Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Rectorii universităților din consorțiul EU GREEN își propun să ofere studenților din universitățile pe care le conduc diplome recunoscute și de ceilalți parteneri academici

Cei opt rectori parteneri în proiectul EU GREEN s-au întâlnit între 30 ianuarie și 3 februarie în Spania

Rectorii universităților din consorțiul EU GREEN își propun să ofere studenților din universitățile pe care le conduc diplome recunoscute și de ceilalți parteneri academici

Între 30 ianuarie și 3 februarie 2023, a avut loc întâlnirea rectorilor universităților membre ale concernului academic EU GREEN, alianța universitară europeană pentru sustenabilitate, dezvoltare durabilă, educație incluzivă și mediu.

Gazda evenimentului a fost Universitatea din Extremadura (Spania). Au participat reprezentanți a opt universități europene: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea de Mediu și Științele Vieții din Wroclaw (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea din Angers (Franța), Universitatea din Evora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Atlantic Technological University (Irlanda) și Universitatea din Oradea (România).
Alianța celor nouă universități europene, care se numără printre cele doar patru astfel de inițiative academice selectate pentru finanțare de către Comisia Europeană, va beneficia, începând cu anul 2023, pentru o perioadă de patru ani, de 14 milioane de euro.
Instituțiile universitare ce compun EUGREEN formează un „supercampus" cu peste 158.000 de studenți și circa 18.000 de angajați. Inițiativa „Universități europene" este înființată și susținută de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus +, și își propune să întărească alianțele strategice între universitățile europene și să sporească nivelul de competitivitate în zona învățământului academic european.
Alianța EU GREEN va face Universitatea din Extremadura și universitățile sale partenere, instituții mai competitive, atractive pentru state terțe, mai inovative, flexibile și diverse.
În timpul manifestărilor ce au marcat debutul activității alianței universitare EU GREEN, rectorii celor nouă instituții au luat parte la ceremoniile de pomenire a Sfântului Toma, patronul spiritual al Universității din Extremadura, desfășurate la Caceres și la Aquinas. De asemenea, ei s-a întâlnit cu cei zece rectori ai unor universități din Ucraina, care participă la un program de cooperare, inițiat de guvernul polonez și Universitatea din Wroclaw. Prin acest demers, conducătorii instituțiilor academice ce formează EU GREEN și-au propus să reamintească lumii că universitățile sunt poli ai educației pentru drepturile omului, pace și solidaritate. Universitățile ucrainene reprezentate la evenimentele din Spania sunt: Universitatea Politehnică de Stat din Zhytomyr, Universitatea Națională „Taras Shevchenko" din Kiev, Universitatea Națională de Medicină Veterinară și Biotehnologie „S.Z. Gzhytskyi" din Liov, Universitatea Națională Economică din Odesa, Universitatea Națională de Științele Vieții și Științe ale Mediului din Ucraina, Universitatea de Științe Agricole și Economice din Dnipro, Universitatea Tehnică Națională din Kharkiv, Universitatea Tehnică Națională a Ucrainei „Igor Sikorsky", Universitatea Națională din Uzhhorod, Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych" din Cernăuți.
Primăria orașului Caceres a găzduit o întâlnire în cadrul căreia rectorii tuturor universităților participante au căutat soluții pentru întărirea cooperării dintre instituțiile lor. Faptul că o primărie a fost aleasă ca loc de desfășurare a aceste întâlniri arată că nu este vorba doar despre un proiect universitar, ci de unul care se adresează întregii societăți.
Pe parcursul celor cinci zile, membrii delegațiilor universitare au lucrat împreună pentru a pune bazele funcționale ale alianței și în vederea creionării strategiei comune pentru următorii patru ani. Întrunirile tehnice au cuprins: întâlniri ale rectorilor, ale prorectorilor, discuții cu specialiștii în finanțe, ateliere privind metodologii de lucru, întâlniri pe grupuri de lucru etc.
Ceremonia de lansare oficială a proiectului EU GREEN, care s-a desfășurat la data de 31 ianuarie 2023, a fost condusă de Pedro F. Salguero, rectorul Universității din Extremadura, Antonio Hidalgo, fostul rector al UEX, Ylva Faltholm, rectorul Universității din Galve, Jose Lorenzo Valles, director al Agenției europene pentru Învățământ Superior, respectiv al Agenției Europene pentru Educație și Cultură, Rafael Espana Santamaria, consilier regional pentru Economie, Științe și Agenda Digitală, Jose Manuel Gonzalez Canino, directorul Departamentului pentru Învățământ Superior. Desigur, fiecare universitate membră a alianței EU Green a fost invitată să se prezinte. Evenimentul a fost transmis, live, pe internet. Sesiunea plenară a fost condusă de Meritxel Chaves, secretar general al alianței CHARM.
În timpul ceremoniei inaugurale, rectorul Universității din Extremadura, Pedro F. Salguero, a anunțat că, în vederea atingerii obiectivelor alianței academice EU GREEN, au fost înființate nouă grupuri de lucru. De exemplu, în ce privește aria academică, ținta este recunoașterea reciprocă a studiilor, de către toate cele nouă universități membre, printr-o singură diplomă, comună, fapt care ar contribui la creșterea  mobilității studenților, a profesorilor și a personalului administrativ. „Vom încerca să gândim programe de studiu, mai cu seamă pentru nivelurile de master și cele postuniversitare, care să se alinieze cererii internaționale de pe piața muncii", a spus Fernandez Salguero, rectorul Universității din Extremadura. (B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:09:26 Ora standard a Europei de Est