Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Doctorul Aumădoare”

O nouă premieră la Trupa Arcadia

„Doctorul Aumădoare”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria anunță o nouă premieră a stagiunii 2022-2023: „Doctorul Aumădoare", adaptare după Kornei Ciukovski, în regia lui Iulian Bulancea, care va avea loc duminică, 5 martie 2023, de la ora 11.00, la Sala Arcadia.

Textul pe care se bazează spectacolul Trupei Arcadia este inspirat din celebra carte a lui Kornei Ciukovski, unul dintre cei mai populari poeți ruși care a scris pentru copii. Datorită personajelor sale captivante și rimelor inventive a fost comparat cu autorul american pentru copii Dr. Seuss.
„Doctorul Aumădoare" face parte dintre cele mai cunoscute și îndrăgite povești pentru copii din literatura rusă, fiind tradusă și în alte limbi. Povestea plină de aventuri a Doctorului Aumădoare, care pleacă într-o lungă și senzațională călătorie până în Africa pentru a salva animalele bolnave, transmite celor mici importanța prieteniei, iubirii și respectului față de animale.
Dramatizarea, adaptarea și regia spectacolului sunt realizate de către Iulian Bulancea - care se află la cea de-a doua colaborare cu Trupa Arcadia, după ce a montat „Crăiasa Zăpezii și oglinda fermecată" - astfel încât acțiunea să conțină elemente potrivite culturii și vremurilor noastre. Iulian Bulancea reușește, atât prin fragmentele alese, cât și prin viziunea regizorală, să construiască o poveste dinamică, veselă și captivantă, în care personajele jucăușe și pline de energie vor stârni curiozitatea și admirația micilor spectatori.  
În echipa de creație îl regăsim și pe Dorin Griguță, care realizează cântecele și pe Răzvan Chendrean, în calitate de scenograf, butafor și pictor. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Florian Silaghi, Alexandru Pop, Armanca Serac, Igor Lungu, Andrei Fazecaș, Carina Bunea, David Constantinescu și Consuela Egyed.
Spectacolul este recomandat copiilor care au vârsta peste 4 ani.
Premiera este deja sold out. A doua reprezentație este programată în data de 11 martie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia, iar biletele pot fi achiziționate de la Agenția teatrului, deschisă marți și joi între orele 12.00-18.00, miercuri și vineri între orele 10.00-14.00 și sâmbătă între orele 11.00-13.00, on-line pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol de la Teatrul Arcadia (în limita locurilor disponibile).

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:33:28 Ora de vară a Europei de Est