Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cadoul-bijuterie al Reginei Elisabeta, scos la licitație

Pe 23 februarie,

Cadoul-bijuterie al Reginei Elisabeta, scos la licitație

O prețioasă bijuterie care a fost dăruită de Regina Elisabeta familiei Launay din Iași, proprietara casei care găzduia protipendada societății românești, este scoasă la licitație pe 23 februarie 2023, alături de alte 249 de bijuterii vintage și contemporane.

Pandantivul din aur bicolor și argint, decorat cu perle, are prețul de pornire de 2.000 de euro, și a fost realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Prima oară, când vin la Iași Regele Carol și Regina Elisabeta, după proclamarea Regatului, participă la un banchet la casa Launay. Atunci bătrânul Launay e prezentat Regelui, care, cu mâna sa i-a atârnat pe piept decorația Bene Merenti cl. I-a, iar după plecarea Suveranilor din Iași, Launay a primit de la Rege un splendid ceas de aur cu lanț, iar soția sa de la Regină deosebitul pandantiv care este scos la licitație pe 23 februarie. Astfel de piese rare sunt asociate unei perioade istorice sau culturi și sunt considerate obiecte investiționale ce își potențează valoarea financiară în timp, fiind purtate pentru a exprima rangul social sau pentru a atrage atenția.
Pornind de la exemplul primului cuplu regal al României, regele Carol I și regina Elisabeta, contemporanilor le sunt recomandate peste 200 de bijuterii-inspirație pentru cadourile din luna iubirii sau de Mărțișor, care vor adăuga o notă de eleganță și stil oricărei ținute. În licitația din 23 februarie se găsesc bijuterii ce diferă atât în termeni de stil, design, materiale rare, cât și în termeni de valoare și semnificație culturală. O apariție impresionantă este setul Cartier „Delices de Goa", format din colier și pandantiv, decorate cu diamante, turcoaze și ametiste, care are prețul de pornire de 12.000 de euro. Pe de altă parte, în licitația din 23 februarie, care va avea loc în ajunul Zilei tradiționale a iubirii la români - Dragobete, sunt scoase la vânzare și bijuterii cu prețuri de doar câteva sute de euro. Un accesoriu-simbol este perechea din cercei din aur alb, decorată cu smaralde, care are prețul de pornire de doar 100 de euro ori impozantul inel din argint, decorat central cu topaz anturat de trei rânduri de safire albe, ce are prețul de pornire de 200 de euro. Astfel, bijuteriile contemporane sunt mai accesibile, iar valoarea lor este mai puțin legată de perioada istorică sau de proveniența culturală, ci mai mult de design, calitatea materialelor și popularitatea creatorului.  
Totodată, cea mai valoroasă piesă a licitației este brățara tennis din aur alb, decorată cu diamante. Prețul de pornire al bijuteriei este de 20.000 de euro și este considerată un accesoriu contemporan, potrivit oricărui stil sau ținute, dar și o piesă investițională, având în vedere prețul diamantelor care a crescut exponențial în ultimii 2 ani. Acestuia i se adaugă și alte seturi de bijuterii ce pot fi oferite în luna iubirii: setul din aur alb, format din colier și inel, decorat cu diamante, tsavorite și safire, care are prețul de pornire de 6.000 de euro sau setul din aur, format din colier și brățară, decorat cu safire caboșon și diamante, care are prețul de pornire de 7.000 de euro.
Casa de Licitații A10 by Artmark oferă și posibilitatea probării bijuteriilor, care se află în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță. Pentru acele bijuterii ce se adjudecă pentru sume importante, Casa de Licitație oferă posibilitatea participanților la licitațiile de bijuterii, inclusiv la evenimentul din 23 februarie, să achite cu plata în rate, pe o perioadă de cel mult 12 luni. La evenimentul „Eclipse of the Heart - Licitația de Mărțișor, inclusiv o selecție de bijuterii de epocă" se poate participa fizic, în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și on-line, pe platforma Artmark Live 2.0, după deschiderea unui cont online pe artmark.ro.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:17:49 Ora de vară a Europei de Est