Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cum poate un tablou să înceapă o colecție și să genereze venit

Efectul domino

Cum poate un tablou să înceapă o colecție și să genereze venit

Este cazul artei care are capacitatea de a produce o colecție, pe de o parte, și de a fi o alegere inteligentă în diversificarea portofoliului de investiții ori să ofere protecție împotriva inflației, pe de altă parte.

Mai mult, arta contemporană, prin natura ei provocatoare și cu o capacitate mai mare de a-și crește valoarea a înregistrat, în ultimii ani, o cerere tot mai mare din partea colecționarilor și a investitorilor, în vederea obținerii unui mix de colecție personal și actual. Astfel, lucrările unor artiști români contemporani celebri, cum ar fi: Corneliu Baba, Georges Mazilu, Alexandru Ciucurencu, Sabin Bălașa, Adrian Ghenie sau Felix Aftene au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor în ultimii ani. Aceiași artiști se găsesc în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană organizată de Casa de Licitații A10 by Artmark marți, pe 21 februarie 2023, fiind un moment oportun pentru colecționari sau investitori să intre în posesia unor importante opere semnate de artiști români contemporani renumiți sau în ascensiune. Mai jos sunt doar câteva exemple care pot crea colecția râvnită și care, în timp, pot aduce un câștig financiar din creșterea cotației de piață.
În topul preferințelor rămâne Adrian Ghenie, fiind și vârful licitației din 21 februarie. Un ulei de Ghenie, de relativ mari dimensiuni, inspirat din istoria și senzațiile pe care i le trezește Europa de Est, are în licitație o estimare de 60-90 de mii de euro. Adrian Ghenie se bucură de o vastă reprezentare în afara granițelor României, iar lucrările sale sunt incluse în colecții precum: Muzeul Georges Pompidou Paris, Muzeul de Artă Modernă San Francisco, Centrul de Artă Contemporană Malaga ori The Hammer Museum Los Angeles.
O apariție deosebită în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană este „Natura statică cu trandafiri și albume de artă". Opera, semnată de Alexandru Ciucurencu, provine din colecția istorică a compozitorului Ion Dumitrescu, deținută până în anul 1994, și poartă dedicația artistului - „Lui Ion, 7.I.(1)952". Armonioasa lucrare are o estimare de 12-18 mii de euro. Universul lui Sabin Bălașa poate întregi orice colecție, iar opera „Zâna zorilor" poate plăcea oricărei generații. Lucrarea a fost realizată în 1973 și are prețul de pornire de 10.000 de euro. Un artist apreciat de colecționari și care a urmat un trend de creștere în ultimii ani este Felix Aftene. Lucrările semnate de acesta se absorb de către piață la prețuri în creștere, atingând cu regularitate noi recorduri. În licitația din 21 februarie, lucrarea „Călăuza" are un preț de pornire de 7.000 de euro și aparține celui mai recent ciclu al său, proaspăt realizat în 2022. Prezent nu doar în expoziția retrospectivă de amploare de la Timișoara, în anul Capitalei Culturale Europene, ci și în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană de marți, 21 februarie, este artistul Paul Neagu - cu trei lucrări, având prețuri de pornire de 800 („Fist city"), 1.000 („Balanced Hyphen") și 3.500 („Hyphen-energy") de euro.
21 februarie este ziua pentru investiții în arta contemporană, care este, la ora actuală, una dintre cele mai provocatoare, dar, în același timp, și una dintre cele mai gratificante forme de investiții. Alegerile se fac pe artmark.ro, iar la Palatul Cesianu-Racoviță este expusă expoziția de artă contemporană, o ideală destinație de vizitare seara ori în weekend. Pentru a participa la Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană este necesar crearea unui cont pe artmark.ro.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:06:32 Ora de vară a Europei de Est