Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cadoul-bijuterie al Reginei Elisabeta, scos la licitație

Pe 23 februarie,

Cadoul-bijuterie al Reginei Elisabeta, scos la licitație

O prețioasă bijuterie care a fost dăruită de Regina Elisabeta familiei Launay din Iași, proprietara casei care găzduia protipendada societății românești, este scoasă la licitație pe 23 februarie 2023, alături de alte 249 de bijuterii vintage și contemporane.

Pandantivul din aur bicolor și argint, decorat cu perle, are prețul de pornire de 2.000 de euro, și a fost realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Prima oară, când vin la Iași Regele Carol și Regina Elisabeta, după proclamarea Regatului, participă la un banchet la casa Launay. Atunci bătrânul Launay e prezentat Regelui, care, cu mâna sa i-a atârnat pe piept decorația Bene Merenti cl. I-a, iar după plecarea Suveranilor din Iași, Launay a primit de la Rege un splendid ceas de aur cu lanț, iar soția sa de la Regină deosebitul pandantiv care este scos la licitație pe 23 februarie. Astfel de piese rare sunt asociate unei perioade istorice sau culturi și sunt considerate obiecte investiționale ce își potențează valoarea financiară în timp, fiind purtate pentru a exprima rangul social sau pentru a atrage atenția.
Pornind de la exemplul primului cuplu regal al României, regele Carol I și regina Elisabeta, contemporanilor le sunt recomandate peste 200 de bijuterii-inspirație pentru cadourile din luna iubirii sau de Mărțișor, care vor adăuga o notă de eleganță și stil oricărei ținute. În licitația din 23 februarie se găsesc bijuterii ce diferă atât în termeni de stil, design, materiale rare, cât și în termeni de valoare și semnificație culturală. O apariție impresionantă este setul Cartier „Delices de Goa", format din colier și pandantiv, decorate cu diamante, turcoaze și ametiste, care are prețul de pornire de 12.000 de euro. Pe de altă parte, în licitația din 23 februarie, care va avea loc în ajunul Zilei tradiționale a iubirii la români - Dragobete, sunt scoase la vânzare și bijuterii cu prețuri de doar câteva sute de euro. Un accesoriu-simbol este perechea din cercei din aur alb, decorată cu smaralde, care are prețul de pornire de doar 100 de euro ori impozantul inel din argint, decorat central cu topaz anturat de trei rânduri de safire albe, ce are prețul de pornire de 200 de euro. Astfel, bijuteriile contemporane sunt mai accesibile, iar valoarea lor este mai puțin legată de perioada istorică sau de proveniența culturală, ci mai mult de design, calitatea materialelor și popularitatea creatorului.  
Totodată, cea mai valoroasă piesă a licitației este brățara tennis din aur alb, decorată cu diamante. Prețul de pornire al bijuteriei este de 20.000 de euro și este considerată un accesoriu contemporan, potrivit oricărui stil sau ținute, dar și o piesă investițională, având în vedere prețul diamantelor care a crescut exponențial în ultimii 2 ani. Acestuia i se adaugă și alte seturi de bijuterii ce pot fi oferite în luna iubirii: setul din aur alb, format din colier și inel, decorat cu diamante, tsavorite și safire, care are prețul de pornire de 6.000 de euro sau setul din aur, format din colier și brățară, decorat cu safire caboșon și diamante, care are prețul de pornire de 7.000 de euro.
Casa de Licitații A10 by Artmark oferă și posibilitatea probării bijuteriilor, care se află în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță. Pentru acele bijuterii ce se adjudecă pentru sume importante, Casa de Licitație oferă posibilitatea participanților la licitațiile de bijuterii, inclusiv la evenimentul din 23 februarie, să achite cu plata în rate, pe o perioadă de cel mult 12 luni. La evenimentul „Eclipse of the Heart - Licitația de Mărțișor, inclusiv o selecție de bijuterii de epocă" se poate participa fizic, în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și on-line, pe platforma Artmark Live 2.0, după deschiderea unui cont online pe artmark.ro.
Alina Panico

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:31 Ora standard a Europei de Est