Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Design Expo 2023, ediția a X-a

În 29 martie, Universitatea din Oradea organizează

Design Expo 2023, ediția a X-a

Ducând mai departe o frumoasă tradiție, continuată chiar și în timpul pandemiei, specialitatea Design, a Facultății de Arte din cadrul Universității din Oradea, organizează cea de a X-a ediție a Design Expo. Vernisajul Design Expo 2023 va avea loc în 29 martie 2023, la ora 18.00, în holul Bibliotecii Universității din Oradea.

Cu prilejul acestei ediții jubiliare, organizatorii, studenți și cadre didactice, au pregătit în deschiderea evenimentului și o surpriză, un design-concert. „Ne-am propus să prezentăm publicului piese specifice zonei de café-concert, melodii cunoscute, plăcute, mai accesibile publicului. Dar, cum biblioteca nu este o cafenea i-am spus design-concert", explică lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, coordonatoarea evenimentului. Recitalul vocal-instrumental va fi susținut de studenții de la Departamentul Muzică: Semro Remus și Chiș Ionuț, coordonați de lect. univ. dr. Ariadna Mircescu și lect. univ. dr. Vladimir Agachi Vladimir.
„Scopul principal al acestui eveniment este promovarea programului de studiu Design și a studenților săi, precum și inițierea unor viitoare colaborări, ale studenților și absolvenților noștri cu potențiali angajatori", spune lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan.
Iosif Puia este student în anul III, la specialitatea Design. El spune că expoziția, organizată de studenți, îi ajută pe aceștia să devină mai responsabili. „De la bun început ne-am împărțit sarcinile între noi, studenții. O colegă a făcut afișul, o alta se ocupă de fonduri, eu încerc să coordonez totul. E o experiență. Ne ajută în direcția dezvoltării profesionale. Învățăm despre deadline-uri, condiții, exigențe... Toate acestea ne ajută să fim mai disciplinați", spune Iosif Puia.
La Design Expo 2023 expun studenții din toți cei trei ani ai studiilor de licență de la specializarea Design și masteranzii de la Design de obiect: Modă și Ambient. Pe simeze și standuri vor fi expuse: planșe de prezentare, machete, prototipuri și proiecte din domeniul designului de produs, ambiental și grafic Tot în premieră, pentru ediția jubiliară, lucrările expuse vor fi grupate pe ani de studiu. „Cum studenții din anul trei, organizatorii evenimentului, sunt o generație de pandemie, expoziția are și meritul de a-i suda ca grup", consideră lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan. „Încă de la prima ediție a Design Expo noi ne-am dorit ca aceasta să fie locul de întâlnire al mediului academic cu cel economic. Ne bucurăm să putem spune că, an de an, la expoziția noastră vin tot mai mulți oameni de afaceri aflați în căutarea unor tineri designeri, pe care să-i angajeze. Și, adeseori, apar noi oportunități pentru studenți și absolvenți", spune cadrul didactic.
Tinerii designeri ai Universității din Oradea își propun ca următoarea ediție a Design Expo să fie una de anvergură națională. După cum spune Iosif Puia, viitorii designeri vor „să facă valuri.
La ediția a X-a a DESIGN EXPO 2023 expun studenții: Bonaț Bianca Andreea, Derecichei Melania, Lukacs Gergö, Muresan Melania, Blaga Alexandra, Ploscaru Alexia, Rodriguez Ana, Morar Alessia, Lăzuran Emanuela, Roșie Naomi, Tănase Arianna, Pădurean Ștefania, Șerb Rebeca, Herehea Denisa, Marta Antonia, Bochiș Roxana, Sahi Khrisztina, Mada Patric - anul I, Toderici Margareta, Tomoș Adrian Remus, Onaciu Marina Ionela, Onac Simona Maria, Corb Florena Naomi, Vinter Andreea, Mureșan Iulian Horia, Frese Denisa-Casandra, Fildan Denisa Ornela, Țăranu Cătălin, Galagan Irina, Voinkov Yana Abigail, Fodor Adina, Szekely Vivien Alexandra, Borșoș Robert, Ghencean Alexandru Giany, Lucaci Mădălina Florina, - anul II: Balogh Lois, Batfalszki Norbert, Bora Vlad, Dume  Andreea,  Durgheu Carla, Eni Cristina, Gabor Petra, Ghiman Carla, Heredea Daniela, Ignătescu Carla, Lupu Andrei, Nagy Bianca, Nistor Andrei, Pop David, Puia Iosif, Socoşan Erika și studenţi din anul I master Design de obiect - modă și ambient: Avram Geta Maria, Iancu (Modog) Simona Monica, Ienciu Elena Camelia, Petriș Cristina Tatiana, Popovici Roxana Nicoleta, Varhanyoszki Roberta Klara, Vârban Cristina-Andrada-Ioana și anul II: Fanea Denisa, Negruț Bianca, Popa Flaviu, Tincău Petrișor - anul III.
Slezinger Marcel, Szabo Carla, Brad Sorin, Cîmpian Elena, Urdea Olimpia, Urzică-Baciu, Abrudan Ana-Maria, Tătulescu Mihaela și Andor Corina sunt cadrele didactice care coordonează realizarea expoziției.
Și-au anunțat participarea și mai multe firme, mai vechi sau mai noi, parteneri ai tinerilor artiști: S.C. Tuzson Design SRL, S.C. Davidsign SRL, S.C. Saramob Design SRL, S.C. Studio Samoilă SRL, S.C. Plastor S.A. Oradea, S.C. Slezinger Design SRL, S.C. Livaro Livada de Bihor, CAPIROM Sântandrei, Celestica Oradea, Teatru „Regina Maria" Oradea, Serviciul Salvamont - Salvaspeo Bihor, Speocristal Oradea, Centrul de Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, S.C. Viruna etc.
Expoziția va rămâne deschisă până în 28 aprilie 2023.
Organizatorii se pun la dispoziția celor interesați și prin intermediul paginii de socializare dedicată expoziției: https://www.facebook.com/search/top?q=desgin%20expo%20oradea. Tot aici pot fi văzute, în avanpremieră, unele din lucrările care vor fi expuse la Desig Expo 2023. (B.C.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:30:31 Ora standard a Europei de Est