Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei studenți orădeni, de la programul de studiu Modă și Design Vestimentar, au făcut un film

Pentru a-și promova propriile creații,

Trei studenți orădeni, de la programul de studiu Modă și Design Vestimentar, au făcut un film

„La început a fost ideea... Perla e un simbol pentru ceva ce trebuie să piară, ca noi să ne bucurăm de frumusețea ei. Poate sună foarte filosofic, dar, de fapt, așa începe orice colecție, cu un gând", explică Larisa Gașca, studentă în anul II, în cadrul programului de studiu de Modă și Design Vestimentar al Facultății de Arte a Universității din Oradea.

Împreună cu colegii ei, Teodora Ciorna și Casian Kerezsi, Larisa a făcut, din „gândul ce suna foarte filosofic" o colecție de îmbrăcăminte. Mai mult, cei trei și-au integrat colecția vestimentară într-un concept, „O seară de bal", i-a spus Casian. „Cu o tentă foarte barocă", adaugă Teodora.
Ținute, film, decoruri, scenariu, fotografii, reprezintă un tot care, la început, a fost o „temă de casă". Casian explică: „La facultate ni s-a cerut să creăm ceva nou, pornind de la perlă și costumul baroc. Noi am încercat să aducem, lângă aceste elemente, alte câteva ce țin de modernitate: materiale, culori, forme noi". Cei trei studenți orădeni au desenat nu mai puțin de 28 de costume. Cinci dintre acestea au luat formă, în atelierele Facultății de Arte, și au prins viață, purtate fiind de autorii lor, în film.
Clipul „The Trendy Pearl Collection" are deja câteva sute de vizualizări și a fost realizat, la fel ca și fotografiile colecției, de Casian. El face film, fotografie, modă și croitorie. „O haină arată cu totul altfel în mișcare. Cu ajutorul acestui film, am vrut să arătăm cum se vede colecția noastră... «pe viu». E important să te afirmi", spune Casian. La rândul ei, Larisa zice că „filmul își propune să inducă o stare. Un film explică mai bine, povestește...". „Filmul e modul prin care transmitem ce am vrut noi să spunem cu aceste creații vestimentare. Imaginile acestea sunt mai mult decât dezvăluie o plimbare a manechinelor pe catwalk", adaugă Teodora.
Totul, de la ținute, la povestea filmului, „O seară de bal" - după cum spune Casian, la modele, muzică, decor... a fost muncă de echipă. „Povestea a fost ideea mea", zice băiatul. Teodora s-a gândit că decorul e musai să fie „un beci din Cetate". Atmosfera: „Barocă, dramatică, veche...", completează Teodora.
Până și faptul că, în anumite secvențe ale filmului, modelele par să meargă înapoi are un sens. „Aceste momente au fost anume gândite și montate așa pentru a sugera întoarcerea în timp, la epoca baroc", subliniază Casian.
„Remarcabil", spune lect. univ. dr. Mădălina Brașoveanu - coordonatoarea proiectului celor trei tineri artiști, despre munca lor. „Filmul face parte dintr-un proiect mai amplu, una din tematicile seminarului de Istoria Artei. Ne-am propus o reinterpretare contemporană a barocului, iar cei trei studenți au preluat elemente din acea perioadă și le-au transpus într-un stil contemporan. Filmul este un fel de reclamă pentru colecția lor, dar au mai făcut fotografii, afișe, schițe... Trebuie să vă spun că toți studenții au răspuns foarte bine la această temă a barocului", afirmă lect. univ. dr. Mădălina Brașoveanu. Ea a mai adăugat că lucrările tinerilor artiști, inspirate de epoca barocă, sunt atât de bune încât și-ar dori să organizeze, pentru ei, o expoziție în afara facultății, poate chiar la Palatul Baroc. (B.C.)
Filmul realizat de studenții Facultății de Arte a Universității din Oradea poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/cassiankereji/videos/913347636516700

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:07 Ora de vară a Europei de Est