Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Comunitatea de roboticieni din Oradea se pregătește intens și se confruntă cu provocări deosebite pentru cei mai talentați liceeni!

International Robotics Championship revine cu a 11-a ediție!

Comunitatea de roboticieni din Oradea se pregătește intens și se confruntă cu provocări deosebite pentru cei mai talentați liceeni!

Timp de o lună, cele mai iscusite minți din peste 13 licee orădene s-au adunat la Biblioteca Universității din Oradea pentru a învăța cum să creeze un robot de la zero.

Pregătirea intensivă este compusă din opt ateliere, unde grupul de experți și foști campioni în robotică inițiază noua generație în tainele roboticii.
Mentorii și organizatorii Campionatului internațional de robotică Robotics Championship, împreună cu peste 130 de elevi, se pregătesc pentru etapa locală a campionatului, care va avea loc pe data de 28 martie 2023, începând cu ora 15.00, la Biblioteca Universității din Oradea.
Etapa locală a acestui eveniment este o noutate, fiind introdusă de anul trecut. Anul acesta, numărul participanților a crescut de la 60 la 130 de liceeni, ceea ce este un lucru extraordinar și extrem de important pentru mediul industrial al orașului, afirmă șef lucrări dr. ing. Flaviu Birouaș, coordonatorul Robotics Championship și cadru didactic la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică.
Drumul elevilor nu se oprește la etapa locală!
Mulți dintre elevii și studenții inițiați în acest domeniu în ultimii ani, au obținut premii la numeroase competiții internaționale de robotică, precum Olimpiada Internațională de Robotică (Coreea de Sud), Robochallenge (București) și Robotex (Estonia). Performanțele internaționale sunt rezultatul pregătirilor de la Robotics Club Oradea, un incubator de talente organizat de Facultatea IMT cu finanțare din partea companiei Celestica. Echipele concurenților au un portofoliu de peste 20 de premii la o serie de competiții internaționale, la probe precum: Humanoid Sumo, Humanoid Robot, Mega Sumo, Robot Scholar.
Dintre cei mai experimentați, din cadrul Robotics Club Oradea, 14 tineri vor participa la Olimpiada Globală MINOAN ROBOTSPORTS, din Creta - Grecia în perioada 7 - 10 aprilie. La această competiție de rang internațional vor fi prezenți peste 3.000 de pasionați care vor lupta pentru titlurile de câștigători!
Din echipele participante se numără și echipa TAP, „Noi vom concura cu robotul nostru umanoid numit Atom, la probele de wrestling, weight lifting și obstacle race. Avem speranțe mari să câștigăm deoarece echipa noastră are o tradiție de a ocupa un loc pe podium la probleme cu roboți umanoizi încă din 2019!" afirmă Cuciula Ilie, student anul 1 la Robotică în limba engleză.
Pentru toți orădenii, indiferent de rezultatele de la etapa locală, există o provocare și mai mare, și anume etapa finală, Campionatul Internațional Robotics Championship, ediția a 11-a.
Ce va aduce anul acesta Campionatul internațional Robotics Championship?
Un eveniment cu importanță internațională...
Între 20 și 22 aprilie, Oradea va deveni un hub internațional de robotică, unde vor participa peste 500 de concurenți ale căror echipe vin din toate părțile globului. Locația de întâlnire va fi  ERA Shopping Park, în zona cupolei și la sala de evenimente.
La ediția din 2023 sunt înscriși 43 de participanți din Filipine, 50 de participanți din Egipt, 85 de participanți din Grecia, 15 participanți din Turcia, 6 participanți din Belarus, 10 participanți din Tailanda, 7 participanți din Algeria, 5 participanți din Polonia, 5 participanți din Ungaria, 1 participant din Libia și sute elevi și studenți din întreaga Românie.
Dezamăgire pentru cele mai rapide echipe care se pregătesc pentru etapa locală!
Având mai puțin de o săptămână, elevii împreună cu mentorii lor se luptă contra cronometru pentru a găsi cele mai eficiente soluții. Pe măsură ce etapa locală se apropie, atmosfera este tot mai intensă! Marea „surpriză" a fost pentru echipele care au reușit să avanseze cel mai rapid în construcția robotului și anume, fumul din circuitele robotului. După 12 ore de lucru, pe 16 martie a fost o zi dură atât pentru începători cât și pentru experți: cablurile de conectare JST a bateriei folosite erau fabricate eronat cu polaritatea inversată și au afectat grav munca tinerilor talente! Un lucru dezamăgitor și nemaiîntâlnit din 2010 până în prezent, cablurile achiziționate nu respectau standardul conectorilor de baterii tip JST. Pagubele au fost la roboții primilor 25 de participanți care erau cei mai avansați, situație care urma să se repete și la celelalte echipe dacă ar fi conectat bateria la robot. Din fericire mentorii au sesizat problema și au tăiat de pe roboți cablurile cu mufele defecte.
Ce au avut de spus mentorii organizației
,,Este de așteptat să apară provocări și dificultăți, mai ales într-un domeniu atât de complex. Acum 7 ani, când am început eu să învăț aceste taine, era foarte dificil de găsit instrucțiuni pentru componente. De multe ori distrugeam 3-4 exemplare funcționale până învățam să folosesc o componentă ca la carte. Acum, noua generație de roboticieni ne are pe noi, cei care ne dedicăm timpul și experiența pentru ca ei să poată învăța cât mai eficient tot ceea ce trebuie. Trist este însă că producătorii și distribuitorii ne pun tuturor bețe în roate când se întâmplă situații de acest gen. Pe lângă criza mondială de componente electronice, faptul că până și puținele piese care se mai găsesc au o calitate defectuoasă și non standard nu face decât să scoată în evidență lipsa de profesionalism și responsabilitate a distribuitorilor față de cumpărător. Standardele ar trebui respectate cu strictețe și verificate. Distribuitorii sunt singurii vinovați când se întâmplă astfel de nereguli, fiindcă ei sunt cei care oferă produsul spre consumul general. Este vina magazinului care le vinde, dacă nu s-a asigurat că respectă normele necesare pentru a fi puse pe piață", afirmă Cătălin Mociar, membru al echipei SQRT, premiat cu medalia de argint la proba Robot Scholar din Coreea de Sud în 2019.
Piesele defectate din cauza conectorului cu polaritate inversată au cauzat pagube de aproximativ 3.000 de lei. În urma unei investigații s-a descoperit că sursa cablurilor cu conector JST cu polaritate inversată a fost magazinul Tehnoelectric, un magazin din Oradea care comercializează produse aduse din China.
În urma contactării magazinului de către organizatorii Robotics Championship, reprezentanții magazinului au afirmat că „nu ne asumăm nicio răspundere dacă consumatorul nu le verifică". ,,Acest tip de conector are un standard care nu permite la nivel mecanic conectarea inversă, ce am achiziționat de la tehnoelectric nu respectă standardul și permite la nivel mecanic conectarea doar cu polaritatea inversată. Așadar orice aparat care se conectează cu acești conectori non standard se va arde. Nu are rost să căutăm despăgubiri, avem lucruri mai importante de făcut, dar pentru o asemenea neatenție în ochii noștri magazinul și-a pătat în mod irevocabil credibilitate",  afirmă coordonatorul Robotics Championship.
FAILURE IS NOT AN OPTION (motto NASA)
Precum cei mai capabili oameni din domeniul ingineriei și copiii pasionați de robotică nu acceptă eșecul și nu lăsă un dezastru tehnic să le compromită misiunea! În ciuda problemelor, echipele au început procesul complex de depanare și ,,debugging" pentru a determina și repara toate defectele în timp record. Din fericire, toate echipele vor reuși să concureze la etapa locală, urmând apoi să ridice ștafeta pentru etapa internațională.
Ce premii se pun la bătaie pentru ediția de anul acesta?
Titlurile de câștigători de anul acesta vor aduce oportunități educaționale și profesionale în viitoarea carieră, cât și premii substanțiale în aparatură tehnică!
Universitatea pune la bătaie locuri bugetate și burse pentru viitorii studenți care vor câștiga la Campionatul internațional Robotics Championship! Elevii care reușesc să obțină rezultate de locul 1, 2 sau 3, la oricare dintre probe pot beneficia de un loc bugetat la specializarea Robotică în limba engleză sau Robotică în limba română la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică. Specializările sunt dintr-un domeniu al viitorului, care sunt la mare căutare în rândul companiilor cu înaltă tehnologizare în căutare de ingineri în robotică.
Pe lângă oportunitatea de a alege o carieră în inginerie, competiția va avea premii în valoarea de mii de euro sub formă de echipamente, aparatură și piese. Totalul premiilor se ridică la peste 10.000 euro.
Oradea Tech Tour
O mare parte din participanții competiției internaționale vor avea prilejul de a vizita companiile de top unde tehnologia de vârf este la ordinea zilei. Companiile care au înțeles că robotica este viitorul, își vor deschide ușile pentru a întâmpina curiozitatea noii generații. Prin acest Tech Tour dorim să formăm o legătură strânsă între companiile de top și viitoarea forță de muncă cu înaltă calificare.
Turul se va desfășura în ziua de 20 aprilie, urmat de două zile intense probe robotice competitive, timp în care vor exista și numeroase prezentări și workshopuri susținute de o multitudine de companii.
Dorim să creăm o oportunitate de lansare și promovare într-un cadru internațional pentru companiile partenere", afirmă Flaviu Birouaș.
Robotics Championship, ediția a 11-a se poate desfășura cu ajutorul partenerilor și sponsorilor: Visit Oradea, Celestica, Plexus, Allengra și Golde.
Flaviu Birouaș
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Comunitatea de roboticieni din Oradea se pregătește intens și se confruntă cu provocări deosebite pentru cei mai talentați liceeni!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:34 Ora standard a Europei de Est