Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concerte de Paște în județul Bihor

„Lumină din Lumină”

Concerte de Paște în județul Bihor

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat joi (16 martie 2023), alături de Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, și Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, un proiect dedicat Sărbătorilor Pascale.

În perioada 19 martie - 9 aprilie, Consiliul Județean Bihor, Filarmonica de Stat Oradea și Centrul de Cultură al Județului Bihor, în colaborare cu 10 primării, Episcopia Ortodoxă și Episcopia Greco-Catolică, organizează o serie de evenimente sub numele „Lumină din Lumină".
În cadrul acestor evenimente se vor interpreta, de către artiști populari, interpreți de muzică clasică și coruri bisericești, pricesne și cântări specifice acestei perioade. De asemenea, se vor recita psalmi, poezii și imnuri cu tematică creștină.
De ce aceste evenimente? E vorba de refacerea legăturii profunde dintre ființa umană și divinitate, legătură care a fost ruptă prin păcatul primar. În esență, vorbim de lumina pe care Iisus ne-o aduce prin înviere și ne îndeamnă și pe noi să fim părtași. De 2000 de ani încoace, oamenii rememorează sub diferite forme de manifestare această realitate în perioada postului Paștelui și în perioada Sărbătorilor Pascale. Facem acest lucru generație după generație, prin emoții și cântări", a explicat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
E binevenită această colaborare, pentru că este o deschidere a Filarmonicii dincolo de Oradea, participând și în alte zone ale județului. Noi o vom susține în cadrul programelor din 6, 7 și 8 aprilie pe soprana Ramona Bolojan. În unele locații vom avea un grup din cadrul corului care va interpreta pricesne preluate din popor. Una dintre artistele lirice ale corului Filarmonicii de Stat Oradea, doamna Ancuța Pop Măslină, va interpreta, de asemenea, câteva pricesne în cadrul unui concert", a precizat Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea.
Seria de evenimente va debuta în data de 19 martie în localitatea Husasău de Criș, la Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și GavrilCorul de copii al bisericii și alți cinci artiști vor interpreta cântări bisericești. Proiectul „Lumină din lumină" se va încheia la Teatrul „Regina Maria" din Oradea în data de 9 aprilie.
Concertele vor avea loc în zece localități din județul Bihor: Husasău de Criș, Beiuș, Ștei, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd, Salonta, Marghita și Oradea. Printre artiștii care se alătură proiectului se numără Daniela Nane, Paula Hriscu, Ramona Bolojan și Maria Coman.
În cadrul concertelor, veți auzi interpretări inedite ale pricesnelor, pricesne despre care unele cercetări spun că s-au împământenit ca tradiție în Ardeal. Ne dorim să subliniem acest dramatism prin care omul, spiritualitatea umană, ajunge la momentul de a se căi, adică își dorește învierea, noutatea. Ne dorim să aducem în fața bihorenilor artiști locali, în mod special, pentru că avem valori acasă, dar vom avea colaborări și cu artiști din exterior", a adăugat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Programul „Lumină din Lumină"
 1.Husasău de Criș, 19 martie, ora 12
La Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Husasău de Criş    Corul de copii al Bisericii Ortodoxe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Husasău de Criș, Lorena Ianţa, Andreea Drugaş, Aurica Vaida, Oana Berdie, Alexandra Secan
2.Beiuș, 26 martie, ora 11.30
La Biserica Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir din Beiuș        Corul Bisericii Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir,  din Beiuș, Corul Liceului Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcas din Beiuș, Corina Szatmari,  Andreea Chișe
3.Ștei, 26 martie, ora 16
La Biserica Ortodoxă din Ștei
Corul Școlii Gimnaziale Miron Pompiliu din Ștei, Corul profesorilor de la Școala Gimnazială Miron Pompiliu din Ștei, Liceul Tehnologic Unirea din Ștei, Marcela Merce, Colegiul Național Avram Iancu, Sabău Andra, preoții de la Mănăstirea Izbuc, Iuliana Tătar, Corina Szatmari, Andreea Chișe
4.Șuncuiuș, 2 aprilie, ora 11.30
La Biserica Ortodoxă din Şuncuiuş          
Grupul de copii de la Liceul Tehnologic din Şuncuiuş, Grupul de elevi de la Şcoala Gimnazială din Bulz, Corul Bisericii Ortodoxe din Șuncuiuș, Corul Bisericii Ortodoxe din Valea Mare, Oana Berdie, Alexandra Secan, Andrei Corb, Anastasia Ianc
5.Roșia, 2 aprilie, ora 12
La Biserica Ortodoxă din Roşia (Lista cu artiștii este în curs de definitivare.)
6.Oșorhei, 2 aprilie, ora 12
La Biserica Ortodoxă din Oşorhei
Corul Bisericii ortodoxe din Oşorhei, Lavinia Chifor, Ioana Urs, Corina Szatmari, Ciprian Zopota
7.Aleșd, 2 aprilie, ora 15
La Biserica Ortodoxă din Alesd    
Corul Glasul credinței din Biserica Aleșd, Grupul coral mixt al Parohiei Ortodoxe Borod, Corul Colegiului Alexandru Roman din Aleșd, Corul Liceului Teoretic Constantin Șerban din Alesd, Ina Rus, Mihuț Casian, Ianc Anastasia, Daiana Marusca, Corala Bisericii Alesd, părintele Ovidiu Bocșan, Liceul Teoretic Gabriel Țepelea din Borod, Ramona Bolojan, Ioana Urs, Lavinia Chifor, Andrei Corb
8.Salonta, 7 aprilie, ora 17
La Casa de Cultură Zilahy Lajos din Salonta      Ramona Bolojan, Daniela Nane, Maria Coman, Paula Hriscu, Vlad Tătaru: la toacă
9.Marghita,   8 aprilie, ora 18
La Casa de Cultură din Marghita
Paula Hriscu, Ramona Bolojan, Daniela Nane, Antonela Buţiu, Maria Coman, Mădălina Tegzeș, Emilia Borza Șugar, Vlad Tătaru: la toacă
10.Oradea, 9 aprilie, ora 19
La Teatrul Regina Maria din Oradea      
Corul Liceului Greco-Catolic din Oradea, Ramona Bolojan, Corul Parohiei Ortodoxe Oradea - Nufărul Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, Daniela Nane, Antonela Buţiu, Maria Coman, Paula Hriscu, Vlad Tătaru, la toacă.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:31 Ora de vară a Europei de Est