Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

O competiție culinară adresată liceenilor din 16 județe ale ţării

„Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea au participat în număr mare la concursul „Tineri bucătari", un concurs al cărui scop este încurajarea tinerilor să învețe profesia; creșterea nivelului de calificare profesională; crearea unui mediu în care pot fi productivi și pot fi recunoscuți pentru această productivitate, pentru a nu mai pleca în străinătate; impulsionarea concurenței pentru posturile libere și depășirea barierelor lingvistice.

Concursul „Tineri bucătari" este o competiție culinară adresată liceenilor din 16 județe din România: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Timiș, precum și din municipiul București. Organizatorul concursului este S.C. Print Impex Srl., în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Visit Harghita. Au participat elevi din clasele liceale care doresc să-și demonstreze talentul în bucătărie, organizatorii propunându-și să susțină inițiativele, motivațiile personale ale tinerilor, colaborarea, comunicarea în limba română și competența multiculturală.
De la ,,Mihai Viteazul", la acest concurs au trimis clipuri video cu rețete pregătite de ei 11 elevi pregătiți de profesorii de specialitate: Cadar Otilia, Dicu Florentina, Gavriș Patricia, Popa Lavinia, Sicoe Gabriela și Tipi Izabella, coordonați de profesorul de limba și literatura română Tripe Carmen. Rețetele au fost diferite, bazate pe ingrediente locale, care au promovat un stil de viață sănătos și au fost însoțite de o poveste despre rețeta aleasă.
Câștigătoare pe județ a fost rețeta pregătită de eleva Macai Adela Vandana, din clasa a X-a H, învățământ profesional dual, pregătită de prof. Sicoe Gabriela, cu rețeta „Cotlet de porc cu sos de fructe de pădure și piure de mazăre cu mentă"  pe care a prezentat-o în trei feluri diferite, atrăgând aprecierea juriului. Eleva va participa la finala concursului, organizat la Septimia Resort din Odorheiul Secuiesc. Îi dorim succes și suntem mândri de toți elevii participanți.
,,Dacă vi-am făcut poftă încercați rețeta noastră câștigătoare pentru că nu veți fi dezamăgiți, ne îndeamnă domnul director, prof. dr. Ruben Filimon!
 Cotlet de porc cu sos de fructe de pădure și piure de mazăre cu mentă
 
1.Cotlet de porc
 Ingrediente:
Materii prime     U/M      Cantitate brută pentru 3 porții     Gramaj pentru o porție de produs finit
Cotlet de porc                 g         500     

                                                                       70 g
Vin roșu                          ml     50       
Ulei de măsline                ml   100     
Suc de roșii                     ml   200     
Apă                                ml   200     
Rozmarin                         g        1         
Sare                                g        2         
Piper                               g         2         
Cimbru                            g         2         
Usturoi                            g         3         
 
Proces tehnologic:
Cotletul se spală și se marinează.
Mod de preparare:
  • Se preîncălzește cuptorul la 180° C;
  • Se unge bucata de carne cu marinata formată din amestecarea următoarelor ingrediente: ulei de măsline, apă, suc de roșii, usturoiul tocat mărunt, cimbru, sare, piper și apoi se adaugă vinul roșu;
  • Se pune bucata de carne în tavă și se coace aproximativ 50 de minute la foc moderat;
  • Spre final se unge cu sosul de fructe de pădure și se presară crenguțe de rozmarin;
  • Se scoate pe platou și se feliază.
 Servire:
  • Preparatul se servește cald, cu sos de fructe de pădure și garnitură din piure de mazăre cu mentă.
 2.Sos de fructe de pădure
 Ingrediente:
Materii prime       U/M          Cantitate brută pentru 3 porții    Gramaj pentru o porție de produs finit
Coacăze roșii                             g          150     
                                                                       90 g
Vin roșu                                    ml           20       
Unt                                            g            15       
Miere                                         g            20       
Rozmarin                                   g              1         
Usturoi                                      g              2         
Ulei de măsline                         ml            20       
 Proces tehnologic:
  • Se pregătesc ingredientele.
Mod de preparare:
  • Se pune uleiul după care se aromatizează cu doi căței de usturoi și un ram de rozmarin;
  • După aromatizare se scoate rozmarinul și usturoiul, apoi se adaugă o bucată de unt;
  • Când untul s- a topit, se adaugă și coacăzele roșii;
  • Se pisează aceste bobițe de coacăze în tigaie până se scoate toată suculența;
  • După ce se coace puțin și se scoate acel suc necesar din coacăze, se toarnă puțin vin roșu și miere de albine;
  • Sosul astfel obținut se trece printr-o sită.
Servire:
  • Acest sos se servește cu preparate din carne de porc, pui etc.
 3.Piure de mazăre cu mentă
 Ingrediente:
Materii prime     U/M   Cantitate brută pentru 3 porții      Gramaj pentru o porție de produs finit
Boabe de mazăre                  g        450     
                                                                     100 g
Unt                                      g          20
Smântână                            g          50       
Frunze de mentă                   g            1         
Sare                                    g             2         
Piper                                    g            2         
 Proces tehnologic:
  • Mazărea proaspătă se fierbe în apă cu sare. Când se folosește mazăre conservată, se scurge lichidul și se trece prin jet de apă rece.
Mod de preparare:
  • Într-o cratiță se pune apă la fiert cu puțină sare;
  • În momentul în care apa clocotește, se toarnă mazărea și se lasă să fiarbă la foc mic până boabele devin moi;
  • Se scurge mazărea, se pune untul, smântâna, frunzele de mentă tocate mărunt și cu ajutorul unui blender se pasează compoziția;
  • Se condimentează cu sare și piper după gust.
Servire:
  • Preparatul se servește cald, ca garnitură la diverse preparate din carne, pasăre sau pește.
  • Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:02 Ora de vară a Europei de Est