Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Meseria de profesor

Adriana Florica Barabas (pe Facebook)

Meseria de profesor

Am citit dimineaţă (duminică, 12 februarie 2023) pe Facebook un mesaj minunat, de la doamna profesor Adriana Florica Barabas, iar la final se spunea aşa:
*ACESTE GÂNDURI MERITĂ A FI TRIMISE FIECĂRUI PROFESOR, FIECĂRUI CEO, chiar și tuturor educatorilor dvs. personali, cum ar fi mame, tați, frați, surori, formatori/antrenori și/sau lideri spirituali." (primită de la un coleg minunat, căruia, și pe această cale, îi mulțumesc!!!).

,,La o cină, oaspeții stăteau în jurul mesei discutând despre viață.
*Un bărbat, CEO într-o companie (cel mai înalt grad executiv dintr-o companie), a decis să înceapă o discuție asupra problemei educației. El a întrebat: „Ce va învăța un copil de la cineva care a decis că cea mai bună opțiune din viață a fost să devină profesor?"
*Pentru a-și sublinia ideea, s-a adresat altui oaspete: "Ești profesor, Bonnie. Fii sinceră. Ce faci?"
*Bonnie, care avea o reputație de onestitate și sinceritate, a răspuns:
*Vrei să știi ce fac? (S-a oprit o secundă, apoi a început ...)
~Ei bine, îi fac pe copii să lucreze mai mult decât au crezut vreodată că ar putea.
~Fac copilul ca primind un 5 (sau suficient) să se simtă câștigătorul Medaliei de Onoare.
~Îi fac pe copii să stea timp de 40-50 de minute la curs, când părinții lor nu-i pot face să stea pentru 5 minute fără un iPod, SmathPhone sau filme.
~Vrei să știi ce fac? (S-a oprit din nou și s-a uitat la fiecare persoană de la masă)
~Îi fac pe copii să se întrebe.
~Îi fac să pună întrebări.
~Îi fac să-și ceară scuze și să spună adevărul.
~Îi fac să aibă respect și să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.
~Îi învăț să scrie și apoi din nou să scrie ... Tastarea nu este totul.
~Îi fac să citească, să citească, să citească.
~Îi fac să împărtășească tuturor rezultatele la matematică. Îi provoc să-și folosească creierul dat de Dumnezeu, nu calculatorul creat de om.
~Îi fac pe elevii mei să învețe tot ce trebuie să știe despre limba romana, păstrând în același timp identitatea lor culturală unică.
~Fac din clasă un loc în care toți elevii mei să se simtă în siguranță.
~În cele din urmă, îi fac să înțeleagă că, dacă folosesc darurile care le-au fost oferite, muncesc din greu și își urmează inimile, pot avea succes în viață. (s-a oprit ultima oară și apoi a continuat.)
~Apoi, când oamenii încearcă să mă judece după ceea ce fac, știind că pentru mine banii nu sunt totul, pot să ridic capul sus și să nu acord atenție ignoranței lor.
~Vrei să știi ce fac? FAC DIFERENȚA.
*Dumneavoastră ce faceți domnule CEO?"
*Maxilarul i-a căzut, a tăcut.
***PROFESORATUL este ... profesia care face posibilă toate celelalte profesii!
*ACESTE GÂNDURI MERITĂ A FI TRIMISE FIECĂRUI PROFESOR, FIECĂRUI CEO, chiar și tuturor educatorilor dvs. personali, cum ar fi mame, tați, frați, surori, formatori/antrenori și/sau lideri spirituali." (primită de la un coleg minunat, căruia, și pe această cale, îi mulțumesc!!!)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:14 Ora de vară a Europei de Est