:02 Ora de vară a Europei de Est