Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Invitație la o serată literară româno-franceză inedită

Miercuri, ora 18.00, la Librăria Cărturești din Lotus Center

Invitație la o serată literară româno-franceză inedită

Asociația „Pro Bambini" Oradea, Revista de Cultură „Familia" și Librăria Cărturești Oradea au plăcerea de a vă invita la o serată literară româno-franceză inedită.

În cadrul evenimentului, scriitorul, profesorul și jurnalistul francez Serge Grandvaux va citi un fragment din volumul său intitulat „Lettres à un ami motard".
Alături de autor, invitați speciali la acest eveniment sunt Raluca Mateiu (Institutul Francez Cluj-Napoca, director delegat interimar), Dora Zegrean (Institutul Francez Cluj-Napoca, responsabilă de cooperarea universitară) și Denis Bortiș (coordonator Francofilii orădeni).
Evenimentul va avea loc miercuri, 1 martie, de la ora 18.00, în Librăria Cărturești din Lotus Center Oradea.
Lecturi bilingve: Serge Grandvaux, Ioan F. Pop, Lucian Scurtu, Pașcu Balaci și Mihók Tamás.
Momente muzicale: Ioana Dascălu (vioară), Valentin Băliban (operator sunet)
Organizator: Crina Dobocan (președinte Asociația „Pro Bambini" Oradea)
Gazde eveniment: Cărturești Oradea, Revista de cultură „Familia"
Invitatul special din Franța a creat relații de prietenie și de sprijin pentru România încă de la căderea Regimului Comunist. Acesta, alături de Asociația O.V.R  Operațiunea satelor românești), a oferit sprijin județului nostru. Astfel, timp de peste 25 de ani, acesta a sprijinit cu haine, alimente, medicamente, rechizite școlare comunitățile din Mișca și Chișlaz. Totodată, alături de prietenii săi francezi, a fondat Asociația „Un Canton pentru un sat" cu sprijinul căreia a trimis convoaie umanitare și a dotat cu o ambulanță 4x4 o furgonetă de reanimare pentru spitalul din Marghita, un cabinet dentar complet, materiale agricole, materiale informatice și cursuri de inițiere. „De fiecare dată un camion semi-remorcă de 40 de tone a plecat spre România, alături de un grup de cinci până la opt persoane", a spus Serge Grandvaux.
„Prima mea călătorie are loc în august 1990. Un jurnalist vine din Oradea pentru un reportaj. Devenim prieteni, îl cheamă Alexandru Szanto. Timp de mulți ani, îi trimit faxuri săptămânale pentru jurnalul său din vremea aceea, Erdei Naplo. Am publicat o antologie. Totul a fost complicat. Nu exista internet. Comunicarea s-a petrecut prin fax, care funcționa foarte rău în România. Era nevoie de autorizări din partea Ministerului Român de Sănătate, Ambasada României la Paris, a celei din Germania, din Austria și din Ungaria pentru a putea trece cu convoiul umanitar. Nu exista nici Uniunea Europeană. Stăteam câte cinci-șase ore în așteptare la vamă, uneori chiar mai mult (o dată am stat 11 ore). Am creat relații de prietenie. Unii ne și întoarcem în mod regulat de câteva ori pe an. Am promovat România unor grupuri de motocicliști cu anumite călătorii în această țară pe care o ador. Îmi aduc des prietenii aici. La prietenul meu Misi și la soția acestuia Suzan „mă simt ca acasă" la Mișca. Cu regretatul meu prieten Costi (Dangoglu) organizam expoziții fotografice în România pentru mine, precum și în Franța pentru el, iar în Moldova pentru amândoi", a mai adăugat Serge.
Crina Dobocan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:56 Ora de vară a Europei de Est