Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Dragobetele și alaiul zânelor”… la Ștei

Dragobetele în tradiția românească

,,Dragobetele și alaiul zânelor”… la Ștei

,,În tradiția românească, Dragobetele marca începutul primăverii. Era momentul în care natură renăștea la viață. Credințele populare referitoare la această sărbătoare sunt multe. Astfel, în popor se spunea că cei care participă la ziua lui Dragobete vor fi feriți de boli și mai ales de febră și că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelșugat. Odinioară, de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și peste tot se putea auzi zicala: ,,Dragobetele sărută fetele"!

    Așadar, din dorința de a păstra și transmite tinerei generații tradițiile noastre populare, joi, 23.02.2023, dascălii Școlii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" Ștei au pregătit un spectacol la care au participat elevii școlii, părinți și profesori, precum și invitați de onoare: inspectori școlari, doamnele prof. Camelia Dume și Liana Moruț, dar și directorul C.C.D. Bihor, domnul prof. Alin Ștefănuț.
     Momentele care s-au derulat pe parcursul a două ore au avut ca numitor comun iubirea. ,,Iubirea e Dumnezeu şi Dumnezeu este iubire. Această forţă explică totul şi oferă sens vieţii", spunea marele fizician Albert Einstein.
       În prima parte a programului s-au oglindit tradiția și simbolistica Dragobetelui, un Cupidon al folclorului românesc. Activitatea a fost prezentată de elevii Gruie Ana-Maria (a VII-a B) și Parasca Ianis (a VII-a C). Despre frumosul Dragobete și obiceiurile care s-au țesut în jurul acestei sărbători, elevii clasei a V-a A, coordonați de d-na bibliotecară Ileana Tomescu, cu sprijinul doamnei prof. Golița Anca, au prezentat sceneta Dragobetele și alaiul zânelor. Momentul a fost urmat de un joc popular din Bihor, prezentat de școlarii clasei  I A, coordonați de prof. Țoța Felicia, iar grupul de elevi al clasei a V-a C i-a susținut cu strigături, coordonați de d-na prof. Miara Angelica. Activitatea cultural-artistică a continuat cu două cântece ,,La oglindă" și ,,Înflorit-o ruguțu", interpretate de școlari din clasa a V-a C, și de Andra Ciotea, coordonați de prof. Miara Angelica și Merce Sanda. Momentul de suflet creat a continuat cu un altul liric, în care prof. Simona Pantea și Ioana Toth, precum și cinci elevi, Nica Alessia (VI B), Bota Alexandra (VI A), Haneș Adelina, Laza Daiana și Moghiș Betrice (V B) au recitat din creațiile lirice ale d-nei profesor Miara Angelica, adunate într-o carte, care urma să fie lansată chiar de Dragobete.
    Tot sub semnul iubirii, al veseliei și al tineretii, ne-a fost prezentată sceneta umoristică ,,Măi, bădiță",coordonată de prof. Bunta Cristian, iar eleva Andru Karina (VI A) ne-a cucerit cu cântecul ,,Mai frumoasă", profesor îndrumător Bunduruș Natalia.
    La finalul, am fost plăcut surprinși de grupul vocal al dascălilor școlii (Popa Danisa, Petruse Maria, Fărcanea Ioana, Merce Sanda, Toth Ioana, Miara Angelica, Țoța Felicia, Ciotea Andreea, Bogoșel Voichița, Tomescu Ileana, Coroiu Emanuel și Fășie Romulus) care ne-a bucurat inimile cu cântecul ,,Mociriță cu trifoi".
Manifestarea dedicată iubirii a continuat cu un alt eveniment cultural, lansarea de carte a doamnei profesor Angelica Miara, intitulată ,,Mitruț și prietenii lui".
Tomescu Ileana
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Dragobetele și alaiul zânelor”… la Ștei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:08 Ora de vară a Europei de Est