Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele filmului istoric

În perioada 23 - 24 martie, la Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, vor avea loc

Zilele filmului istoric

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal organizează, în perioada 23 - 24 martie 2023, la sediul instituției muzeale din Strada Armatei Române nr. 1/A, Zilele filmului istoric - un nou concept cultural inițiat cu scopul de a surprinde modul în care funcționează mecanismele de propagandă și manipulare pe mai multe paliere ale societății, cu aplecare asupra perioadei comuniste.

  Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, 23 martie a.c., ora 14.30, în sala de conferințe a instituției muzeale, în prezența dlui Ilie Bolojan - președintele Consiliului Judeţean Bihor, dlui Gabriel Moisa - manager, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, dnei Adina Rențea - manager cultural, și a dlui Krizbai Béla  - director adjunct, Arhiva Naţională de Filme.
  Organizarea Zilelor filmului istoric de către instituția muzeală a fost gândită ca un eveniment menit să evalueze impactul cinematografiei în societatea românească în anii regimului comunist. Dincolo de plăcerea revederii unor realizări cinematografice din trecut, unul dintre scopurile urmărite este acela de a surprinde modul în care filmul istoric a fost utilizat ca instrument de propagandă. Ediția din acest an aduce pe ecranele instituției muzeale filmele Puterea și Adevărul(1972), regia Manole Marcus și Buzduganul cu trei peceți (1977), în regia lui Constantin Vaeni, cel din urmă fiind prezent în cadrul acestui eveniment.
 Selectarea celor două filme nu s-a făcut întâmplător, fiind considerate de către specialiști printre cele mai reprezentative din această perspectivă, iar invitații speciali ai acestui eveniment vor asigura o analiză pertinentă și avizată referitoare la mecanismele de propagandă din spatele acestora.
Prima zi este dedicată proiecției filmului Puterea și Adevărul, care va începe la ora 15.00, urmată de dezbaterea „Cinematografia românească - instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?", la care vor participa dr. Cristian Tudor Popescu, critic și istoric de film UCIN, doctor în cinematografie și media al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „ I.L. Caragiale", București, dr. Virgil Țârău, istoric, Facultatea de Istorie și Filosofie „Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca, și dr. Marian Țuțui, cercetător științific, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu", Academia Română, în timp ce moderator va fi dr. Gabriel Moisa - istoric, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal / Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.
Ziua a doua este dedicată filmului Buzduganul cu trei peceți, în regia lui Constantin Vaeni, și cuprinde proiecția de film, care va începe la ora 9.30, urmată de dezbaterea „Cinematografia românească - instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?" cu prezența dr. Gabriel Moisa, a lui Constantin Vaeni, regizorul filmului, a dr. Marian Ţuţui, rolul de moderator fiind de această dată atribuit dr. Virgiliu Ţârău.
  Ziua va fi întregită de o întâlnire cu cititorii, ce îl are protagonist pe Cristian Tudor Popescu, în dialog cu Dan-Liviu Boeriu, cu ocazia lansării volumului „Dumnezeu nu e mort | Interceptări. Note informative" a reputatului jurnalist și scriitor, eveniment care va avea loc la 15.30, tot la Muzeul Țării Crișurilor, la final fiind programată și o sesiune de autografe. Această întâlnire este organizată de Editura Polirom și Librăriile Humanitas, împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.
 Alese mulțumiri partenerilor acestui eveniment cultural unic, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, Centrul Național al Cinematografiei și Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română. Sponsor al evenimentului Plastor SA.
  Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri. Vă așteptăm cu drag!

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 06:59:21 Ora de vară a Europei de Est