Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ofertă atractivă

Prima premieră din acest an la Teatrul Regina Maria

Ofertă atractivă

Teatrul Regina Maria are plăcerea de a anunța premiera spectacolului „Ofertă atractivă", de Anton Fink, traducerea și regia Elvira Rîmbu, care va avea loc duminică, 5 februarie și luni, 6 februarie, de la ora 19.00, la Sala Transilvania.

Autorul textului, Anton Fink, este un dramaturg rus contemporan ale cărui piese au fost puse în scenă și jucate în Rusia, Kazahstan, Ucraina, Belarus, Canada, Serbia, Estonia, Bulgaria și România. Piesele sale au devenit în repetate rânduri finaliste ale Concursului Internațional de Dramaturgie Contemporană „Vremya dramy" și se remarcă prin absența vulgarității și obscenității, caracteristici care au devenit deja tradiționale pentru multe comedii moderne. Stilul său scriitoricesc abundă în umor de calitate, personaje captivante și răsturnări de situație imprevizibile, ceea ce face ca spectacolele de teatru puse în scenă după textele sale să fie printre preferatele publicului.
Textul „Ofertă atractivă" este printre cele mai celebre piese ale lui Anton Fink. Este o piesă despre oameni și relații, pentru toată lumea și despre toată lumea. Povestea este amuzantă, ciudată, aproape ireală, dar convingătoare.
Este asemănătoare cu farsele englezești, cu clasicii genului comic. Pasiunile clocotesc, situația devine confuză, iar dragostea stă în liniște deoparte și fumează nervos. Voi spune acum o banalitate: ea, iubirea, este și va fi principalul mecanism al oricărei vieți, dramaturgie, rațiune și scop. Fără ea pur și simplu nu există viață. - Inna Sheikhatovici (Festivalul de Teatru Divertisment - Teatrul Dramatic de Stat „Aleksei Batalov").
La Teatrul Regina Maria, spectacolul „Ofertă atractivă" este pus în scenă de către Elvira Rîmbu. Nu este primul proiect regizoral al actriței la teatrul orădean, semnând și direcția de scenă a spectacolului „O poveste foarte simplă", un spectacol premiat și iubit de către public, urmat de „Variațiuni enigmatice", de Eric-Emmanuel Schmitt și „Anonimul Venețian", de Giuseppe Berto.
Scenografia este semnată de Mădălina Baciu, care face parte din echipa de creație a mai multor proiecte realizate la Teatrul Regina Maria, în calitate de scenograf, asistent scenograf sau pictor.
Din distribuție fac parte actorii: Anca Sigmirean (Veronica), Gabriela Codrea (Nina), Petre Ghimbășan (Vasilii), Mihaela Gherdan (Jana) și Alexandru Rusu (Eduard).
Toate reprezentațiile din luna februarie sunt sold out, iar biletele pentru următoarele reprezentații vor putea fi achiziționate de la agenția teatrului (deschisă marți și joi între orele 12.00 - 18.00, miercuri și vineri între orele 10.00 - 14.00, sâmbătă între orele 10.00 - 13.00 sau cu o oră înainte de spectacole) și on-line de pe Eventim.ro, imediat ce vor fi anunțate.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:05 Ora standard a Europei de Est