Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rectorii universităților din consorțiul EU GREEN își propun să ofere studenților din universitățile pe care le conduc diplome recunoscute și de ceilalți parteneri academici

Cei opt rectori parteneri în proiectul EU GREEN s-au întâlnit între 30 ianuarie și 3 februarie în Spania

Rectorii universităților din consorțiul EU GREEN își propun să ofere studenților din universitățile pe care le conduc diplome recunoscute și de ceilalți parteneri academici

Între 30 ianuarie și 3 februarie 2023, a avut loc întâlnirea rectorilor universităților membre ale concernului academic EU GREEN, alianța universitară europeană pentru sustenabilitate, dezvoltare durabilă, educație incluzivă și mediu.

Gazda evenimentului a fost Universitatea din Extremadura (Spania). Au participat reprezentanți a opt universități europene: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea de Mediu și Științele Vieții din Wroclaw (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea din Angers (Franța), Universitatea din Evora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Atlantic Technological University (Irlanda) și Universitatea din Oradea (România).
Alianța celor nouă universități europene, care se numără printre cele doar patru astfel de inițiative academice selectate pentru finanțare de către Comisia Europeană, va beneficia, începând cu anul 2023, pentru o perioadă de patru ani, de 14 milioane de euro.
Instituțiile universitare ce compun EUGREEN formează un „supercampus" cu peste 158.000 de studenți și circa 18.000 de angajați. Inițiativa „Universități europene" este înființată și susținută de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus +, și își propune să întărească alianțele strategice între universitățile europene și să sporească nivelul de competitivitate în zona învățământului academic european.
Alianța EU GREEN va face Universitatea din Extremadura și universitățile sale partenere, instituții mai competitive, atractive pentru state terțe, mai inovative, flexibile și diverse.
În timpul manifestărilor ce au marcat debutul activității alianței universitare EU GREEN, rectorii celor nouă instituții au luat parte la ceremoniile de pomenire a Sfântului Toma, patronul spiritual al Universității din Extremadura, desfășurate la Caceres și la Aquinas. De asemenea, ei s-a întâlnit cu cei zece rectori ai unor universități din Ucraina, care participă la un program de cooperare, inițiat de guvernul polonez și Universitatea din Wroclaw. Prin acest demers, conducătorii instituțiilor academice ce formează EU GREEN și-au propus să reamintească lumii că universitățile sunt poli ai educației pentru drepturile omului, pace și solidaritate. Universitățile ucrainene reprezentate la evenimentele din Spania sunt: Universitatea Politehnică de Stat din Zhytomyr, Universitatea Națională „Taras Shevchenko" din Kiev, Universitatea Națională de Medicină Veterinară și Biotehnologie „S.Z. Gzhytskyi" din Liov, Universitatea Națională Economică din Odesa, Universitatea Națională de Științele Vieții și Științe ale Mediului din Ucraina, Universitatea de Științe Agricole și Economice din Dnipro, Universitatea Tehnică Națională din Kharkiv, Universitatea Tehnică Națională a Ucrainei „Igor Sikorsky", Universitatea Națională din Uzhhorod, Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych" din Cernăuți.
Primăria orașului Caceres a găzduit o întâlnire în cadrul căreia rectorii tuturor universităților participante au căutat soluții pentru întărirea cooperării dintre instituțiile lor. Faptul că o primărie a fost aleasă ca loc de desfășurare a aceste întâlniri arată că nu este vorba doar despre un proiect universitar, ci de unul care se adresează întregii societăți.
Pe parcursul celor cinci zile, membrii delegațiilor universitare au lucrat împreună pentru a pune bazele funcționale ale alianței și în vederea creionării strategiei comune pentru următorii patru ani. Întrunirile tehnice au cuprins: întâlniri ale rectorilor, ale prorectorilor, discuții cu specialiștii în finanțe, ateliere privind metodologii de lucru, întâlniri pe grupuri de lucru etc.
Ceremonia de lansare oficială a proiectului EU GREEN, care s-a desfășurat la data de 31 ianuarie 2023, a fost condusă de Pedro F. Salguero, rectorul Universității din Extremadura, Antonio Hidalgo, fostul rector al UEX, Ylva Faltholm, rectorul Universității din Galve, Jose Lorenzo Valles, director al Agenției europene pentru Învățământ Superior, respectiv al Agenției Europene pentru Educație și Cultură, Rafael Espana Santamaria, consilier regional pentru Economie, Științe și Agenda Digitală, Jose Manuel Gonzalez Canino, directorul Departamentului pentru Învățământ Superior. Desigur, fiecare universitate membră a alianței EU Green a fost invitată să se prezinte. Evenimentul a fost transmis, live, pe internet. Sesiunea plenară a fost condusă de Meritxel Chaves, secretar general al alianței CHARM.
În timpul ceremoniei inaugurale, rectorul Universității din Extremadura, Pedro F. Salguero, a anunțat că, în vederea atingerii obiectivelor alianței academice EU GREEN, au fost înființate nouă grupuri de lucru. De exemplu, în ce privește aria academică, ținta este recunoașterea reciprocă a studiilor, de către toate cele nouă universități membre, printr-o singură diplomă, comună, fapt care ar contribui la creșterea  mobilității studenților, a profesorilor și a personalului administrativ. „Vom încerca să gândim programe de studiu, mai cu seamă pentru nivelurile de master și cele postuniversitare, care să se alinieze cererii internaționale de pe piața muncii", a spus Fernandez Salguero, rectorul Universității din Extremadura. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:14 Ora de vară a Europei de Est