Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cum poate un tablou să înceapă o colecție și să genereze venit

Efectul domino

Cum poate un tablou să înceapă o colecție și să genereze venit

Este cazul artei care are capacitatea de a produce o colecție, pe de o parte, și de a fi o alegere inteligentă în diversificarea portofoliului de investiții ori să ofere protecție împotriva inflației, pe de altă parte.

Mai mult, arta contemporană, prin natura ei provocatoare și cu o capacitate mai mare de a-și crește valoarea a înregistrat, în ultimii ani, o cerere tot mai mare din partea colecționarilor și a investitorilor, în vederea obținerii unui mix de colecție personal și actual. Astfel, lucrările unor artiști români contemporani celebri, cum ar fi: Corneliu Baba, Georges Mazilu, Alexandru Ciucurencu, Sabin Bălașa, Adrian Ghenie sau Felix Aftene au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor în ultimii ani. Aceiași artiști se găsesc în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană organizată de Casa de Licitații A10 by Artmark marți, pe 21 februarie 2023, fiind un moment oportun pentru colecționari sau investitori să intre în posesia unor importante opere semnate de artiști români contemporani renumiți sau în ascensiune. Mai jos sunt doar câteva exemple care pot crea colecția râvnită și care, în timp, pot aduce un câștig financiar din creșterea cotației de piață.
În topul preferințelor rămâne Adrian Ghenie, fiind și vârful licitației din 21 februarie. Un ulei de Ghenie, de relativ mari dimensiuni, inspirat din istoria și senzațiile pe care i le trezește Europa de Est, are în licitație o estimare de 60-90 de mii de euro. Adrian Ghenie se bucură de o vastă reprezentare în afara granițelor României, iar lucrările sale sunt incluse în colecții precum: Muzeul Georges Pompidou Paris, Muzeul de Artă Modernă San Francisco, Centrul de Artă Contemporană Malaga ori The Hammer Museum Los Angeles.
O apariție deosebită în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană este „Natura statică cu trandafiri și albume de artă". Opera, semnată de Alexandru Ciucurencu, provine din colecția istorică a compozitorului Ion Dumitrescu, deținută până în anul 1994, și poartă dedicația artistului - „Lui Ion, 7.I.(1)952". Armonioasa lucrare are o estimare de 12-18 mii de euro. Universul lui Sabin Bălașa poate întregi orice colecție, iar opera „Zâna zorilor" poate plăcea oricărei generații. Lucrarea a fost realizată în 1973 și are prețul de pornire de 10.000 de euro. Un artist apreciat de colecționari și care a urmat un trend de creștere în ultimii ani este Felix Aftene. Lucrările semnate de acesta se absorb de către piață la prețuri în creștere, atingând cu regularitate noi recorduri. În licitația din 21 februarie, lucrarea „Călăuza" are un preț de pornire de 7.000 de euro și aparține celui mai recent ciclu al său, proaspăt realizat în 2022. Prezent nu doar în expoziția retrospectivă de amploare de la Timișoara, în anul Capitalei Culturale Europene, ci și în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană de marți, 21 februarie, este artistul Paul Neagu - cu trei lucrări, având prețuri de pornire de 800 („Fist city"), 1.000 („Balanced Hyphen") și 3.500 („Hyphen-energy") de euro.
21 februarie este ziua pentru investiții în arta contemporană, care este, la ora actuală, una dintre cele mai provocatoare, dar, în același timp, și una dintre cele mai gratificante forme de investiții. Alegerile se fac pe artmark.ro, iar la Palatul Cesianu-Racoviță este expusă expoziția de artă contemporană, o ideală destinație de vizitare seara ori în weekend. Pentru a participa la Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană este necesar crearea unui cont pe artmark.ro.
Alina Panico

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:33:23 Ora standard a Europei de Est