Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiul I la Concursul de poezie organizat de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta

Premiul I la Concursul de poezie organizat de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta (director, prof. Florentina Galea) a primit premiul I la Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet", ediția 2023.

Anul acesta, concursul aflat la ediția a II-a, a avut ca temă „Spațiul și timpul copilăriei".
Tânărul poet salontan Andrei Ovidiu Petrache, elev în clasa a XI-a C la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta (profesor coordonator Roxana Ilieș), a fost singurul reprezentant al orașului nostru la secțiunile de poezie în limba română și poezie în limba engleză. În urma jurizării, organizatorii au acordat elevului Andrei Ovidiu Petrache premiul I pentru creația lirică „Copilărind copilărește", la secțiunea de poezie în limba română, ciclul liceal.
Andrei Ovidiu Petrache este singurul elev din ciclul liceal din județul Bihor care, făcând cinste orașului Salonta și Colegiului Național „Teodor Neș", obține aprecierile unanime, la superlativ, ale juriului și ale organizatorilor ediției 2023 la Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet".
Astfel, în mai puțin de un an, poeziile lui Andrei au fost premiate la Paris (Franța) - premiul I din 500 de poezii jurizate în marea finală; premiul I pe județ și premiul III la nivel național pentru creațiile lirice apreciate de juriul Concursului Național de Literatură și Jurnalism Sportiv „Un condei numit fair-play" - eveniment organizat la București de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (C.O.S.R.), prin Academia Olimpică Română (A.O.R.), cu sprijinul Ministerului Educației și al Departamentului Solidarității Olimpice din cadrul Comitetului Internațional Olimpic; premiul I la Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet", ediția 2023, eveniment cultural organizat de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor și Colegiul Național „Mihai Eminescu" din Oradea. Pentru aceste rezultate remarcabile, Török László - primarul municipiului Salonta, i-a acordat lui Andrei Diploma de onoare a orașului Salonta.
Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet" - ediția 2023 le-a oferit elevilor, indiferent de vârstă, posibilitatea de a redacta poezii în limbile română, maghiară și engleză. Au participat 211 elevi din Bihor, din toate categoriile de vârstă, de la 17 școli din județul nostru (141 de elevi din Oradea și 70 de elevi din alte localități). Dintre aceștia, 149 de elevi au concurat pentru premierea poeziilor în limba română, 26 pentru cele în limba maghiară și 36 pentru poezii în limba engleză.
Din comisia de jurizare au făcut parte: dr. Ioan F. Pop (muzeograf la Muzeul Memorial ,,Iosif Vulcan" din Oradea), dr. Ioana Trempe (profesor la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea), Raluca Ciocortaș (profesor la Școala Gimnazială Nr. 1 din Sântandrei), Lavinia Ungureanu (muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor Oradea) - pentru secțiunea în limba română; Raluca Ciocortaș (profesor la Școala Gimnazială Nr. 1 Sântandrei) și Lavinia Ungureanu (muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor Oradea) - pentru secțiunea în limba engleză; Kecse Gabriella (inspector şcolar pentru limba şi literatura maghiară, cu atribuții suplimentare în fișa postului și pentru limba și literatura maternă germană) și doamna Tanko Veronika-Zita (inspector şcolar pentru învăţământ primar limba maghiară, cu atribuţii suplimentare în fişa postului şi pentru educaţie timpurie limba maghiară și limba germană, învăţământ primar limba germană) - pentru secțiunea în limba maghiară.
Miercuri, joi şi vineri - festivitățile de premiere
Festivitățile de premiere, programate pentru ora 13.00, vor avea loc astfel: miercuri, 22 februarie 2023, la Muzeul Memorial ,,Iosif Vulcan" din Oradea - pentru secțiunea în limba română; joi, 23 februarie 2023, la Muzeul Memorial ,,Ady Endre" din Oradea - pentru secțiunea în limba maghiară; vineri, 24 februarie 2023, la Colegiul Național „Mihai Eminescu" din Oradea - pentru secțiunea în limba engleză.
Detalii despre acest eveniment puteți afla accesând adresele de internet ale revistei digitale a Casei Corpului Didactic Bihor - schoolbit.ro/2023/02/17/castigatorii-concursului-viata-prin-ochi-de-poet-editia-a-ii-a-2023 sau pagina Muzeului Țării Crișurilor din Oradea - www.facebook.com/MuzeulTariiCrisurilor.
În foto: Andrei Ovidiu Petrache și Török László, primarul municipiului Salonta 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:33 Ora de vară a Europei de Est