Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Design Expo 2023, ediția a X-a

În 29 martie, Universitatea din Oradea organizează

Design Expo 2023, ediția a X-a

Ducând mai departe o frumoasă tradiție, continuată chiar și în timpul pandemiei, specialitatea Design, a Facultății de Arte din cadrul Universității din Oradea, organizează cea de a X-a ediție a Design Expo. Vernisajul Design Expo 2023 va avea loc în 29 martie 2023, la ora 18.00, în holul Bibliotecii Universității din Oradea.

Cu prilejul acestei ediții jubiliare, organizatorii, studenți și cadre didactice, au pregătit în deschiderea evenimentului și o surpriză, un design-concert. „Ne-am propus să prezentăm publicului piese specifice zonei de café-concert, melodii cunoscute, plăcute, mai accesibile publicului. Dar, cum biblioteca nu este o cafenea i-am spus design-concert", explică lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, coordonatoarea evenimentului. Recitalul vocal-instrumental va fi susținut de studenții de la Departamentul Muzică: Semro Remus și Chiș Ionuț, coordonați de lect. univ. dr. Ariadna Mircescu și lect. univ. dr. Vladimir Agachi Vladimir.
„Scopul principal al acestui eveniment este promovarea programului de studiu Design și a studenților săi, precum și inițierea unor viitoare colaborări, ale studenților și absolvenților noștri cu potențiali angajatori", spune lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan.
Iosif Puia este student în anul III, la specialitatea Design. El spune că expoziția, organizată de studenți, îi ajută pe aceștia să devină mai responsabili. „De la bun început ne-am împărțit sarcinile între noi, studenții. O colegă a făcut afișul, o alta se ocupă de fonduri, eu încerc să coordonez totul. E o experiență. Ne ajută în direcția dezvoltării profesionale. Învățăm despre deadline-uri, condiții, exigențe... Toate acestea ne ajută să fim mai disciplinați", spune Iosif Puia.
La Design Expo 2023 expun studenții din toți cei trei ani ai studiilor de licență de la specializarea Design și masteranzii de la Design de obiect: Modă și Ambient. Pe simeze și standuri vor fi expuse: planșe de prezentare, machete, prototipuri și proiecte din domeniul designului de produs, ambiental și grafic Tot în premieră, pentru ediția jubiliară, lucrările expuse vor fi grupate pe ani de studiu. „Cum studenții din anul trei, organizatorii evenimentului, sunt o generație de pandemie, expoziția are și meritul de a-i suda ca grup", consideră lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan. „Încă de la prima ediție a Design Expo noi ne-am dorit ca aceasta să fie locul de întâlnire al mediului academic cu cel economic. Ne bucurăm să putem spune că, an de an, la expoziția noastră vin tot mai mulți oameni de afaceri aflați în căutarea unor tineri designeri, pe care să-i angajeze. Și, adeseori, apar noi oportunități pentru studenți și absolvenți", spune cadrul didactic.
Tinerii designeri ai Universității din Oradea își propun ca următoarea ediție a Design Expo să fie una de anvergură națională. După cum spune Iosif Puia, viitorii designeri vor „să facă valuri.
La ediția a X-a a DESIGN EXPO 2023 expun studenții: Bonaț Bianca Andreea, Derecichei Melania, Lukacs Gergö, Muresan Melania, Blaga Alexandra, Ploscaru Alexia, Rodriguez Ana, Morar Alessia, Lăzuran Emanuela, Roșie Naomi, Tănase Arianna, Pădurean Ștefania, Șerb Rebeca, Herehea Denisa, Marta Antonia, Bochiș Roxana, Sahi Khrisztina, Mada Patric - anul I, Toderici Margareta, Tomoș Adrian Remus, Onaciu Marina Ionela, Onac Simona Maria, Corb Florena Naomi, Vinter Andreea, Mureșan Iulian Horia, Frese Denisa-Casandra, Fildan Denisa Ornela, Țăranu Cătălin, Galagan Irina, Voinkov Yana Abigail, Fodor Adina, Szekely Vivien Alexandra, Borșoș Robert, Ghencean Alexandru Giany, Lucaci Mădălina Florina, - anul II: Balogh Lois, Batfalszki Norbert, Bora Vlad, Dume  Andreea,  Durgheu Carla, Eni Cristina, Gabor Petra, Ghiman Carla, Heredea Daniela, Ignătescu Carla, Lupu Andrei, Nagy Bianca, Nistor Andrei, Pop David, Puia Iosif, Socoşan Erika și studenţi din anul I master Design de obiect - modă și ambient: Avram Geta Maria, Iancu (Modog) Simona Monica, Ienciu Elena Camelia, Petriș Cristina Tatiana, Popovici Roxana Nicoleta, Varhanyoszki Roberta Klara, Vârban Cristina-Andrada-Ioana și anul II: Fanea Denisa, Negruț Bianca, Popa Flaviu, Tincău Petrișor - anul III.
Slezinger Marcel, Szabo Carla, Brad Sorin, Cîmpian Elena, Urdea Olimpia, Urzică-Baciu, Abrudan Ana-Maria, Tătulescu Mihaela și Andor Corina sunt cadrele didactice care coordonează realizarea expoziției.
Și-au anunțat participarea și mai multe firme, mai vechi sau mai noi, parteneri ai tinerilor artiști: S.C. Tuzson Design SRL, S.C. Davidsign SRL, S.C. Saramob Design SRL, S.C. Studio Samoilă SRL, S.C. Plastor S.A. Oradea, S.C. Slezinger Design SRL, S.C. Livaro Livada de Bihor, CAPIROM Sântandrei, Celestica Oradea, Teatru „Regina Maria" Oradea, Serviciul Salvamont - Salvaspeo Bihor, Speocristal Oradea, Centrul de Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, S.C. Viruna etc.
Expoziția va rămâne deschisă până în 28 aprilie 2023.
Organizatorii se pun la dispoziția celor interesați și prin intermediul paginii de socializare dedicată expoziției: https://www.facebook.com/search/top?q=desgin%20expo%20oradea. Tot aici pot fi văzute, în avanpremieră, unele din lucrările care vor fi expuse la Desig Expo 2023. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:08 Ora de vară a Europei de Est