Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concerte de Paște în județul Bihor

„Lumină din Lumină”

Concerte de Paște în județul Bihor

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat joi (16 martie 2023), alături de Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, și Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, un proiect dedicat Sărbătorilor Pascale.

În perioada 19 martie - 9 aprilie, Consiliul Județean Bihor, Filarmonica de Stat Oradea și Centrul de Cultură al Județului Bihor, în colaborare cu 10 primării, Episcopia Ortodoxă și Episcopia Greco-Catolică, organizează o serie de evenimente sub numele „Lumină din Lumină".
În cadrul acestor evenimente se vor interpreta, de către artiști populari, interpreți de muzică clasică și coruri bisericești, pricesne și cântări specifice acestei perioade. De asemenea, se vor recita psalmi, poezii și imnuri cu tematică creștină.
De ce aceste evenimente? E vorba de refacerea legăturii profunde dintre ființa umană și divinitate, legătură care a fost ruptă prin păcatul primar. În esență, vorbim de lumina pe care Iisus ne-o aduce prin înviere și ne îndeamnă și pe noi să fim părtași. De 2000 de ani încoace, oamenii rememorează sub diferite forme de manifestare această realitate în perioada postului Paștelui și în perioada Sărbătorilor Pascale. Facem acest lucru generație după generație, prin emoții și cântări", a explicat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
E binevenită această colaborare, pentru că este o deschidere a Filarmonicii dincolo de Oradea, participând și în alte zone ale județului. Noi o vom susține în cadrul programelor din 6, 7 și 8 aprilie pe soprana Ramona Bolojan. În unele locații vom avea un grup din cadrul corului care va interpreta pricesne preluate din popor. Una dintre artistele lirice ale corului Filarmonicii de Stat Oradea, doamna Ancuța Pop Măslină, va interpreta, de asemenea, câteva pricesne în cadrul unui concert", a precizat Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea.
Seria de evenimente va debuta în data de 19 martie în localitatea Husasău de Criș, la Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și GavrilCorul de copii al bisericii și alți cinci artiști vor interpreta cântări bisericești. Proiectul „Lumină din lumină" se va încheia la Teatrul „Regina Maria" din Oradea în data de 9 aprilie.
Concertele vor avea loc în zece localități din județul Bihor: Husasău de Criș, Beiuș, Ștei, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd, Salonta, Marghita și Oradea. Printre artiștii care se alătură proiectului se numără Daniela Nane, Paula Hriscu, Ramona Bolojan și Maria Coman.
În cadrul concertelor, veți auzi interpretări inedite ale pricesnelor, pricesne despre care unele cercetări spun că s-au împământenit ca tradiție în Ardeal. Ne dorim să subliniem acest dramatism prin care omul, spiritualitatea umană, ajunge la momentul de a se căi, adică își dorește învierea, noutatea. Ne dorim să aducem în fața bihorenilor artiști locali, în mod special, pentru că avem valori acasă, dar vom avea colaborări și cu artiști din exterior", a adăugat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Programul „Lumină din Lumină"
 1.Husasău de Criș, 19 martie, ora 12
La Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Husasău de Criş    Corul de copii al Bisericii Ortodoxe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Husasău de Criș, Lorena Ianţa, Andreea Drugaş, Aurica Vaida, Oana Berdie, Alexandra Secan
2.Beiuș, 26 martie, ora 11.30
La Biserica Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir din Beiuș        Corul Bisericii Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir,  din Beiuș, Corul Liceului Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcas din Beiuș, Corina Szatmari,  Andreea Chișe
3.Ștei, 26 martie, ora 16
La Biserica Ortodoxă din Ștei
Corul Școlii Gimnaziale Miron Pompiliu din Ștei, Corul profesorilor de la Școala Gimnazială Miron Pompiliu din Ștei, Liceul Tehnologic Unirea din Ștei, Marcela Merce, Colegiul Național Avram Iancu, Sabău Andra, preoții de la Mănăstirea Izbuc, Iuliana Tătar, Corina Szatmari, Andreea Chișe
4.Șuncuiuș, 2 aprilie, ora 11.30
La Biserica Ortodoxă din Şuncuiuş          
Grupul de copii de la Liceul Tehnologic din Şuncuiuş, Grupul de elevi de la Şcoala Gimnazială din Bulz, Corul Bisericii Ortodoxe din Șuncuiuș, Corul Bisericii Ortodoxe din Valea Mare, Oana Berdie, Alexandra Secan, Andrei Corb, Anastasia Ianc
5.Roșia, 2 aprilie, ora 12
La Biserica Ortodoxă din Roşia (Lista cu artiștii este în curs de definitivare.)
6.Oșorhei, 2 aprilie, ora 12
La Biserica Ortodoxă din Oşorhei
Corul Bisericii ortodoxe din Oşorhei, Lavinia Chifor, Ioana Urs, Corina Szatmari, Ciprian Zopota
7.Aleșd, 2 aprilie, ora 15
La Biserica Ortodoxă din Alesd    
Corul Glasul credinței din Biserica Aleșd, Grupul coral mixt al Parohiei Ortodoxe Borod, Corul Colegiului Alexandru Roman din Aleșd, Corul Liceului Teoretic Constantin Șerban din Alesd, Ina Rus, Mihuț Casian, Ianc Anastasia, Daiana Marusca, Corala Bisericii Alesd, părintele Ovidiu Bocșan, Liceul Teoretic Gabriel Țepelea din Borod, Ramona Bolojan, Ioana Urs, Lavinia Chifor, Andrei Corb
8.Salonta, 7 aprilie, ora 17
La Casa de Cultură Zilahy Lajos din Salonta      Ramona Bolojan, Daniela Nane, Maria Coman, Paula Hriscu, Vlad Tătaru: la toacă
9.Marghita,   8 aprilie, ora 18
La Casa de Cultură din Marghita
Paula Hriscu, Ramona Bolojan, Daniela Nane, Antonela Buţiu, Maria Coman, Mădălina Tegzeș, Emilia Borza Șugar, Vlad Tătaru: la toacă
10.Oradea, 9 aprilie, ora 19
La Teatrul Regina Maria din Oradea      
Corul Liceului Greco-Catolic din Oradea, Ramona Bolojan, Corul Parohiei Ortodoxe Oradea - Nufărul Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, Daniela Nane, Antonela Buţiu, Maria Coman, Paula Hriscu, Vlad Tătaru, la toacă.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:58 Ora standard a Europei de Est