Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

O competiție culinară adresată liceenilor din 16 județe ale ţării

„Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea au participat în număr mare la concursul „Tineri bucătari", un concurs al cărui scop este încurajarea tinerilor să învețe profesia; creșterea nivelului de calificare profesională; crearea unui mediu în care pot fi productivi și pot fi recunoscuți pentru această productivitate, pentru a nu mai pleca în străinătate; impulsionarea concurenței pentru posturile libere și depășirea barierelor lingvistice.

Concursul „Tineri bucătari" este o competiție culinară adresată liceenilor din 16 județe din România: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Timiș, precum și din municipiul București. Organizatorul concursului este S.C. Print Impex Srl., în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Visit Harghita. Au participat elevi din clasele liceale care doresc să-și demonstreze talentul în bucătărie, organizatorii propunându-și să susțină inițiativele, motivațiile personale ale tinerilor, colaborarea, comunicarea în limba română și competența multiculturală.
De la ,,Mihai Viteazul", la acest concurs au trimis clipuri video cu rețete pregătite de ei 11 elevi pregătiți de profesorii de specialitate: Cadar Otilia, Dicu Florentina, Gavriș Patricia, Popa Lavinia, Sicoe Gabriela și Tipi Izabella, coordonați de profesorul de limba și literatura română Tripe Carmen. Rețetele au fost diferite, bazate pe ingrediente locale, care au promovat un stil de viață sănătos și au fost însoțite de o poveste despre rețeta aleasă.
Câștigătoare pe județ a fost rețeta pregătită de eleva Macai Adela Vandana, din clasa a X-a H, învățământ profesional dual, pregătită de prof. Sicoe Gabriela, cu rețeta „Cotlet de porc cu sos de fructe de pădure și piure de mazăre cu mentă"  pe care a prezentat-o în trei feluri diferite, atrăgând aprecierea juriului. Eleva va participa la finala concursului, organizat la Septimia Resort din Odorheiul Secuiesc. Îi dorim succes și suntem mândri de toți elevii participanți.
,,Dacă vi-am făcut poftă încercați rețeta noastră câștigătoare pentru că nu veți fi dezamăgiți, ne îndeamnă domnul director, prof. dr. Ruben Filimon!
 Cotlet de porc cu sos de fructe de pădure și piure de mazăre cu mentă
 
1.Cotlet de porc
 Ingrediente:
Materii prime     U/M      Cantitate brută pentru 3 porții     Gramaj pentru o porție de produs finit
Cotlet de porc                 g         500     

                                                                       70 g
Vin roșu                          ml     50       
Ulei de măsline                ml   100     
Suc de roșii                     ml   200     
Apă                                ml   200     
Rozmarin                         g        1         
Sare                                g        2         
Piper                               g         2         
Cimbru                            g         2         
Usturoi                            g         3         
 
Proces tehnologic:
Cotletul se spală și se marinează.
Mod de preparare:
  • Se preîncălzește cuptorul la 180° C;
  • Se unge bucata de carne cu marinata formată din amestecarea următoarelor ingrediente: ulei de măsline, apă, suc de roșii, usturoiul tocat mărunt, cimbru, sare, piper și apoi se adaugă vinul roșu;
  • Se pune bucata de carne în tavă și se coace aproximativ 50 de minute la foc moderat;
  • Spre final se unge cu sosul de fructe de pădure și se presară crenguțe de rozmarin;
  • Se scoate pe platou și se feliază.
 Servire:
  • Preparatul se servește cald, cu sos de fructe de pădure și garnitură din piure de mazăre cu mentă.
 2.Sos de fructe de pădure
 Ingrediente:
Materii prime       U/M          Cantitate brută pentru 3 porții    Gramaj pentru o porție de produs finit
Coacăze roșii                             g          150     
                                                                       90 g
Vin roșu                                    ml           20       
Unt                                            g            15       
Miere                                         g            20       
Rozmarin                                   g              1         
Usturoi                                      g              2         
Ulei de măsline                         ml            20       
 Proces tehnologic:
  • Se pregătesc ingredientele.
Mod de preparare:
  • Se pune uleiul după care se aromatizează cu doi căței de usturoi și un ram de rozmarin;
  • După aromatizare se scoate rozmarinul și usturoiul, apoi se adaugă o bucată de unt;
  • Când untul s- a topit, se adaugă și coacăzele roșii;
  • Se pisează aceste bobițe de coacăze în tigaie până se scoate toată suculența;
  • După ce se coace puțin și se scoate acel suc necesar din coacăze, se toarnă puțin vin roșu și miere de albine;
  • Sosul astfel obținut se trece printr-o sită.
Servire:
  • Acest sos se servește cu preparate din carne de porc, pui etc.
 3.Piure de mazăre cu mentă
 Ingrediente:
Materii prime     U/M   Cantitate brută pentru 3 porții      Gramaj pentru o porție de produs finit
Boabe de mazăre                  g        450     
                                                                     100 g
Unt                                      g          20
Smântână                            g          50       
Frunze de mentă                   g            1         
Sare                                    g             2         
Piper                                    g            2         
 Proces tehnologic:
  • Mazărea proaspătă se fierbe în apă cu sare. Când se folosește mazăre conservată, se scurge lichidul și se trece prin jet de apă rece.
Mod de preparare:
  • Într-o cratiță se pune apă la fiert cu puțină sare;
  • În momentul în care apa clocotește, se toarnă mazărea și se lasă să fiarbă la foc mic până boabele devin moi;
  • Se scurge mazărea, se pune untul, smântâna, frunzele de mentă tocate mărunt și cu ajutorul unui blender se pasează compoziția;
  • Se condimentează cu sare și piper după gust.
Servire:
  • Preparatul se servește cald, ca garnitură la diverse preparate din carne, pasăre sau pește.
  • Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:29 Ora standard a Europei de Est