Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Cea de-a treia mobilitate Erasmus s-a desfășurat în Portugalia

De la Liceul Tehnologic ,,Horea” din Marghita

Cea de-a treia mobilitate Erasmus s-a desfășurat în Portugalia

Cea de-a treia mobilitate Erasmus din cadrul anului II al Acreditării Erasmus VET s-a desfășurat în perioada 6-17 martie 2023 în Barcelos, Portugalia.

Acest flux a fost dedicat celor 14 elevi proveniți de la calificările Tehnician mecatronist și Tehnician întreținere și reparații pentru care cele două săptămâni de stagiu au reprezentat un pas important în construirea unei cariere de succes. Pe toată perioada stagiului au fost atent supravegheați și monitorizați de cele două cadre didactice însoțitoare, prof. Iulia Maria Susan și Adriana Georgeta Abrudan, respectiv de doamna coordonator, prof. Gabriela Olimpia Sabău, în calitate de monitor.
 Prin intermediul partenerilor de la Mobility Friends am reușit să identificăm șapte operatori economici: Agro Big, Barcelturbo, Joao Simoes Serralharia Civil Unipessoal, Auto Adolfo, Câmara Municipal de Barcelos, Class Cars, Auto Barcelvarzea care să le asigure elevilor noștri cel mai sigur, modern și captivant loc în care să-și desfășoare practica de specialitate și să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile de muncă în domeniul mecanicii.
Programul cultural de care au beneficiat elevii a fost divers și a vizat orașe importante ca Porto, Braga, Guimaraes, Povoa de Varzim, orașe mari și vechi, cu o deosebită arhitectură gotică și un trecut glorios. Au fost două săptămâni încărcate de emoții frumoase, experiențe unice, muncă intensă, prietenii sincere, distracție și voie bună.
Acest proiect m-a învățat să privesc într-un mod diferit lumea de peste graniță și am învățat să gândesc diferit. Acest proiect va rămâne mereu în amintirea mea și nu îmi pare rău că m-am înscris în acest proiect din niciun punct de vedere. (R.M.)
Experiența pe care mi-a oferit-o Erasmus este una de neuitat prin simplul fapt că am ajuns să văd lumea altfel, am descoperit lucruri noi, m-am specializat în domeniul mecanicii. Am avut șansa să muncesc alături de oameni simpli, darnici și cu voie bună în meseria pe care o practică. (E.D.S.)
Experiența din Portugalia a fost pentru mine cea mai frumoasă de până acum pentru simplul fapt că am avut alături de mine 14 băieți minunați care au găsit mecanismele pentru buna funcționare a tot ceea ce înseamnă disciplină, seriozitate, bun simț, responsabilitate, respect și devotament. Mobilitatea mi-a oferit șansa de a-mi cunoaște mai bine elevii, de a ne consolida relația, de a-i îndruma către o carieră de succes, de a relaționa cu oameni calzi și devotați, de a-mi face prieteni și de a descoperi cultura portugheză pe care o iubesc. Sunt profund recunoscătoare tuturor celor care au făcut această experiență frumoasă și posibilă! (prof. I.M.S.)
Această experiență a fost foarte utilă pentru copii deoarece au avut ceva de învățat și chiar ne bucurăm pentru asta. Dorim să mulțumim atât cadrelor didactice, cât și persoanelor din Mobility Friends pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă. (E.M.)
Prof. Iulia Maria Susan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cea de-a treia mobilitate Erasmus s-a desfășurat în Portugalia.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:21:03 Ora standard a Europei de Est