Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ofertă atractivă

Prima premieră din acest an la Teatrul Regina Maria

Ofertă atractivă

Teatrul Regina Maria are plăcerea de a anunța premiera spectacolului „Ofertă atractivă", de Anton Fink, traducerea și regia Elvira Rîmbu, care va avea loc duminică, 5 februarie și luni, 6 februarie, de la ora 19.00, la Sala Transilvania.

Autorul textului, Anton Fink, este un dramaturg rus contemporan ale cărui piese au fost puse în scenă și jucate în Rusia, Kazahstan, Ucraina, Belarus, Canada, Serbia, Estonia, Bulgaria și România. Piesele sale au devenit în repetate rânduri finaliste ale Concursului Internațional de Dramaturgie Contemporană „Vremya dramy" și se remarcă prin absența vulgarității și obscenității, caracteristici care au devenit deja tradiționale pentru multe comedii moderne. Stilul său scriitoricesc abundă în umor de calitate, personaje captivante și răsturnări de situație imprevizibile, ceea ce face ca spectacolele de teatru puse în scenă după textele sale să fie printre preferatele publicului.
Textul „Ofertă atractivă" este printre cele mai celebre piese ale lui Anton Fink. Este o piesă despre oameni și relații, pentru toată lumea și despre toată lumea. Povestea este amuzantă, ciudată, aproape ireală, dar convingătoare.
Este asemănătoare cu farsele englezești, cu clasicii genului comic. Pasiunile clocotesc, situația devine confuză, iar dragostea stă în liniște deoparte și fumează nervos. Voi spune acum o banalitate: ea, iubirea, este și va fi principalul mecanism al oricărei vieți, dramaturgie, rațiune și scop. Fără ea pur și simplu nu există viață. - Inna Sheikhatovici (Festivalul de Teatru Divertisment - Teatrul Dramatic de Stat „Aleksei Batalov").
La Teatrul Regina Maria, spectacolul „Ofertă atractivă" este pus în scenă de către Elvira Rîmbu. Nu este primul proiect regizoral al actriței la teatrul orădean, semnând și direcția de scenă a spectacolului „O poveste foarte simplă", un spectacol premiat și iubit de către public, urmat de „Variațiuni enigmatice", de Eric-Emmanuel Schmitt și „Anonimul Venețian", de Giuseppe Berto.
Scenografia este semnată de Mădălina Baciu, care face parte din echipa de creație a mai multor proiecte realizate la Teatrul Regina Maria, în calitate de scenograf, asistent scenograf sau pictor.
Din distribuție fac parte actorii: Anca Sigmirean (Veronica), Gabriela Codrea (Nina), Petre Ghimbășan (Vasilii), Mihaela Gherdan (Jana) și Alexandru Rusu (Eduard).
Toate reprezentațiile din luna februarie sunt sold out, iar biletele pentru următoarele reprezentații vor putea fi achiziționate de la agenția teatrului (deschisă marți și joi între orele 12.00 - 18.00, miercuri și vineri între orele 10.00 - 14.00, sâmbătă între orele 10.00 - 13.00 sau cu o oră înainte de spectacole) și on-line de pe Eventim.ro, imediat ce vor fi anunțate.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:22:10 Ora de vară a Europei de Est