Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Săptămâna dedicată Primăverii s-a încheiat

La Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal

Săptămâna dedicată Primăverii s-a încheiat

În perioada 21-24 februarie 2023, Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal a sărbătorit venirea primăverii prin organizarea a două programe de educație muzeală: „Dragobetele - Sărbătoarea iubirii, la Muzeu" şi „1 Martie călător îți aduce un mărțişor", la care au participat 344 de elevi.

Astfel, programul „Dragobetele - Sărbătoarea iubirii, la Muzeu", organizat la muzeele memoriale „Ady Endre" și „Iosif Vulcan", a dorit să aducă la lumină povestea de iubire a unor cupluri cunoscute: Ady Endre și Adel Brull - Leda, respectiv Mihai Eminescu și Veronica Micle. Totodată elevii și-au încercat inspirația scriind scrisori de dragoste pentru o persoană iubită și au făcut puzzle-uri care au înfățișat perechile de îndrăgostiți amintite. Atelierul s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor, aceștia participând în număr de 142.
La sediul Muzeului Țării Crișurilor și la cel al Muzeului Memorial „Aurel Lazăr" s-a desfășurat programul de educație muzeală „1 Martie călător îți aduce un mărțişor".  La Muzeul Țării Crișurilor au avut loc frumoasele ateliere de confecționat mărțișoare, de dăruit și de gustat (din materiale textile, ceramică și turtă dulce), care au readus în fața participanților modele și tehnici vechi de realizare a acestui îndrăgit simbol al primăverii și au fost susținute de meșterii populari din Bihor, Maria Boroș, Ana Florea și Anamaria Agoston. De asemenea, atelierul de confecționat felicitări de 1 Martie pentru mămici și bunici, organizat la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr",  a adus o reală bucurie pe fețele celor mici. În cadrul  acestui program ne-au trecut pragul 202 elevi care, sperăm noi, își vor surprinde în mod plăcut mamele si bunicile prin oferirea acestor mărțișoare speciale.
Partenerii acestor evenimente au fost: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor".
Mulțumim tuturor pentru participare!

Trimite email
luni, 3 februarie 2025, 20:17:58 Ora standard a Europei de Est