Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

O sută de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman

O sută de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman" aniversează, în anul 2023, centenarul învățământului superior teologic ortodox orădean. Seria evenimentelor omagiale a debutat luni, 30 ianuarie 2023, la Universitatea din Oradea, cu binecuvântarea și în prezența Preasfinției Sale Sofronie.

Ziua de sărbătoare a început cu Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită în capela Facultății de Teologie a Universității din Oradea, urmată de slujba de pomenire închinată ctitorilor, profesorilor și ostenitorilor învățământului teologic ortodox academic orădean. Toți cei prezenți, părinți, profesori, studenți și elevi și onorabili invitați s-au îndreptat spre Aula Magna a Universității din Oradea pentru a participa la Colocviul universitar dedicat Centenarului.
În acest cadru, decanul Facultății de Teologie „Episcop dr. Vasile Coman", pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, a evocat începuturile învățământului universitar teologic ortodox orădean. El a subliniat că Academia Teologică Ortodoxă de la Oradea își datorează existența „vrednicului de pomenire Episcop Roman Ciorogariu", înființarea acestei școli de credință fiind una dintre prioritățile ierarhului. Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a mai amintit că, academia, înființată în anul 1923, era „prima școală teologică din Ardeal, organizată după modelul cernăuțean". Academia orădeană, a adăugat decanul, s-a distins rapid în peisajul universitar românesc prin „disciplină, studiu intens și accentul pus pe formarea duhovnicească". Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a readus în memoria celor prezenți anul 1991, când, prin strădania Episcopului Vasile Coman, a părintelui conf. univ. dr. Dumitru Abrudan și a rectorului de atunci al Universității, prof. univ. dr. Teodor Maghiar, a fost înființată Facultatea de Teologie, care poartă astăzi numele ierarhului ortodox ce i-a fost părinte. De la înființare, facultatea a dat, după cum spune decanul ei, „treizeci de generații de absolvenți, oameni cu responsabilități și importante activități în societate".
Vicarul eparhial, pr. prof. dr. Valer Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu" din Oradea, a dat citire mesajelor trimise de ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și ÎPS Laurențiu Strezea, Mitropolitul Ardealului. Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat, în mesajul său, că momentul sărbătoresc este și „un prilej de recunoștință față de Dumnezeu și față de toți înaintașii care au contribuit la dezvoltarea învățământului teologic bihorean". ÎPS Daniel consideră că Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Oradea, continuatoarea academiei ce a luat ființă în anul 1923, are „o solidă activitate didactică și științifică (...) o instituție universitară care este un permanent izvor de cultură și spiritualitate". ÎPS Laurențiu apreciază că, la momentul înființării sale, academia teologică ortodoxă orădeană „răspundea unei nevoi profunde a vieții spirituale din părțile Bihorului". De asemenea, Mitropolitul Ardealului a evocat implicarea sa în reînființarea Facultății de Teologie a Universității din Oradea, apreciind că momentul aniversar „este o ocazie aparte de a reafirma importanța rostului universității în societatea contemporană".
PS Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei, consideră că „învățământul teologic este parte integrantă a istoriei noastre naționale și culturale, a istoriei continuității și a istoriei spiritualității ortodoxe". Ierarhul a subliniat că „Facultatea de Teologie ortodoxă face o onoare Universității din Oradea, fiind ctitor al universității de stat din orașul nostru. Universitatea de stat românească există, în primul rând, datorită înființării, la 1923, a unei instituții de învățământ românesc la Oradea", a mai spus episcopul. „Facultatea de Teologie ortodoxă a pus și pune umărul, nu cu puține sacrificii, pentru ca binele să strălucească și să triumfe, pentru prosperitatea națiunii noastre", a mai afirmat PS Sofronie, adăugând că „Facultatea încearcă și izbutește să fie la înălțimea misiunii ei".
Conf. univ. dr. Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, cel care a reprezentat conducerea administrativă a instituției la evenimentul festiv, consideră că facultățile de teologie sunt printre puținele locuri în care se mai face educație, în adevăratul sens al cuvântului. „Ne bucurăm, sincer, că există învățământ teologic la Universitatea din Oradea. Le mulțumim, sincer, colegilor teologi care, de-a lungul timpului, au lăsat o parte a sufletului lor aici, în universitate. Sperăm ca tot ceea ce ne învață Biblia să ajungă în sufletele noastre", a spus conf. univ. dr. Aurel Căuș, în mesajul transmis în numele conducerii instituției.
Evenimentul din Aula Magna a continuat cu lansarea Medaliei aniversare a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman". Prima personalitate onorată cu această distincție fiind, firesc, Episcopul Sofronie.
La finalul manifestării, cei prezenți au avut ocazia de a participa la dezvelirea tabloului care imortalizează chipurile primei generații de absolvenți ai facultății de teologie și pe cele ale dascălilor lor. După cum a precizat decanul, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, toate tablourile absolvenților teologi au fost salvate în format digital, urmând ca, în cel mai scurt timp, ele să decoreze holurile Facultății de Teologie „Episcop dr. Vasile Coman" a Universității din Oradea. (B.C.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:34:10 Ora standard a Europei de Est