Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O sută de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman

O sută de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman" aniversează, în anul 2023, centenarul învățământului superior teologic ortodox orădean. Seria evenimentelor omagiale a debutat luni, 30 ianuarie 2023, la Universitatea din Oradea, cu binecuvântarea și în prezența Preasfinției Sale Sofronie.

Ziua de sărbătoare a început cu Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită în capela Facultății de Teologie a Universității din Oradea, urmată de slujba de pomenire închinată ctitorilor, profesorilor și ostenitorilor învățământului teologic ortodox academic orădean. Toți cei prezenți, părinți, profesori, studenți și elevi și onorabili invitați s-au îndreptat spre Aula Magna a Universității din Oradea pentru a participa la Colocviul universitar dedicat Centenarului.
În acest cadru, decanul Facultății de Teologie „Episcop dr. Vasile Coman", pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, a evocat începuturile învățământului universitar teologic ortodox orădean. El a subliniat că Academia Teologică Ortodoxă de la Oradea își datorează existența „vrednicului de pomenire Episcop Roman Ciorogariu", înființarea acestei școli de credință fiind una dintre prioritățile ierarhului. Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a mai amintit că, academia, înființată în anul 1923, era „prima școală teologică din Ardeal, organizată după modelul cernăuțean". Academia orădeană, a adăugat decanul, s-a distins rapid în peisajul universitar românesc prin „disciplină, studiu intens și accentul pus pe formarea duhovnicească". Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a readus în memoria celor prezenți anul 1991, când, prin strădania Episcopului Vasile Coman, a părintelui conf. univ. dr. Dumitru Abrudan și a rectorului de atunci al Universității, prof. univ. dr. Teodor Maghiar, a fost înființată Facultatea de Teologie, care poartă astăzi numele ierarhului ortodox ce i-a fost părinte. De la înființare, facultatea a dat, după cum spune decanul ei, „treizeci de generații de absolvenți, oameni cu responsabilități și importante activități în societate".
Vicarul eparhial, pr. prof. dr. Valer Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu" din Oradea, a dat citire mesajelor trimise de ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și ÎPS Laurențiu Strezea, Mitropolitul Ardealului. Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat, în mesajul său, că momentul sărbătoresc este și „un prilej de recunoștință față de Dumnezeu și față de toți înaintașii care au contribuit la dezvoltarea învățământului teologic bihorean". ÎPS Daniel consideră că Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Oradea, continuatoarea academiei ce a luat ființă în anul 1923, are „o solidă activitate didactică și științifică (...) o instituție universitară care este un permanent izvor de cultură și spiritualitate". ÎPS Laurențiu apreciază că, la momentul înființării sale, academia teologică ortodoxă orădeană „răspundea unei nevoi profunde a vieții spirituale din părțile Bihorului". De asemenea, Mitropolitul Ardealului a evocat implicarea sa în reînființarea Facultății de Teologie a Universității din Oradea, apreciind că momentul aniversar „este o ocazie aparte de a reafirma importanța rostului universității în societatea contemporană".
PS Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei, consideră că „învățământul teologic este parte integrantă a istoriei noastre naționale și culturale, a istoriei continuității și a istoriei spiritualității ortodoxe". Ierarhul a subliniat că „Facultatea de Teologie ortodoxă face o onoare Universității din Oradea, fiind ctitor al universității de stat din orașul nostru. Universitatea de stat românească există, în primul rând, datorită înființării, la 1923, a unei instituții de învățământ românesc la Oradea", a mai spus episcopul. „Facultatea de Teologie ortodoxă a pus și pune umărul, nu cu puține sacrificii, pentru ca binele să strălucească și să triumfe, pentru prosperitatea națiunii noastre", a mai afirmat PS Sofronie, adăugând că „Facultatea încearcă și izbutește să fie la înălțimea misiunii ei".
Conf. univ. dr. Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, cel care a reprezentat conducerea administrativă a instituției la evenimentul festiv, consideră că facultățile de teologie sunt printre puținele locuri în care se mai face educație, în adevăratul sens al cuvântului. „Ne bucurăm, sincer, că există învățământ teologic la Universitatea din Oradea. Le mulțumim, sincer, colegilor teologi care, de-a lungul timpului, au lăsat o parte a sufletului lor aici, în universitate. Sperăm ca tot ceea ce ne învață Biblia să ajungă în sufletele noastre", a spus conf. univ. dr. Aurel Căuș, în mesajul transmis în numele conducerii instituției.
Evenimentul din Aula Magna a continuat cu lansarea Medaliei aniversare a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman". Prima personalitate onorată cu această distincție fiind, firesc, Episcopul Sofronie.
La finalul manifestării, cei prezenți au avut ocazia de a participa la dezvelirea tabloului care imortalizează chipurile primei generații de absolvenți ai facultății de teologie și pe cele ale dascălilor lor. După cum a precizat decanul, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, toate tablourile absolvenților teologi au fost salvate în format digital, urmând ca, în cel mai scurt timp, ele să decoreze holurile Facultății de Teologie „Episcop dr. Vasile Coman" a Universității din Oradea. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:06 Ora de vară a Europei de Est