Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Experiență europeană în domeniul învățământului pentru profesori

Dascăli salontani în capitala andaluziană

Experiență europeană în domeniul învățământului pentru profesori

Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta depune eforturi susținute pentru a oferi elevilor și profesorilor practică de specialitate și stagii de perfecționare în cadrul unor mobilități internaționale.

Ultimul stagiu s-a desfășurat în capitala Andaluziei, la Sevilla (Spania) și a fost definit drept o mobilitate de „Job Shadowing" - un tip de instruire constând în experimentarea modului de lucru într-un anumit domeniu, prin asistarea unui lucrător în acel domeniu, în altă parte decât la propriul loc de muncă.
Marea familie a Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta se bucură de beneficiile unei noi finanțări în cadrul Programului Erasmus+, având ca beneficiari atât elevii informaticieni, cât și două grupuri de profesori de Informatică. Dintre grupurile de profesori, unul a finalizat recent un stagiu de „Job Shadowing" la Sevilla, iar al doilea urmează să participe la un curs de formare și perfecționare la Barcelona. Acest proiect este al doilea din prezenta acreditare Erasmus+, grantul total al celor trei mobilități aferente fiind de 82.185 euro.
Derulat la Sevilla (Spania) pe o durată de cinci zile, stagiul de „Job Shadowing" (instruire prin asistență) a fost facilitat de către firma Cesur - Centro Oficial de Formacion Profesional, prin intermediul organizațiilor intermediare Euromind și Idevelop. Desfășurat în intervalul 13-17 februarie 2023, activitatea i-a avut ca participanți pe cadrele didactice ale colegiului salontan, având specialitatea Informatică: Dana Canahai, Florentina Galea și Illyes Lajos-Demeter.
Profesorii de informatică au avut prilejul de a-și completa instruirea vizând aplicarea metodelor moderne de predare la clasă, și-au îmbogățit deprinderile privind metodologia predării disciplinelor profesionale într-o limbă străină (spaniolă și engleză), s-au familiarizat cu diferențele și asemănările dintre sistemul educațional spaniol și sistemul educațional românesc, și-au completat experiența anterioară cu o mai mare varietate de metode pentru creșterea interesului elevilor față de subiectul în discuție și au observat maniera de adaptare a metodelor de predare la public.
Printre activitățile la care au participat se numără întâlniri și discuții elaborate cu profesorii și cu elevii spanioli, studierea planurilor de învățământ și vizualizarea unor planificări calendaristice, asistențe la ore și la diferite sesiuni de prezentări. Pe parcursul desfășurării stagiului, profesorii din România au fost permanent asistați de către tutorii de stagiu, doamnele Maria Paz Luque Marquez de la școala Cesur, respectiv Marta Garcia de la compania Euromind - Idevelop.
Derularea proiectului din cadrul Programului Erasmus+ continuă prin implementarea, la începutul lunii aprilie, a stagiului de formare a profesorilor la Barcelona, urmând, în luna august 2023, mobilitatea VET a elevilor informaticieni de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta.
Dana-Maria Canahai
Andrei Ovidiu Petrache

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:24 Ora de vară a Europei de Est