Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Formare profesională în context european prin dezvoltarea competențelor în industria ospitalității”

Proiectul Erasmus+ KA102

,,Formare profesională în context european prin dezvoltarea competențelor în industria ospitalității”

În cadrul proiectului cu finanțare europeană Erasmus+ „Formare profesională în context european prin dezvoltarea competențelor în industria ospitalității", desfășurat la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, 32 de elevi au fost selectați pentru a participa la stagii de pregătire practică în Barcelos, Portugalia, în cadrul celor două mobilități organizate între 21 martie - 1 aprilie și 10 octombrie - 21 octombrie 2022.

Scopul proiectului este de a facilita cooperarea interinstituțională la nivel european, în vederea creșterii calității educației oferite de colegiul nostru, prin dezvoltarea competențelor-cheie, profesionale și personale ale elevilor, într-un mediu de lucru real, în vederea sprijinirii orientării lor către o carieră în industria ospitalității.
Parteneriatul format din Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea - beneficiar, organizațiile de primire Apulia Praia Hotel, RVB Catering, Hotel Luso Brasiliero și Amigos de Mobilidade - organizație intermediară, are menirea de a consolida cunoștințele, de a forma profesional și a valorifica și verifica prin practică achizițiile dobândite în școală de elevi din clasele a XI-a și a XII-a, cu specializarea Tehnician în hotelărie și Bucătar, viitorii specialiști în domeniu care vor fi capabili să îşi desfășoare activitatea într-un mediu concurențial internațional.
Obiectivele proiectului sunt: *promovarea învățării bazate pe muncă, în scopul facilitării, formării și integrării profesionale pe piața muncii a elevilor *îmbunătățirea competențelor lingvistice, de incluziune socială, culturale și de cooperare, în scopul unei mai bune tranziții de la școală la viața activă *crearea unor modele și strategii de colaborare la nivel instituțional european, care să contribuie la creșterea capacității școlii de a forma competențe relevante, care să sporească mobilitatea tinerilor și să crească șansele de angajare.
Rezultatele proiectului
*32 de documente Europass Mobility și certificate de participare, Caiet de pregătire practică, *Firme de exercițiu care au ca model firmele partenere, *DVD care cuprinde materiale de lucru și fotografii care surprind activitățile practice desfășurate de elevi; *Ateliere de lucru având ca tematică împărtășirea experienței din cadrul mobilităților și altor elevi și profesori, *Ghid de bune practici, *Panou de prezentare al proiectului.
Instituția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă. În acest sens, prin misiunea pe care ne-am propus-o, dorim accentuarea învățării centrate pe competențe, încercăm să adaptăm parcursul formativ la nevoile fiecărui elev, să-l conectăm la viața reală și la cerințele actuale ale societății, astfel încât să realizăm o pregătire profesională care să faciliteze absolvenților găsirea unui loc de muncă.
Prof. Arămescu Daniela
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Formare profesională în context european prin dezvoltarea competențelor în industria ospitalității”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:32 Ora de vară a Europei de Est