Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reprezentanți ai Camerei de Comerț Americane în România și potențiali investitori, în vizită la Primăria Oradea

Primarul Florin Birta și Mircea Mălan, vicepreședintele C.J. Bihor, au primit

Reprezentanți ai Camerei de Comerț Americane în România și potențiali investitori, în vizită la Primăria Oradea

Primarul Florin Birta, împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, au primit luni, 27 februarie 2023, vizita reprezentanților Camerei de Comerț Americane - AmCham România și a unor potențiali investitori.

Delegația AmCham a fost condusă de președintele Ionuț Simion - manager Price WaterHouse Coopers (PwC) România. La întâlnire au participat și reprezentanții Serviciului Comercial al Ambasadei SUA în România, Thomas Hanson și Monica Eremia.
Schimbarea orașului a început cu accesarea de fonduri UE
„În ultimii 12-13 ani, am încercat să schimbăm fața acestui oraș, căutând mereu metode să îi facem pe cei care se nasc în Oradea să rămână aici, să nu plece în altă parte. În acest sens, s-a pus mare accent pe accesarea fondurilor europene, iar începând din 2008, am implementat proiecte de peste 650 milioane de euro, aceasta însemnând dezvoltare în domenii precum infrastructură, sănătate, transport public, zone pietonale. Parteneriatul care există acum între Primăria Oradea și Consiliul Județean este un alt element important, care va aduce o dezvoltare mult mai rapidă atât municipiului Oradea, cât și județului Bihor", a precizat primarul Florin Birta.
Acesta le-a vorbit apoi oaspeților despre deschiderea administrației locale față de investitorii privați, aspect care a făcut ca veniturile și bugetul orașului să crească semnificativ în ultimii ani. De asemenea, primarul a subliniat importanța Universității din Oradea, care școlarizează anual 20.000 de studenți, dar și importanța susținerii învățământului dual, menit să vină în sprijinul investitorilor cu forță de muncă specializată.
La întâlnirea de luni a participat și directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Alina Silaghi.
Așa cum se știe, componenta de dezvoltare constând în atragerea investitorilor privați  este meritul Agenției de Dezvoltare Locală.
În Oradea există deja patru parcuri industriale, fiind atrase investiții de peste 600 de milioane euro, alte investiții urmând să se concretizeze, fapt care va crește valoarea acestora la peste 1 miliard de euro.  Astfel, doar în parcurile industriale au fost create peste 10.000 de locuri de muncă în ultimii zece ani. 
Dezvoltarea județului - mobilitate, învățământ și promovare turistică
Mircea Mălan a punctat cele mai importante proiecte derulate de Consiliul Județean Bihor pe partea de mobilitate, aici amintind drumul expres Oradea - Arad, centurile metropolitane, dar și modul în care C.J. Bihor susține învățământul - în acest sens fiind dat ca exemplu proiectul campusului școlar. De asemenea, vicepreședintele Mălan s-a referit la proiectele de promovare turistică a Bihorului, menționând argumentele județului, care se remarcă prin apa geotermală de calitate, frumusețea Apusenilor, produsele sale tradiționale, precum și tradiții unice, cojocul de Beiuș fiind elocvent, în acest sens.  
Mircea Mălan a prezentat delegației cojocul de Bihor, care a ajuns cunoscut în lume după ce a inspirat în chip original piesele vestimentare prezentate de o celebră casă de modă.
De altfel, frumosul cojoc a și fost îmbrăcat în timpul întâlnirii de către unii dintre membrii delegației româno-americane.
Președintele Camerei de Comerț Americane în România: Sunteți dovada că omul sfințește locul
Unul dintre cei care au îmbrăcat cojocul de Bihor a fost și Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în România.
„Este o onoare pentru mine să mă aflu azi la Oradea. Am pentru dumneavoastră un singur cuvânt de apreciere: sunteți dovada că omul sfințește locul. Prin proiectele dumneavoastră ați adus prosperitatea municipiului Oradea, iar acum și locuitorilor județului. Trebuie să vă spun faptul că anul acesta este pentru noi unul aniversar, deoarece se împlinesc 30 de ani de la înființarea Camerei de Comerț Americane în România. Pe agenda noastră se află stimularea investițiilor americane în România, dar și a celor românești în America. În acest sens, am inițiat anul trecut un proiect inedit, acela de a ne întâlni cu primarii, cu reprezentanții comunităților locale de care aparțin membrii noștri", a precizat Ionuț Simion, președintele AmCham - Camera de Comerț Americană în România.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Reprezentanți ai Camerei de Comerț Americane în România și potențiali investitori, în vizită la Primăria Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:25 Ora de vară a Europei de Est