Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Despre viitorul financiar al românilor

Conducerea Băncii Comerciale Române, în dialog cu țara!

Despre viitorul financiar al românilor

Aflați într-o călătorie prin țară, pentru un dialog sincer și deschis cu oamenii, companiile, comunitățile, președintele B.C.R., domnul Sergiu Manea și doamna vicepreședinte Dana Dima s-au aflat, ieri (9 martie 2023), în Oradea, unde s-au întâlnit atât cu angajații unei mari companii, cât și cu studenții economiști, dar și cu presa, la Ramada...

,,Noi credem foarte mult în România"...
... iar modul în care am înțeles să ne jucăm rolul este indisolubil legat de educație, spunea domnul președinte Sergiu Manea.
Avem o acțiune care a devenit parte din fibra noastră: să ducem educația financiară nu numai în fiecare clasă din România, în fiecare companie din România sau în fiecare gospodărie din România, dar vrem ca această educație financiară să devină baza fiecărei decizii financiare a fiecărui român"...
,,Educația este cheia prin care țara noastră va putea crea potențial"
Președintele vorbea despre educație pentru sustenabilitate și educația digitală. ,,Noi credem că educația este cheia prin care țara noastră va putea crea potențial și va putea trăi la acel potențial".
Vorbind de contextul internațional dificil în care trăim, în care după doi ani de pandemie, când întreg globul a fost ,,pus în întârziere", cum îi place președintelui să spună, a venit războiul. Iar în pofida tuturor dificultăților pe care acestea le-a generat, creșterea prețurilor la energie, fragmentarea sau ruperea lanțurilor de furnizare, schimbarea paradigmei înspre preț, înspre acces la anumite tipuri de resurse în România, în trimestrul III al anului trecut, s-a înregistrat o creștere economică condusă, pentru prima dată, de investiții. Și se întreba domnul Sergiu Manea cum să ducă, cum să facă cunoscut acest mesaj în România, în condițiile în care percepția populației este că suntem în pericol, că se întâmplă ceva (rău), că mâine o să explodeze ceva, că o să ne fie foarte-foarte rău... Cum batem această percepție?
Oradea și  Bihorul - exemple de bune practici!
În ceea ce ne privește pe noi, orădenii, bihorenii, domnul președinte e tranșant și categoric: ,,Pentru noi, Oradea este foarte importantă, și județul Bihor, dintr-un motiv foarte simplu, sunt exemple de bune practici, în formularea unei probleme, crearea unui plan și găsirea modalităților de finanțare. Cred că Oradea și județul Bihor ar putea deschide o școală de fonduri europene (de la A la Z). Vedem aici foarte multă investiție, nu numai în infrastructură, în mediu... Vedem preocupări absolut extraordinare, exemple extraordinare pe care le-am dori scalate la nivelul întregii țări, ține să sublinieze domnul președinte Sergiu Manea. Sunteți, probabil, primul beneficiar remarcabil din România a faptului că, capacități de producție critice încep să se mute într-o țară ca România, într-un județ ca Bihorul, care este o gazdă extraordinară pentru noi investiții și mă refer la Nokia". Și iar se întreabă președintele cum ar trebui să creăm o privire foarte-foarte pozitivă asupra lucrurilor pe care le facem bine; pentru că lucrurile pe care le facem prost le știm cu toții.
,,Cum învățăm inclusiv din succes și cum îl multiplicăm"?
Cum povestim despre ele așa încât să învățăm și din succes. Pentru că, de fapt, cred că asta e rețeta pentru viitor: cum învățăm inclusiv din succes și cum îl multiplicăm".
Privind spre 2022 și analizând lucrurile, președintele B.C.R. vede disciplina bugetară a statului român ca bună, spre foarte bună, după opinia domniei sale, chiar și cu o creștere semnificativă a deficitului balanței comerciale, dar în interiorul balanței, se vede care sunt factorii conducători, creșterea de prețuri pe lanțul de energie, dar, în același timp, se văd și foarte multe mașini și echipamente, care au dus la creșterea economică în zona investițiilor și acesta este un lucru bun. ,,Și eu sunt convins că vom produce și valoare, inclusiv valoare de export, astfel încât să începem să acoperim acest deficit al balanței de plăți, dacă ne vom organiza puțin mai bine".
,,Așteptăm în 2023 o inflație cu o singură cifră"
Despre inflație nu a dorit să vorbească. Și totuși a ținut să precizeze că în 2023, se așteaptă la o inflație cu o singură cifră, 8 la sută, inflația terminală și apropierea de zona de inflație de 1,5-3,5 la sută în trimestrul IV al anului 2024. ,,Ne așteptăm să avem piețe financiare stabile, atât din punct de vedere al cursului, cât și al dobânzilor", a conchis președintele B.C.R., domnul Sergiu Manea, fără a exclude din acest scenariu pragmatic, multiplele riscurile ce țin de modul cum vor evolua războiul și piețele de mărfuri, dar și consumul la nivel global.
,,Viziunea noastră ca și bancă este de a crește nivelul de educație financiară în România"
,,Viziunea noastră ca și bancă, definită în strategia băncii, este de a crește nivelul de educație financiară în România", a spus, la începutul intervenției sale, vicepreședintele Băncii Comerciale Române, doamna Dana Dima. În discursul său, domnia sa a punctat faptul că trebuie să se treacă tot mai mult de la teorie la practică. Iar în acest sens, începând de anul trecut, ,,în unitățile B.C.R. a pornit un program de a face consiliere financiară gratuită, un diagnostic financiar pentru oricare dintre clienții noștri, dar nu numai. Practic, acest program este deschis tuturor românilor care doresc să aibă un diagnostic financiar gratuit: despre bugetul familiei, despre evenimentele din familie, despre un plan, să-i spunem, al familiei pe termen mediu și lung, pentru că foarte mulți gândesc doar ceea ce se va întâmpla mâine, și nu ceea ce se va întâmpla peste 5, 10 sau 15 ani"... Aflăm că peste 60.000 de români au apelat la acest diagnostic financiar prin unitățile B.C.R. și că există un plan, un plan de evoluție pe care fiecare dintre clienți îl poate personaliza, iar mulți dintre români au început să aplice acest plan financiar (de protecție și de a economisi). ,,Din acest dialog, noi am învățat că trebuie să ajungem să putem oferi românilor posibilitatea de a economisi sume mici, foarte mici, vorbim despre o sută de lei... Iată că vorbim astăzi despre 50.000 de români care au decis să economisească sume mici... Educația se face în pași mici, nu în pași mari, iar modelul în care fiecare român înțelege să facă acest lucru este esențial".
În continuare, doamna vicepreședinte Dana Dima s-a referit la procesul de digitalizare a băncii.  
,,Investim de peste patru ani în digitalizare, dar nu pentru a elimina forța umană, ci pentru a oferi un timp de calitate clienților. Atunci când efortul nostru se îndreaptă nu în a număra bani și a folosi hârtie, dar a discuta cu un client, deja vorbim de o altă calitate a discursului".
,,A crește fără a avea o eficiență este cea mai mare greșeală"...
este de părere doamna Dana Dima. Noi nu am vrut, nu vrem și nu vom vrea să o facem. Tot ceea ce noi construim și ceea ce am construit în ultima perioadă se bazează pe eficiență, și pe calitate și pe încredere. Cele trei elemente conduc, de fapt, către acea bunăstare pe care ne-o dorim pentru toți cei care sunt alături de noi și care își doresc să fie alături de noi în continuare".
Decizii importante în favoarea clienților
În 2012, B.C.R. a luat decizia de a merge spre o creditare în lei, doar în lei. La momentul respectiv, a însemnat un efort din partea băncii, recunoaște vicepreședintele, dar a fost spre binele clienților, urmărind creșterea valutei pe piață. Cea de-a doua decizie importantă luată cu câțiva ani mai târziu a fost de a credita cu dobândă fixă. Și această decizie s-a dovedit a fi foarte bună pentru clienți, mai cu seamă în domeniul imobiliar, pe o perioadă foarte lungă, fiind protejați de creșterile de pe piața financiară.
,,Deci, misiunea noastră de incluziune financiară și de educație financiară este esențială"
La finalul discursului său, doamna vicepreședinte Dana Dina a făcut vorbire despre cea de-a doua componentă a misiunii B.C.R. cea de incluziune financiară. ,,Am deschis, anul trecut, un program pe care îl vom continua de a merge prin țară cu o agenție mobilă bancară, care este dotată cu tot ce înseamnă tehnologie online, cu echipamente multifuncționale de retragere și depunere atât în lei cât și în euro, dar și cu modelul de consiliere, în orașe mici, în comune, în sate, acolo unde au oamenii nevoie. Am pornit deja, noi numim o caravană, dar, de fapt, este o agenție mobilă... Ceea ce ne-a bucurat este modul în care românii au venit către noi și au pus întrebări. Ne-am bucurat că au fost companii mici care au venit către noi să-și deschidă un cont... A fost o probă de foc. A fost pentru noi un test dacă putem susține un astfel de proiect la nivel de țară...
Sperăm ca cei ce au nevoie de noi să poată găsi un sprijin. Deci, misiunea noastră de incluziune financiară și de educație financiară este esențială. Și pe aceste două elemente, aceste două axe, ne-am construit întreaga strategie pe următorii ani"..., a conchis doamna vicepreședinte Dana Dima.
Din echipa B.C.R. prezentă la Conferința de presă de la Ramada și care au avut intervenții au mai făcut parte: Ioana Trif, director executiv Centrul Corporate Oradea, Bogdan Dima, director regional Corporate Banat-Crișana, respectiv Marina Roman, director zonal Retail regional Retail.
B.C.R. a intrat în Cartea recordurilor cu Cea mai mare lecție de educație financiară din lume!
Nu putem încheia acest articol fără să nu subliniem faptul că în 2016, B.C.R. a lansat platforma de educație financiară ,,Școala de Bani" (alias Școala de Bani Bine Crescuți), cu a sa caravană - Școala de Bani pe roți (proiectul Filip); astăzi, platforma Școala de Bani a devenit aplicație web; iar în 31 octombrie 2018, B.C.R. a intrat în Cartea recordurilor cu Cea mai mare lecție de educație financiară din lume (la care au participat 13.230 de persoane din 25 de orașe din România, inclusiv din Oradea). Mulțumiri speciale doamnei Anca Alina Iliescu, coordonator al departamentului de Comunicare B.C.R. cu care am colaborat excelent în acei ani de glorie!
Ovidiu Dan     

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:30:43 Ora standard a Europei de Est